Ifarrg 25.09.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Mam w domu wykusz o o szerokości tylko 39 cm .... W projekcie brak rysunków szczegółowych. Pracownicy zrobili to tak: murłata została przykręcona na śrubach do stropu (od ściany odchodzi o kilkanaście cm), ale nie została dokręcona do samego stropu, tylko została ustawiona na podkładkach z drewna tak, żeby była wyżej, a pod spód dało się wcisnąc wełnę. Do tych podkładek na skraju muru została przybita łata. Krowkie zostały przykręcone jednym spaxem do murłaty oraz oparte na łacie leżącej na podkłądkach, a na dole zostały zamontowane bocianki , które opierają się o ścianę i nie pozwalają uginać się tym krokwiom... Może na zdjęciach jest to wyraźniej pokazane. Na daszku będą położone 3 rzędy dachówki cementowej. Pytanie jest następujące: czy jest to wystarczająco solidnie zmontowane? Czy ciężar dachówki ze śniegiem nie spowoduje oberwania się tego daszku? Robił kiedyś ktoś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 26.09.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Zapytaj fachowców, dlaczego na krokwiach od dachu głównego (patrzyłem w dzienniku) nie ma wyciętych zamków pod płatew? Zacytuj później odpowiedź tutaj w wątku:) Edytowane 26 Września 2014 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 27.09.2014 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Zapytam, ale na razie może o to być ciężko... A czemu Ty zwróciłes na to uwagę/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 27.09.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Bo się rzuciło w oczy. Na murłacie są a na płatwiach nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Należy wykonać pod każdą krokwią siodełko z deski #40mm lub grubszej .. przykręconej tym...http://www.jaw.com.pl/wkrety-do-poziomowania-lat.html ale można ... prawie równie dobrze .. tym http://www.dromet.pl/pl/produkt/wkrety/wkrety-samowiercace-leb-szesciokatny-wss długość siodła ... jakieś 40-50cm ... równe szerokości krokwi .. i masz pewność że dach nie będzie chodził ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 01.10.2014 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 ALe jak mam zrobic takie cos na tym malutkim daszku? Nie wiem czy tam jest 40 cm od murlaty do domniemanego ocieplenia. Wiec nie wiem, czy takie jest możliwe. O duży dach się nie martwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Główny dach o ten mi chodziło, patrzyłem do DB. Główny dach będzie trzymany przez kleszcze i wiotkie przeguby z gwoździa /śruby...wypada podeprzeć siodłami... roboty nie tak dużo ... hurtem wykonasz kliny, wiertarka klucz nasad 8mm , przed tym tarcza do wiertarki papier 40... czy nawet 24 równasz kraniec siodła co idzie na murłatę .. wchodzi po szlifie bardzo ładnie ... za impregnować wypada też to co jest odcięte ...bo więźba jest ładnie zalana środkiem .. brak impregnatu na połączeniach ... które zostały wykonane po impregnacji.Ten mały daszek wymaga też małych siodełek ...http://www.abc-dachy.pl/index2.php?site=art&id=316 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 01.10.2014 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 A tak jeszcze jedno rzuciło mi się w oczy. TAm na tych rysunkach krokiew nie ma wcięcia na murłatę, ale za to ma siodełko. U mnie jest wcięcie. Krokwie są też mocowane śrubami do płatwi, a także, co oczywiste, mocowane ze sobą w kalenicy. Więc punktów mocowania jest 3. Zatem czy robienie siodełka jeszcze istotnie wzmocni ich mocowanie do dachu? Pytam już z czystej ciekawości. Bo z każdym etapem budowy posiadam wiedzię, której być może użyję raz w życiu, a której posiądniecie kosztuje mnie sporo zachdu. Zatem zgłębianie tajników budowy w takim stopniu, w jakim posiadają go osoby, które zajmują się tym zawodowo jest dla mnie zbyt kosztowne czasowo niestety. Choc nie ukrywam, ze to sa zajęcia dosyć pasjonujące. Dziękujęza czas poświęcony na udzielanie mi odpowiedzi na czasem pewnie dla Was proste pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jeśli krokiew ma wrąb i tym wrębem spoczywa na murłacie to jest ok https://lh3.googleusercontent.com/-HyrIH0xMhEw/VCP0SApCe2I/AAAAAAAAAZc/hA9Cl0-dJBg/w800-h600-no/7.jpg wcięć w krokwi nie ma chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 02.10.2014 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jeśli krokiew ma wrąb i tym wrębem spoczywa na murłacie to jest ok Krokwie oparte na murłacie mają wcięcia. Nie mają na płatwi. Nie mają też na tym małym daszku i tam trzeba będzie coś przykombinować ze wzmocnieniem tego, bo mi się jakoś wiotki wydaje. Ale na całym domu na murłacie mają krokwie wcięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Na płatwi też winny być wcięcia stąd podbicie siodełkami, przecież nie będziesz ściągał krokwi.Dach nie będzie lekki, dachówka ... Problem będzie z dociepleniem tego daszku i nad tym trzeba się pochylić ... tu tylko potrzeba ciut pomyśleć ... te deski zastrzałowe inaczej rozwiąż ... aby się tam izolacja zmieściła.One pracują na docisk ... to łatwo to zrobić będzie ....Zwłaszcza że tam jest żelbet pod spodem i wykusz, nie może być to źle zrobione bo będzie się robił grzybek nad oknem ... zbyt mocna ucieczka ciepła ... Edytowane 2 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 04.10.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 akurat przy takich szczególach warto sie zatrzymac, bo potem to rzutuje na caly dom i jego ekonomicznosc - funkcjonalnosc, a widze, ze koledzy juz dokladnie caly temat omowili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 04.10.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 prawie dobrze, jednak należy na ścianie zamocować belkę w poziomie od przyszłej deski okapowej oraz deski które są teraz "zastrzałami" przybić tak aby na nich można było zamocować podbitkę i przykręcić je do belki na ścianie. niestety ocieplenia w tym miejscu już nie będziesz miał ale tam wystarczy belka 10cmx5cm i najlepiej takie same poprzeczki. Wszystko mocuje się na wkrętach do drewna oraz winklach metalowych do tego przeznaczonych. Najważniejsze jest mocowanie do murłaty aby było solidne - gdzie jest ta "murłata" tą deskę nazywasz murłatą??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 06.10.2014 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Najważniejsze jest mocowanie do murłaty aby było solidne - gdzie jest ta "murłata" tą deskę nazywasz murłatą???????Murłata jest 14/14 cm - widać ją na zdjęciach, jest oddalona od ściany o jakieś 5-6 cm. Problem będzie z dociepleniem tego daszku i nad tym trzeba się pochylić ... tu tylko potrzeba ciut pomyśleć ... te deski zastrzałowe inaczej rozwiąż ... aby się tam izolacja zmieściła. One pracują na docisk ... to łatwo to zrobić będzie .... Zwłaszcza że tam jest żelbet pod spodem i wykusz, nie może być to źle zrobione bo będzie się robił grzybek nad oknem ... zbyt mocna ucieczka ciepła ... Też mnie gnębi ocieplenie tego wykusza. Planuję wcisnąć tam wszędzie tyle waty, ile się tylko da. Przed obrobieniem tego daszku podkleję styropian na ścianę, a potem naładuję waty pod murłatę, na ścianę oraz między krokwie. A zastrzały to nie wiem, jak rozwiązać inaczej... Tak, jak pisze jarekopolak? należy na ścianie zamocować belkę w poziomie od przyszłej deski okapowej oraz deski które są teraz "zastrzałami" przybić tak aby na nich można było zamocować podbitkę i przykręcić je do belki na ścianie. niestety ocieplenia w tym miejscu już nie będziesz miał ale tam wystarczy belka 10cmx5cm i najlepiej takie same poprzeczki. Ale jak nie będę mia ocieplenia, to wtedy zamiast pojedynczych mostków z zastrzałów będę miał mostek na całej długości ściany z deski przykręconej do niej i nie ocieplonej, a to tez mi się nie uśmiecha... Planowałem te zastrzały po prostu ocieplić dookoła styropianem na ścianie. Deska nie ma super izolacyjności ale cóż zrobić... Nie wiem, czy jest lepsze rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.10.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 możesz to rozwiązać bez "deski" na ścianie ale powinno coś być. Musisz je ocieplić styropianem dookoła tak jak to planujesz i jakoś to będzie. Nie wiem czy nie można zastosować jakichś drutów jako zastrzały których średnica byłaby znacznie mniejsza niż tych deskowych ale nie wiem czy tak można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 04.11.2014 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Dobra, z wykuszem dalszy bój. Powiedzcie mi, co będzie lepsze. Było tak, jest tak Za murłatę wsadziłem 8 cm styropianu dach podłoga 0,38, pod murłatę wsadziłem 4 cm styropianu, bo tyle weszło. Od góry nasadziłem troche na krokwie styro 20 cm. I teraz zostaje ocieplić to, co między krokwiami. Pytanie moje jest takie - bawić się w wełnę, która wiadomo, przy przecieku może coś zasiąknąć, czy wypełniać dalej te przestrzenie styropianem? Plusy wełny - szybciej minusy - moze zawilgotnieć plusy styropianu - dokładniej? minusy - drzewo pewnie jeszcze nie jest suche, boję się, że może zgnić, jak je szczelnie zamknę.... Chodzi tez o to, że ten wykusz jest bardzo wąski i paski waty będą miały 30-40 cm... CO wybrać? Dylemat mam taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts