Marcin_I 24.09.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Mam pytanie otóż będziemy budować dom z155 który jest w stylu skandynawskim i na dole ma praktycznie wszystko otwarte-poza pomieszczeniem gospodarczym które chcę adoptować na swoją pracownie (komputer szafka biurko) jako że dom wygląda tak: http://z500.pl/projekt/145/Z155,projekt-domu-pietrowego-na-waska-dzialke-z-duzymi-przeszkleniami-w-stylu-skandynawskim.html I myślę o założeniu całej instalacji na poddasze (dom jest piętrowy) widziałem wybudowany już na żywo i sporo na górze jest miejsca, wydaje mi się to lepsze rozwiązanie pod względem wszystkich tych kanałów i instalacji po pokojach, na górze także chciałbym dać zbiornik grzania wody, Chciałbym w ten sposób zaoszczędzić miejsca na dole, pompa ciepła p-w w planie do ogrzewania. - oczywiście całe urządzenie umieściłbym nad schodami dodatkowo jakoś osłaniając/izolując od emisji hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.09.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Jaki system chcesz zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_I 26.09.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Myślę*o pompie ciepła powietrze - woda: Panasonica bo z tego co czytam i widzę są ok, w sensie mają 3-5KW i nie są drogie, ogrzewanie podłogowe, i rekuperacja, ale póki jeszcze nie ruszyłem to próbuje wybrać najlepszą*opcje, myślałem wcześniej o matach - kablach grzewczych - ale z 2giej strony jak zastosuje fotowoltanikę*to do pompy ciepła będzie w sam raz. Inne pompy sobie odpuściłem - wiele osób bardzo mnie na takie rozwiązania namawiało - ale licząc koszta to wydaje mi się*to bez sensu, tym bardziej że dom mimo wszystko będzie ciepły i to będzie tylko wspomagać. Także chcemy mały*kominek z zamkniętą komorą spalania (zawsze mi się*marzył kominek- zresztą co by się*nie działo to może uratować tyłek w srogą zimę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duck 29.09.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (...)I myślę o założeniu całej instalacji na poddasze (dom jest piętrowy) widziałem wybudowany już na żywo i sporo na górze jest miejsca, wydaje mi się to lepsze rozwiązanie pod względem wszystkich tych kanałów i instalacji po pokojach, na górze także chciałbym dać zbiornik grzania wody, Chciałbym w ten sposób zaoszczędzić miejsca na dole, pompa ciepła p-w w planie do ogrzewania. - oczywiście całe urządzenie umieściłbym nad schodami dodatkowo jakoś osłaniając/izolując od emisji hałasu. Kolega ma rekuperator (firmy nie pamiętam) na poddaszu i jest zadowolony. Hałasu nie słychać (na piętrze są trzy sypialnie), a jakiejś specjalnej izolacji dźwiękowej nie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_I 02.10.2014 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Kolega ma rekuperator (firmy nie pamiętam) na poddaszu i jest zadowolony. Hałasu nie słychać (na piętrze są trzy sypialnie), a jakiejś specjalnej izolacji dźwiękowej nie robił. Czyli będę naciskać*na takie rozwiązanie, zapewne zaoszczędzi to miejsca w domu, bo pomieszczenie gospodarcze chcę wykorzystać na swoją*pracownie, a patrząc to jednak trochę*miejsca zajmuje a przy moim projekcie gdzie mam dół cały otwarty to chyba ekonomicznie będzie zrobić to na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Myślę*o pompie ciepła powietrze - woda: Panasonica bo z tego co czytam i widzę są ok, w sensie mają 3-5KW i nie są drogie, ogrzewanie podłogowe, i rekuperacja, ale póki jeszcze nie ruszyłem to próbuje wybrać najlepszą*opcje, myślałem wcześniej o matach - kablach grzewczych - ale z 2giej strony jak zastosuje fotowoltanikę*to do pompy ciepła będzie w sam raz. Inne pompy sobie odpuściłem - wiele osób bardzo mnie na takie rozwiązania namawiało - ale licząc koszta to wydaje mi się*to bez sensu, tym bardziej że dom mimo wszystko będzie ciepły i to będzie tylko wspomagać. Także chcemy mały*kominek z zamkniętą komorą spalania (zawsze mi się*marzył kominek- zresztą co by się*nie działo to może uratować tyłek w srogą zimę). Jak pompa ciepła to rurki na suficie! Lepie i taniej grzeją podczerwienią powierzchnię podłogi i świetnie chłodzą, czego podłoga nie potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_I 02.10.2014 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jak pompa ciepła to rurki na suficie! [ATTACH=CONFIG]282592[/ATTACH] Lepie i taniej grzeją podczerwienią powierzchnię podłogi i świetnie chłodzą, czego podłoga nie potrafi. Ale grzać sufit? bo nie rozumiem tego - a z praw fizyki wynika że ciepło idzie do góry...czyli tu rekuperacja ma tłoczyć to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale grzać sufit? bo nie rozumiem tego - a z praw fizyki wynika że ciepło idzie do góry...czyli tu rekuperacja ma tłoczyć to? Nie ma takiej fizyki. Ciepłe powietrze (konwekcja) idzie do góry, Słońce grzeje ziemię a ta powietrze, które idzie do góry i stygnie . Sam mam ogrzewanie w suficie. Pompę ciepła wymyślono do chłodzenia i nie ma sensu jej tej funkcji pozbywać. I jeszcze mieć ograniczenia w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale grzać sufit? bo nie rozumiem tego - a z praw fizyki wynika że ciepło idzie do góry...czyli tu rekuperacja ma tłoczyć to?Weź pod uwagę z kim rozmawiasz. Nie ma sensu rozmowa. To dziwoląg ze śmiesznymi teoriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasza w spraju 03.10.2014 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Słońce grzeje ziemię a ta powietrze, które idzie do góry i stygnie . Sam mam ogrzewanie w suficie. Pompę ciepła wymyślono do chłodzenia i nie ma sensu jej tej funkcji pozbywać. I jeszcze mieć ograniczenia w podłodze. A dni pochmurne / mroźne podłoga jest za to lodowata. Jakie ograniczenia mogą być w podłodze? Że nie można np. kuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.10.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Np. dechy, wykładzina, skóra niedźwiedzia. Przecież skoro pompa jest do chłodzenia a przy okazji grzeje, a ogrzewanie podłogi podczerwienią z sufitu bardziej komfortowe i tańsze od rurek w podłodze, to dlaczego rezygnować z klimy? Zawsze jak pompa - to instalacja na syficie! Instalator nie zna się na tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_I 03.10.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Trochę*poczytałem o tym i jest wiele marketingowego bełkotu w internecie na temat zalet, jeden artykuł*mnie zaciekawił (http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/infrapanele-czy-rzeczywiscie-oszczedne/) nie jest on w pełni krytyką ale sensownie pewne rzeczy zobrazował, i w moim przypadku OK, będzie to dom prawie pasywny, będzie bez kotłowni, itp...ale sami zapobiegawczo chcemy kominek z zamkniętą komorą spalania (nie wiadomo jak będzie z prądem czy jakąś awarią zimą) i dla klimatu, kolejną sprawą instalacją jaką się zrobi pod pompę ciepła w razie czegokolwiek będzie można wykorzystać*do innych systemów, a jak w artykule mądrze jest napisane z 1KW mamy 4KW - rozumiem że wynaleziono coś do chłodzenia, ale idąc tym tokiem myślenia bez sensu byłyby odzysk energii przez hamujące samochody...Rozwiązanie ciekawe, ale myślę że budowa domu bardziej hybrydowego o pewnych tradycyjnych może i starych rozwiązaniach bardziej się*przyjmie w naszym kraju niż*to, czy budynki pasywne (normy normami, cyferki cyferkami ale trochę rozsądku ma każdy z nas).Mimo wszystko dziękuje za poszerzenie wiedzy, jestem jednak na 99% nastawiony na Pompę Ciepła (myślę*o Panasonicu o którego już*pytałem), choć*jeszcze sprawdzam innych producentów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.10.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 My robimy inaczej. Ogrzewanie pośrednie (centralne ) nie sprawdza się w domach izolowanych. Wynika to nawet z definicji domu izolowanego z 1990 r. Na 40 cm styropianu, w wylewce czy płycie układamy elektryczne podłogowe z termostatami w każdym pomieszczeniu. W ścianach są nawiewy z kanałówki ( powietrzne pompy ciepła np Mitsubishi za 7000zł brutto chłodzi dom 150m2 z COP6 a grzeje z COP 4 do -15 i COP 3 do -25. Na suficie są anemostaty od wentylacji. Przy przyzwoitej izolacji wychodzi poniżej 10kWh/m2 rocznie. Do cwu jest zasobnik 300l zintegrowany z pompą. Rurki do pompy na podłodze to pozbawienie się klimatyzacji za własne pieniądze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts