janosikowa 24.09.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Witam,mam ogromny dylemat który zaczął się odkąd pojawiły się chłodniejsze dni i ruszyło ogrzewanie. Mam nieocieplony stary strop z metalowymi szynami(?) na których to skrapla się woda i dosłownie leje się na podłogę. Nie wiem czy sama izolacja tego stropu pomoże ponieważ szyny te wystają na zewnatrz domu i na tym jest dach( nie wiem czy zrozumiale tłumaczę). Co z tym fantem zrobić.Nie wiem czego się spodziewać w mrozy:cry:.Proszę o jakieś rady, z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosikowa 25.09.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Bardzo dziękuję za tak wiele podpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 30.09.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Mam nieocieplony stary strop z metalowymi szynami(?) na których to skrapla się woda i dosłownie leje się na podłogę. Leje się i będzie się lało, bo tak działa na parę wodną zawartą w powietrzu TEMPERATURA PUNKTU ROSY, na zimnych stalowych szynach, gdy jest ciepło pod sufitem. Jedyna sensowna rada to ocieplić dobrze strop i tyle. Dość gruba warstwa styropianu czy wełny, przykryta czymś, aby uniemożliwić migrację powietrza, załatwi temat. Technologia ocieplania to inny temat, bo nie wiadomo czy to strop do użytku( magazyn wszystkiego), czy tylko miejsce pod dachem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosikowa 25.10.2014 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Dziękuję za odpowiedź,nie odwiedzany bo myślałam,że już nikt nie odpowie;).Jest to strych, nie jest użytkowy. Szyny wystają poza budynek i myślę,że tu jest największy problem bo łapią zimno z zewnątrz. Myślę,że należało by je jakoś ocieplić,osłonić ale czym hm i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 (edytowane) Może zdjęcie ? bo łapią zimno z zewnątrz. to nigdy byś sobie wody na kawę nie zagotował. To ciepło ucieka ku zimnemu, jak widać robi to bardzo sprawnie, na tyle sprawnie że nawet na chwile nie siedzi w tych stalowych elementach. Jak byś chciał wiatr łapać .. taki to jest proces. Zdjęcia. Inaczej ciężko będzie tak na łoko coś przyjąć, na pewno osłonięcie izolacją pomoże zatrzymać ciepło wewnątrz. Można matę areogelową zapodać, można styropianem , ważne też będzie aby para wodna nie przenikała pod izolację i tam nie robiła kuku. Leje się i będzie się lało, bo tak działa na parę wodną zawartą w powietrzu TEMPERATURA PUNKTU ROSY ten punkt nie jest stały. dla powietrza +20 i 99% wilgotności punkt rosy to 19,9 st. i tak dalej i tak dalej .. Edytowane 25 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 26.10.2014 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Tak na łoko , to albo się wie co z tym zrobić , albo i nie szanowna góro olimpu . do janosikowej pewnie , że trudno jest radzić na odległość , ale aby przetrwać trzeba coś zaradzić na " tzw prędkiego" . proponuję położyć na strychu folię paroizolacyjną ( nie paro przepuszczalną ) na stropie sklejając ją taśmą i na to w miarę szczelnie i najlepiej w dwóch przeciwnych warstwach położyć szczelnie około 30 cm wełny . najlepiej było by ułożyć na to jeszcze warstwę folii paro przepuszczalnej , ale z mojego doświadczenia wynika , że do lata przetrwasz i bez tego stosując się do poprzednich zaleceń. To jedyne wyjście na już od ręki . Dziwne jest , że na forum tyle doskonałości "elity " ,"olimpy forum" , nie mówiąc już o "oświeconych górach rankingu", a głupiej porady doszukać się nie można - ciekawe . Czy brak tym wszech obecnym wspaniałościom wiedzy . Bądź co bądź głupi wpis , to też wpis na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 26.10.2014 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 czy ja dobrze rozumiem ?? chcesz od góry zaizolować mostek termiczny z metalowych legarów ?? ty kiedyś coś o fizyce budowli czytałeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Aby dobrze coś zadziałać potrzeba to zobaczyć przynajmniej na zdjęciu. A takie znachorskie wkładanie do pieca na 3 zdrowaśki, to takim dziękujemy.Takich panów to ja znam co chodzą ciągle ze sraczką i chcą coś robić bo mają ADHD nie wyleczone maścią bukową przez ojca.Później trzeba poprawiać po takich, bo byle tylko od pier lipę.Konkretne zaradzenie na problem będzie kiedy się zobaczy zdjęcia. Ale żeby zaistnieć na forum to trzeba trochę narobić burdelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosikowa 16.12.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Sprawa załatwiona. Nie pisałam od razu bo chciałam zaobserwować jak to się ma podczas róznych temperatur. Mrozów ogromnych w tym roku jeszcze nie było , max jak dobrze pamiętam bo -7 w nocy u nas. Rozwiązanie banalne i jak na razie sprawdza się. Tak jak jeden z kolegów wyżej radził położyliśmy folię paroizolację na stropie na to wełnę i strop suchutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts