JakubF 23.09.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Witam. Jestem posiadaczem tego pieca. Piec jest cały w smole, którą źle się czyści. Chciałem rozwiązać ten problem i zacząłem zbierać informacje na temat palenia w piecu. Po przeczytaniu kilku forów zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę nie umiem palić w piecu . Piec posiada sterownik i wentylator. Paliwem jest drewno i węgiel. Palenie wygląda tak że daje drobne szczypy na spód i dorzucam drzewa, a puźniej dosypuje węgła. Temperatura pieca w zimie to 55°, a na wiosnę i jesień 45°. Jak mam palić w tym piecu? Temperatura nie mniejsza niż 60°, a kaloryfery skręcić? Rozpalać go od góry czy dalej od dołu? Jak połączyć węgiel z drzewem tj. drzewo na dole węgiel na górze? czy odwrotnie? Jak korzystać z wentylatora? jak go ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.09.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 wejdz na strone czysteogrzewanie.pl i poczytaj od paleniu od góry a poza tym poszukaj tematów o buforach ciepła, na forum dużo pisali. 45 stopni to nie paleniespróbuj przepalac na wyższych temp, czyli nie pal ciąglejak w zime dochodzisz do 55 stopni to znaczy ze masz za duze grzejniki ale byłyby dobre do buforaprzy weglu nie używa się wentylatora, przy drewnie są jeszcze wieksze prześwity więc tymbardziej nie widze takiej potrzebydo usuniecia sadzy kup sadpal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubF 23.09.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Zagłębiając się w temat doszedłem do tego że jest to piec uniwersalny tzn. górno-dolnego spalania, ale to bez sensu bo nie mogę w nim palić tak jak w piecu dolnego spalania, a opłomka zajmuje tylko miejsce w komorze. Macie jakiś system na ten rodzaj pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.09.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) w takim przypadku to chyba lepiej od góryzostaje opcja przeróbki, coś wstawić.... jak dla mnie jest to kocioł gornego spalania Edytowane 23 Września 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaJacek17 23.09.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Przede wszystkim, za niskie temperatury , Ze tworzy sie sadza i smoła, a takze jest korozja niskotemperaturowa. Co moze spowodowac , nawet ze za rok , dwa piec pójdzie na złom.A w instrukcji nie ma podanych własciwych temperatur pieca i temperatury powrotu wody ?Generalnie temperatura od 60 stopni. A przy spalaniu drzewa wieksza od 70 stopni. Przy paleniu drzewem , dmuchawa powinna chodzic , jak najwiecej , na mniejszych obrotach . Jak jest wyłaczona , to drzewo sie dusi i powstaje smoła. Ale i tez drzewo powinno byc sezonowane. A jeszcze lepiej, pomysleć ... aby bez dmuchawy. Jaka masz instalacje, masz wymiennik ? Bo przy temperaturach ok. 80 stopni tworzy sie wiecej pecherzyków powietrza. Tu masz obrazek :http://kotly.com/popup_add_image.php/imagesID/3809?topSsid=680329da7f7e7c1d2f570d97cfff4a05 Zwróc uwage na element nr3. Trzeba zlikwidować ten kanał na koncu pieca. Najlepiej na dole. I zrobic piec górnego spalania.A moze lepszym wyjsciem będzie, w miejscu pokazanym jako 1, wstawic szamot, aby zatkac szczeline na dole ?Dalsze instrukcje , jak dalej przerabiać i jak palić, znajdziesz na tej stronie podanej wyzej. - czysteogrzewanie.pl Edytowane 23 Września 2014 przez JaJacek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubF 24.09.2014 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Układ zamknięty, bez wymiennika, bez zaworu 3 i 4 drożnego, cwu jest, wszystko na jednej pompie, piec 17kw.Wczoraj paląc samym drewnem utrzymywała się temp. 68 st. Dzisiaj wrzuciłem na spód 2 łopaty węgla i dowaliłem drewnem.Na grzejnikach głowice termostatyczne ustawione na 23 st. Dzięki za rady, pobawię się z szamotówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubF 24.09.2014 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Mam jeszcze jedno pytanie.Mam w mierniku cyfrowym opcję termometru do 1000st. (sonda 1m) i ciekawi mnie czy mierząc temp. spalin mogę poprawić pracę kotła? tj. zmiana obrotów dmuchawy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.09.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 nie potrzeba termometru, im mniejsze obroty tym wolniejszy przepływ i lepsze oddawanie ciepła, dlatego nadmuch daje sie tylko do miału bo jest zbyt zwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts