Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, poradźcie proszę co zrobić w takim przypadku. Pion jest zamurowany w kanale przy kominie, nie mam możliwości jego obniżenia. Problem w tym, że odejście od pionu zamiast nad samą podłogą wychodzi dolną krawędzią 5,5 cm ponad podłogę. Rura (odpływ) od wanny i kabiny oddalona jest o około 3m tak więc teoretycznie powinienem ją podnieść o około 6cm (2cm/mb). Przy obecnej wysokości dolnej krawędzi odejścia z pionu 5,5cm + 6cm spadek + 5cm średnica rury wychodzi mi 16,5cm. nie schowam tego pod wylewką.

Co radzilibyście zrobić w tej sytuacji? Jedyne co przychodzi mi do głowy to przewiert przez strop tuż przy pionie do kotłowni gdzie mam zrobione inne odejście z tego samego pionu fi 50 na skropliny od pieca. Jeśli wczepiłbym tam górną łazienkę minusem byłaby tylko rura w kotłowni wyciągnięta na wierzch.

Z góry dziękuję za podpowiedzi,

Tomek.

Kanal.jpg

https://forum.murator.pl/topic/193784-brak-spadku-w-kanalizacji-pro%C5%9Bna-o-pomoc/

Problem w tym, że nawet jeśli rozkuję komin to nie uniosę rury/ nad trójnikiem do góry. Rura wychodzi z komina jako odpowietrzenie i jest zabetonowana czapką, komin obrobiony przez dekarza więc raczej nie do ruszenia.

Dodam, że temat dotyczy poddasza użytkowego.

Edytowane przez Arthizmoo
https://forum.murator.pl/topic/193784-brak-spadku-w-kanalizacji-pro%C5%9Bna-o-pomoc/#findComment-6586527