CodeSnipper 24.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 (edytowane) Mam takie warstwy gruntu: 1. Glina ilasta z okruchami piaskowca, grunt deluwialny, twardoplastyczny.2. Rumosz żwirowy, bardzo spoisty, deluwialny. to do 1,5 metra a potem: 3. Zwietrzelina fliszowa, łupkowa z gliną ilastą i pyłem ilastym oraz gruz łupkowo-piaskowcowy. Grunt zwietrzelinowy, stan zwarty. Na ścianach fundamentowych dysperbit - trzy warstwy, na to pójdzie folia kubełkowa. Nie izoluję styropianem, bo i tak mam tam kratki wentylacyjne. Woda dopiero na 10 metrach. Wszyscy dookoła mówią - zrób sobie drenaż. A mi to jakoś nie pasuje, ale może po prostu głupi jestem. Jeśli zasypię podpiwniczenie (taki tam składzik na narzędzia o wysokości 1,5 m, na tym dom szkieletowy) gruntem rodzimym, i zrobię taką górkę "od domu" to wody opadowe na ściany raczej nie polecą, działkę mam ze spadkiem, to spłyną sobie w dół a tam potok płynie. Wody gruntowe raczej mnie straszyć nie będą, poziom był badany wiosną. Do 3m nawiertu nic, geolog na podstawie jakichś swoich danych wyznaczył ich głębokość na około 10m. A może po prostu zrobić ten drenaż i tyle? Rurę już mam, trochę żwiru też. Niekoniecznie muszę je jednak teraz wykorzystać. Deszczówkę z rynien zamierzam puścić też rurą w dół działki. Z obserwacji wynika, że jak popada to woda stoi dopóki nie odparuje na słońcu, czyli w ziemię wchodzić raczej nie będzie. Edytowane 24 Września 2014 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 24.09.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Drenaż zrób a styropian przyklej nie będzie Ci się woda skraplać na wew stronie bloczków, może wystąpić punkt rosy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 25.09.2014 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Podpiwniczenie (crawl space) jest wentylowane - w ścianach zachodniej i wschodniej mam po cztery kratki wentylacyjne 38x12cm więc wilgoci tam będzie raczej na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Z drenażem bym uważał, jeśli sąsiedzi napierają itp to źle robią ... sprawa przy tym gruncie jest nie dopuszczenie aby woda dostała się do zwietrzeliny ..w waszym regionie prowadzi to do osuwisk. Wykonanie na zboczu drenażu tylko pozornie jest proste. Jest bardzo trudne i wymaga pewnego przełamania ...to znaczy nie możesz zrobić spadku większego jak 0,5% bardzo bardzo ostrożny spadek. A już karygodne jest odprowadzanie wody z rynien do drenażu.Który sąsiad tak robi to po uszach ... wystarczy że jeden dom podmyje .... i ruszy całe zbocze.Ludzie jak to ludzie .. a co tam ... spadek musi być ... i wychodzi spad 20% przy takich domach jedna ulewa = trach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 25.09.2014 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Wodę z rynien chcę skierować nie do drenażu tylko rurą w dół działki. Dom nie stoi na jakiś strasznym zboczu, spadek mocniejszy zaczyna się jakieś 6 metrów za domem. Tu gdzie dom będzie jakieś kilka procent nachylenia. Generalnie z drenażem chodzi o odprowadzenie wód gruntowych - o ile dobrze rozumiem - a u mnie one i tak są daleko pod domem. Problemem mogą być tylko opadowe, po warunkiem, że będzie lało intensywnie i kilkanaście godzin. Dlatego zastanawiam się ewentualnie nad drenażem na poziomie ławy i przysypaniu go gruntem rodzimym. Przesączająca się woda przez tą poruszaną glinę weszłaby w drenaż i uszła. Inna wersja gdzieś w sieci przeczytana to brak drenażu i zasypanie gruntem rodzimym ale z ubiciem każdej warstwy. Im więcej czytam, tym mniej wiem. To nie sąsiedzi napierają, wszyscy dookoła to rodzina (część bardziej kumata w budowlance) i znajomi fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Nie masz wody pod ciśnieniem, grunt ma wodę na 10m pod ... to nie ma potrzeby niczego robić innego jak hydroizolacja tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 25.09.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Ja też uważam że drenaż powinno się robić tam gdzie są ku temu wskazania - u Ciebie nie widzę takowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts