Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc z ustaleniem przebiegu instalacji centralnego odkurzacza

kriss1983

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie budowy tego domu http://www.horyzont.com/projekty/462-milenka-wersja-a-z-pojedynczym-garazem.html#/typ-lustro

Obecnie została zrobiona płyta fundamentowa na styropianie EPS 300 Aqua. W płycie fundamentowej zostały zamontowane wszystkie media, TV, internet i rury do podłogówki oraz wstępna instalacja do pompy ciepła. Jutro tj. 24.09. murarze zaczynają morować ściany domu więc można jeszcze kombinować z odkurzaczem

Niestety dałem ciała i nie zrobiłem instalacji odkurzacza centralnego w płycie więc potrzebuje teraz pomocy w zaprojektowaniu takiej instalacji.

Tak wygląda obecnie płyta fundamentowa 2014-09-18 09.28.49.jpg Zdjecie świerzo po zalaniu betonem.

Płyta została wykonana w technologii Szwedzkiej i w miejscach gdzie na ścianach będą przyłącza wody, prądu, włączniki itd. wystają z płyty wszystkie przewody i rurki.

Poniżej zdjęcie, na którym oznaczyłem umiejscowienie zbiornika pompy ciepła i bufora w kotłowni, przykładowe miejsca umiejscowienia odkurzacza centralnego o raz przykładowe miejsca gniazd odkurzacza.

aaaa.jpg

Proszę o pomoc w ustaleniu przebiegu instalacji odkurzacza oraz oznaczenie na zdjęciu gdzie najlepiej jeszcze umiejscowić 1-2 gniazda odkurzacza.

Co myślicie o przeprowadzeniu instalacji odkurzacza poddaszem nieużytkowym(strop drewniany, wiązarowy) i zejście pionowo w dół.

Innym pomysłem jest zrobienie instalacji powyżej rur doprowadzających wodę do przyszłych kranów itd.

Pozdrawiam