futrzak 25.09.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Witajcie, właśnie robię generalny remont domku i obecnie mam piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 100l.Wystarcza do kompania i na inne rzeczy. Wymyśliłem sobie ze będzie kominek z płaszczem wodny, do niego podłączony bufor 700l-1000l i piecyk gazowy kondensacyjny, ogrzewanie podłogowe i kaloryfery. Piecyk gazowy i bufor będą w piwnicy. Chciałbym aby na piętrze i nie tylko woda ciepła była dostępna "od ręki" czyli z cyrkulacją, a że w domu mam cztery kobitki to wymagane jest dużo wody. Czy do takiej konfiguracji wymagany jest piecyk kondensacyjny jednofunkcyjny czy dwu-funkcyjny?Możecie doradzić jaki tutaj ma być piec?Zastanawiam się też czy mogę teraz bufor kupić z możliwością podłączenia solarów czy też później muszę wymieniać bufor? DziękujęAF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.09.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 niedawno byl podobny tematmoje zdanie... daj sobie spokójjednofunkcyjnyzałóż kocioł gazowy i nie moarnuj pieniędzy na mnożenie źródeł ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.10.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Kominek z płaszczem wodnym dobierz pod kontem rzeczywistej straty ciepła budynku , przewymiarowanie mocy zawsze kończy się źle , natomiast bufor powinien być obliczony wg wzoru 1kW mocy nominalnej płaszcza wodnego = 50 litrów bufora . Te 1000 litrów to zapewne przesada . Gdyby kominek był "marnowaniem pieniędzy" to prawie wszyscy nasi klienci grzaliby domy tylko gazem... Tak się jednak skład że wielu "teoretyków" po pewnym czasie wraca na ziemie i kupuje kominek ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.10.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Gdyby kominek był "marnowaniem pieniędzy" to prawie wszyscy nasi klienci grzaliby domy tylko gazem... czy używasz 2 samochodów, 2 komputerów, 2 telefonów, masz w kuchni 2 kuchenki, 2 mikrofalowki, wszedzie podwójne oświetlenie, podwójne instalacje? w większości przypadkow odp. brzmi nie, bo po co wszystko dublowac Tak się jednak skład że wielu "teoretyków" po pewnym czasie wraca na ziemie i kupuje kominek ..... a po roku albo dwóch w wiekszości przypadków stoi nieużywany, wielu użytkowników piszę jak po początkowym zachwycie olali kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.10.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Bo jak wielu klientów zaczyna od "czy za 7 tysięcy wybuduje kominek ? " albo "jaki rabat dajecie ? " .... efekty są jakie opisałeś . Jest takie powiedzenie " Za psie pieniądze pisie mięso jedli ... " Cena wkładu kominkowego z czegoś wynika ... jak ma być okazyjna cena to konstrukcja musi być uproszczona [ ze wszystkimi tego konsekwencjami ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 06.10.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam,mam podobny dylemat co do wyboru kotła gazowego do bufora - wiem że muszę kupić jednofunkcyjny z zamknięta komorą.Zapotrzebowanie mojego domku to około 10kW - czy możecie doradzić jaką markę i model wybrać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.10.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 buderus, viessmsnn, termet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 06.10.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 buderus, viessmsnn, termet Dziękuje za informacje. Może jakiś konkretny model ktoś poleci - sprawdzony w eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 każdy droższy model ma w sobie cos lepszego od tego tańszego. podstawowe komponenty dostarczają te same firmy, więc kotły niewiele się różnią, inne sterowanie inna komora spalania, reszta kupna od innych firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafal 07.10.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Generalnie zastanawiam się nad kotłem UNICO ELEGANCE 24 TURBO GCO-24-01-24 firmy TERMET.Opinii na temat tego kotła nie ma - może ktoś coś podpowie czy warto? Może inne sugestie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekC 07.10.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam. Nie wiem czy w dobrym temacie piszę ale wydaje mi się, że jest zbliżony.Jeszcze w tym roku mam zamiar rozpocząć budowę domu wg. projektu Karmelita: 138m + garaż i kotłownia z Domplanu, wiem że do instalacji co i cwu jeszcze daleka droga ale już się zastanawiam nad sposobem ogrzewania. W grę wchodzi opcja połączenia kotła gazowego i czegoś na paliwo stałe tj. drewno do którego mam dostęp i do tego potrzebny będzie chyba jakiś bufor. Na całym dole i w łazience na górze chcę ogrzewanie podłogowe a reszta pomieszczeń na górze grzejniki. Myślałem nad kominkiem z płaszczem wodnym, ale czytając wiele postów na ten temat chyba bym nie chciał kotłowni w salonie a do tego w projekcie mam kotłownię jako oddzielne pomieszczenie i wymyśliłem że wstawię tam normalny piec i jak będę w domu to go załaduję, potem trochę dorzucę i mam z głowy. Proszę o opinie na temat tego pomysłu dodam jeszcze że do pracy wyjeżdżam z domu na 3-4 tyg. i jak mnie nie ma to nie chcę żeby żona oprócz dwójki dzieci i swojej pracy miała na głowie piec i palenie drewnem stąd ten pomysł z gazem i bezobsługowym grzaniem. Rozumiem że te dwa różne źródła ciepła pracują w różnych obiegach zamkniętym i otwartym i jeśli można połączyć kominek z p.w z kotłem gazowym to zwykły piec pewnie też. I jeszcze jedno pytanie jaki może być przybliżony koszt wykonania projektu takiej instalacji. Proszę o opinie i sugestie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.10.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 jak drewno to kociol zgazowujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekC 09.10.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 A czy warto inwestować w taki kocioł? Z tego co zdążyłem się zorientować to jest droższy od takiego zwykłego w którym też mogę spalać drewno.Ciągle czekam na opinie co do słuszności mojego pomysłu i czy warto inwestować w takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.10.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 http://czysteogrzewanie.pl/2013/05/drewniana-pulapka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts