Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie - jak wentylować takie poddasze? Przez ścianę szczytową się nie da, bo jej nie ma u mnie prawie wcale. Czy wystarczą tylko wyloty w kalenicach, czy może dać jakiś kominek wentylacyjny jeszcze?

A może dać dachówki wentylacyjne (planowałem ich nie dawać, bo uznałem, że skoro nie ma wełny, nie ma potrzeby wentylowania).

W necie są rysunki obrazujące poddasza w dachach dwuspadowych, ale nie ma nic o czterospadach...

https://forum.murator.pl/topic/193821-wentylacja-poddasza-nieu%C5%BCytkowego-z-dachem-czterospadowym/

Masz dach kopertowy czy namiotowy? Jak masz kopertowy to otwierasz kalenicę i po sprawie a jak masz namioty to minimum dwa kominki wentylacyjne. Dachówki wentylacyjne służą do wentylacji pokrycia a nie poddasza. Pozdrawiam.

Mam kopertowy dach. Ale mam też daszek nad garażem, gdzie dach ma 3 strony, a czwarta przylega do ściany piętra. Tutaj nie ma kalenicy na górze, chociaż są belki narożne, gdzie też można zrobić wentylację.

A tak jeszcze wracając do tch dachówek wentylacyjnych, to czy przy poddaszu nieużytkowym i warstwie ocieplenia na stropie a nie w połaci dachowej trzeba ich używać?

Trzeba bo one wspomagają wentylacje pokrycia a nie warstwy izolacji cieplnej. Na dachu nad garażem dwa kominki wentylacyjne. Jeden do wentylacji garażu a drugi do wentylacji poddasza nad garażem. Pozdrawiam.
  • 1 month później...
Z poddaszem to zawsze są problemy. W nowym domu który aktualnie buduję zdecydowaliśmy się na zrobienie porządnej wentylacji, żeby miała ręce i nogi i działała jak należy.Zamówiliśmy sobie pomoc przy projektowaniu i dobrze wentylacji w łódzkiej firmie Gradient, domek co prawda 15 km od Łodzi, ale to sprawdzona przez szwagra firma więc też się do nich zwróciłem. No ale może kolega wyżej dobrze gada, że najlepiej wlot przy okapie zrobić.
Sama pustka nie wystarczy:no:. Koniecznie muszą być wloty w okolicach okapu i wyloty w kalenicy:yes:. Pozdrawiam.
  • 1 month później...
Panowie, nie do końca wiem o czym mówicie :) Chociażby dlatego że nie jestem ekspertem w tej sprawie :) To był główny powód dlaczego zdałem się na pomoc i doradztwo, jak i instalację wszystkiego fachowców z firmy o której wspomniałem :)