Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk gipsowy wewnętrzny - bardzocienka warstwa

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie nakładania tynków wewnątrz domu. Wszystkie ściany wewnątrz, łącznie z działowymi mam wykonane z betonu komórkowego białego. Zacząłem tynkować ściany zaprawą Knauf mp 75l, a nakładam ręcznie. Pierw nakładam cienką warstwę (ok 1mm) na ścianę, następnie przyklejam siatkę z włókna szklanego, a na to nakładam kolejną warstwę tynku (ok 1-2 mm). Nie używam żadnych listewek pod tynk.

Moje pytanie brzmi - czy to wystarczy. Czy tynk nie będzie odpadał, przebijał?

Planowo chciałem jeszcze makładać na to gładź gipsową, ale jeżeli ten tynk będzie wystarczająco gładki i mocny będzie taka konieczność?

Ściany oczywiście wcześniej zagruntowałem, a warunki dot. temperatury i wilgotności są spełnione.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Witam.

Jestem w trakcie nakładania tynków wewnątrz domu. Wszystkie ściany wewnątrz, łącznie z działowymi mam wykonane z betonu komórkowego białego. Zacząłem tynkować ściany zaprawą Knauf mp 75l, a nakładam ręcznie. Pierw nakładam cienką warstwę (ok 1mm) na ścianę, następnie przyklejam siatkę z włókna szklanego, a na to nakładam kolejną warstwę tynku (ok 1-2 mm). Nie używam żadnych listewek pod tynk.

Moje pytanie brzmi - czy to wystarczy. Czy tynk nie będzie odpadał, przebijał?

Planowo chciałem jeszcze makładać na to gładź gipsową, ale jeżeli ten tynk będzie wystarczająco gładki i mocny będzie taka konieczność?

Ściany oczywiście wcześniej zagruntowałem, a warunki dot. temperatury i wilgotności są spełnione.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Nie to nie wystarczy, a przede wszystkim nie można nakładać tynku gipsowego na związany już tynk gipsowy. minimalna warstwa tynku to 10mm.

Nie nakładam świeżego tynku na już związany, tylko kładę wszystko na świeżo, tylko etapami, ale całość z jednego zarobienia :)

A co do tego, że musi być 10mm - co się może dziać z tynkiem kiedy będzie cieńsza warstwa tzn 3mm. Odpadnie pomimo tego, że jest dołożona siatka? popęka? będzie widać łączenia pustaków? Ma to związek z przemarzaniem ścian? Bo sama odpowiedź pt "minimum 10mm" nic nie wniosła, zwłaszcza, że producent nigdzie nie podaje minimalnej grubości.

Poszukaj dobrze nawet na workach napisane jest minimum 15 mm chociaż ostatnio knauf zmienił szatę graficzną opakowań więc może coś się zmieniło. nie wiem w jaki sposób nakładasz ten tynk ale minimum 1 cm aby można było wyprostować ścianę, tzn nakładasz a potem wyrównujesz a nie wiem w jaki sposób wyprostujesz ścianę nakładając 3mm do tego jeśli jest zbyt cienka warstwa tynk się rwie podczas trapezowania. Na pewno nie odpadnie ani nic innego się z nim nie stanie, pozdrawiam i życzę powodzenia:)

Co do opakowania z tynkiem - obróciłem je z 10 razy dookoła, przeczytałem wszystkie Polskie napisy, jak również szukałem jakichkolwiek cyfr w niemieckich napisach i nie ma wzmianki o grubości tynku. Kanuf mp75l z Jaworzna.

A jeżeli chodzi o równanie ścian to dom od wewnątrz obłożyłem betonem komórkowym grubości 6cm i na dobrą sprawę w ten sposób równałem, a tynkuje żeby zatrzeć łączenia i wygładzić powierchnię (gładź by wyszła znacznie drożej).

Dzięki za odpowiedź, mam nadzieje, że żeczywiście nic nie będzie odpadać :)