Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet-GT KWR - Jak prawidłowo palić w piecu?

JakubF

Recommended Posts

Witam.

Jestem posiadaczem tego pieca. Piec jest cały w smole, którą źle się czyści. Chciałem rozwiązać ten problem i zacząłem zbierać informacje na temat palenia w piecu. Po przeczytaniu kilku forów zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę nie umiem palić w piecu :o.

Piec posiada sterownik i wentylator.

Paliwem jest drewno i węgiel.

Palenie wygląda tak że daje drobne szczypy na spód i dorzucam drzewa, a puźniej dosypuje węgła. Temperatura pieca w zimie to 55°, a na wiosnę i jesień 45°.

Jak mam palić w tym piecu?

Temperatura nie mniejsza niż 60°, a kaloryfery skręcić?

Rozpalać go od góry czy dalej od dołu?

Jak połączyć węgiel z drzewem tj. drzewo na dole węgiel na górze? czy odwrotnie?

Jak korzystać z wentylatora? jak go ustawić?

wejdz na strone czysteogrzewanie.pl i poczytaj od paleniu od góry a poza tym poszukaj tematów o buforach ciepła, na forum dużo pisali. 45 stopni to nie palenie

spróbuj przepalac na wyższych temp, czyli nie pal ciągle

jak w zime dochodzisz do 55 stopni to znaczy ze masz za duze grzejniki ale byłyby dobre do bufora

przy weglu nie używa się wentylatora, przy drewnie są jeszcze wieksze prześwity więc tymbardziej nie widze takiej potrzeby

do usuniecia sadzy kup sadpal

Przede wszystkim, za niskie temperatury , Ze tworzy sie sadza i smoła, a takze jest korozja niskotemperaturowa. Co moze spowodowac , nawet ze za rok , dwa piec pójdzie na złom.

A w instrukcji nie ma podanych własciwych temperatur pieca i temperatury powrotu wody ?

Generalnie temperatura od 60 stopni. A przy spalaniu drzewa wieksza od 70 stopni. Przy paleniu drzewem , dmuchawa powinna chodzic , jak najwiecej , na mniejszych obrotach . Jak jest wyłaczona , to drzewo sie dusi i powstaje smoła. Ale i tez drzewo powinno byc sezonowane.

A jeszcze lepiej, pomysleć ... aby bez dmuchawy.

Jaka masz instalacje, masz wymiennik ? Bo przy temperaturach ok. 80 stopni tworzy sie wiecej pecherzyków powietrza.

Tu masz obrazek :

http://kotly.com/popup_add_image.php/imagesID/3809?topSsid=680329da7f7e7c1d2f570d97cfff4a05

Zwróc uwage na element nr3. Trzeba zlikwidować ten kanał na koncu pieca. Najlepiej na dole. I zrobic piec górnego spalania.

A moze lepszym wyjsciem będzie, w miejscu pokazanym jako 1, wstawic szamot, aby zatkac szczeline na dole ?

Dalsze instrukcje , jak dalej przerabiać i jak palić, znajdziesz na tej stronie podanej wyzej. - czysteogrzewanie.pl

Edytowane przez JaJacek17

Układ zamknięty, bez wymiennika, bez zaworu 3 i 4 drożnego, cwu jest, wszystko na jednej pompie, piec 17kw.

Wczoraj paląc samym drewnem utrzymywała się temp. 68 st.

Dzisiaj wrzuciłem na spód 2 łopaty węgla i dowaliłem drewnem.

Na grzejnikach głowice termostatyczne ustawione na 23 st.

Dzięki za rady, pobawię się z szamotówką.