kulczasy 23.09.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Witam wszystkich, Mam problem z moja pompą ciepła Buderus Logatherm WPS 7K a mianowicie pompa źle odczytuje temperatury na czujnikach. Najgorzej jest ze sterownikiem zewnętrznym gdzie przekłamuje o kilka stopni czyli np na dworze jest 0 a czujnik pokazuje 7 C. Ma to ogromny wpływ na prace pompy ponieważ ona wtedy nie grzeje i w domu jest zimno. Odrazu napisze, że nie jest to wina czujnika ponieważ jak go odłączę od pompy i zmierzę miernikiem opór to pokazuje wartości takie jakie umieszczone są w instrukcji. Zmieniałem też kabel do czujnika podłączając czujnik na krótszym kablu, podmieniałem czujnik ten wewnętrzny z tym zewnętrznym i nic. Tak naprawdę nie do końca nic ponieważ po takich operacjach włączania i wyłączania pompy, podmianie czujników, kabelków czasami coś "drgnie" i zaczyna pompa pokazywać temperaturę zbliżoną do rzeczywistej. Wystarcza to na parę dni a potem znowu wszystko się rozstraja. Jeżeli ktokolwiek z Was miał podobny problem lub o nim słyszał bardzo proszę o informację. Zbliża się zima, dzieci małe i zimno nie wskazane. PozdrawiamKulczasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.09.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Jeżeli czujnik zewnętrzny był przedłużany to dodatkowy przewód powinien być lutowany. Czasami takie rzeczy dzieją się gdy "fachowcy" tylko skręcają i izolują przewody. Najlepiej jakbyś podmienił sam czujnik na nowy, może on sam "wariować" w różnych warunkach. Jeżeli dalej brak poprawy to możesz mieć zły kontakt na złączu na płycie elektroniki, na przykład tzw. zimny lut. Odkręć płytę i popatrz od strony ścieżek, czasami wystarcza przelutować podejrzane miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulczasy 24.09.2014 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Czujniki podmieniałem - ten z domu na zewnątrz i na odwrót (bo są takie same). Obydwa wskazują dobrą rezystancję w zależności od temperatury. Wygląda to tak:- pompa pokazuje złą temperaturę- wyłączam pompę odkręcam przewód od pompy, sprawdzam rezystancję i jest OK- podłączam do pompy znowu zła temperatura- czasami po takich akcjach z odłączaniem podłączaniem nowych kabelkach innych czujnikach i włączaniu i wyłączaniu pompy zaczyna na jakiś czas pokazywać dobrą temperaturę - ale to czasami i na krótko. Robiłem już tak, że nowy kabelek podłączyłem i czujnik wywaliłem za okienko w piwnicy aby wyeliminować problem z długością kabla docelowego. Dodatkowo mój kabel docelowy to skrętka więc próbowałem czujnik podłączać na innych parach i nic. Może faktycznie zimny lut albo jakiś czeski błąd w elektronice. Martwi mnie wizja zmiany całej elektroniki - a znając życie uszkodzeniu mogla ulec jakaś drobna "pierdółka" za 15zł. Tylko jak to znaleźć? Może ktoś miał taki problem? Ps.: Znalazłem informacje, że pompa posiada sterownik Rego 637J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.09.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Może faktycznie zimny lut albo jakiś czeski błąd w elektronice. ..... Tylko jak to znaleźć? Jeśli różne czujniki wystawione za okno na nie składanym z kilku kawałków kablu dają ten sam efekt, to mogą być zimne luty o których pisał wihajster. Weź odłącz całkowicie pc z prądu, odkręć płytkę/płytki z elektroniką, weź dobrą lupę i poszukaj zimnych i ponadpękiwanych lutów. Ja znalazłem kiedyś takie w pralce - popękały na skutek drgań i pralka głupiała - czasem działała, czasem trochę mniej, czasem wcale. Po przelutowaniu pralka działa do dziś. W pc też są drgania, więc może się to też przytrafić. Prześledź zwłaszcza miejsca przy wpięciach kabelków od czujników.i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.09.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Może faktycznie zimny lut albo jakiś czeski błąd w elektronice. Martwi mnie wizja zmiany całej elektroniki - a znając życie uszkodzeniu mogla ulec jakaś drobna "pierdółka" za 15zł. Tylko jak to znaleźć? Niestety jeśli chcesz naprawić za 15zł to pozostaje jedynie opcja DIY (zrób-to-sam). Jeśli zimny lut to naprawisz za darmo, nie licząc odrobinki cyny i kalafonii/pasty. Jeśli zadzwonisz do autoryzowanych to nie licz na "naprawę płyty" - będzie wspomniana przez ciebie "wymiana".... Koszty - mogą być porównywalne do kosztów sezonu grzewczego... Niestety Kolego chętnie bym Ci pomógł osobiście bo niedaleko mieszkasz ale o tej porze roku za dużo mam na głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nethorse 25.09.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Jak Wyżej. Czteropak stawiam na zimny lut. Wczoraj wieczorem wróciłem od kumpla, podobna sytuacja tyle że na PC do CWU po gwarancji... -1 na dworze, PC pokazuje -11 i się wyłącza. Dwie godziny szukania, jeden, pięć L na G i działa... Jeśli masz jeszcze gwarancję to się nie zastanawiaj tylko wal na "błękitną linię" i niech oni się martwią, a jeśli nie to zostaje DIY. Pozdrawiam. Edytowane 25 Września 2014 przez nethorse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulczasy 25.09.2014 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Niestety Kolego chętnie bym Ci pomógł osobiście bo niedaleko mieszkasz ale o tej porze roku za dużo mam na głowie... Najgorzej jest jak się robi bardzo zimno także póki co nie jest źle. Zacząłem wątek na forum aby zawczasu zabrać się za naprawę a nie przy -10. Każda pomoc mile widziana i nie koniecznie na jutro także jak dziadostwa nie znajdę to być może u Ciebie się zluzuje i coś razem wymyślimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulczasy 25.09.2014 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Jeśli masz jeszcze gwarancję to się nie zastanawiaj tylko wal na "błękitną linię" i niech oni się martwią, a jeśli nie to zostaje DIY. Pozdrawiam. Pompa rocznik 2009. Najbardziej wkurza fakt ze dał człowiek - już dokładnie nie pamiętam - ale ze 24k PLN za urządzenie które może mieć zimne luty.... co za świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 25.09.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 może na forum elektrody spróbuj znaleźć chętnego do pomocy za parę $ - mnie się kiedyś udało ze sprzętem b. mało popularnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulczasy 25.09.2014 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Prześledź zwłaszcza miejsca przy wpięciach kabelków od czujników. No właśnie to miejsce jest na osobnej płytce która potem łączy się kablami do puszki z elektroniką, dzięki za podpowiedz - warto to sprawdzić. Kolega pracujący w branży medycznej odpowiadał mi kiedyś o podobnym przypadku w inkubatorze. Też się rozjeżdżała temperatura i wtedy problem było zero logiczne. Nie znam się kompletnie na tym i nawet nie wiem co to jest ale może to też jest jakiś trop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.09.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 No właśnie to miejsce jest na osobnej płytce która potem łączy się kablami do puszki z elektroniką, Kolejna nadzieja. Masz kolejne dwa złącza do sprawdzenia, przelutuj delikatnie z użyciem kalafonii. Same wtyki i gniazda potraktuj jakimś preparatem do styków elektrycznych, np. w spray'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts