Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem + piec gazowy + bufor - jakie rozwiązania?

futrzak

Recommended Posts

Witajcie,

właśnie robię generalny remont domku i obecnie mam piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 100l.

Wystarcza do kompania i na inne rzeczy.

Wymyśliłem sobie ze będzie kominek z płaszczem wodny, do niego podłączony bufor 700l-1000l i piecyk gazowy kondensacyjny, ogrzewanie podłogowe i kaloryfery.

Piecyk gazowy i bufor będą w piwnicy.

Chciałbym aby na piętrze i nie tylko woda ciepła była dostępna "od ręki" czyli z cyrkulacją, a że w domu mam cztery kobitki to wymagane jest dużo wody.

Czy do takiej konfiguracji wymagany jest piecyk kondensacyjny jednofunkcyjny czy dwu-funkcyjny?

Możecie doradzić jaki tutaj ma być piec?

Zastanawiam się też czy mogę teraz bufor kupić z możliwością podłączenia solarów czy też później muszę wymieniać bufor?

Dziękuję

AF

• 2 weeks później...

Kominek z płaszczem wodnym dobierz pod kontem rzeczywistej straty ciepła budynku , przewymiarowanie mocy zawsze kończy się źle , natomiast bufor powinien być obliczony wg wzoru 1kW mocy nominalnej płaszcza wodnego = 50 litrów bufora .

Te 1000 litrów to zapewne przesada .

Gdyby kominek był "marnowaniem pieniędzy" to prawie wszyscy nasi klienci grzaliby domy tylko gazem...

Tak się jednak skład że wielu "teoretyków" po pewnym czasie wraca na ziemie i kupuje kominek .....

Gdyby kominek był "marnowaniem pieniędzy" to prawie wszyscy nasi klienci grzaliby domy tylko gazem...

czy używasz 2 samochodów, 2 komputerów, 2 telefonów, masz w kuchni 2 kuchenki, 2 mikrofalowki, wszedzie podwójne oświetlenie, podwójne instalacje? w większości przypadkow odp. brzmi nie, bo po co wszystko dublowac

Tak się jednak skład że wielu "teoretyków" po pewnym czasie wraca na ziemie i kupuje kominek .....

a po roku albo dwóch w wiekszości przypadków stoi nieużywany, wielu użytkowników piszę jak po początkowym zachwycie olali kominek

Bo jak wielu klientów zaczyna od "czy za 7 tysięcy wybuduje kominek ? " albo "jaki rabat dajecie ? " .... efekty są jakie opisałeś .

Jest takie powiedzenie " Za psie pieniądze pisie mięso jedli ... "

Cena wkładu kominkowego z czegoś wynika ... jak ma być okazyjna cena to konstrukcja musi być uproszczona [ ze wszystkimi tego konsekwencjami ]

Witam.

Nie wiem czy w dobrym temacie piszę ale wydaje mi się, że jest zbliżony.Jeszcze w tym roku mam zamiar rozpocząć budowę domu wg. projektu Karmelita: 138m + garaż i kotłownia z Domplanu, wiem że do instalacji co i cwu jeszcze daleka droga ale już się zastanawiam nad sposobem ogrzewania. W grę wchodzi opcja połączenia kotła gazowego i czegoś na paliwo stałe tj. drewno do którego mam dostęp i do tego potrzebny będzie chyba jakiś bufor. Na całym dole i w łazience na górze chcę ogrzewanie podłogowe a reszta pomieszczeń na górze grzejniki. Myślałem nad kominkiem z płaszczem wodnym, ale czytając wiele postów na ten temat chyba bym nie chciał kotłowni w salonie a do tego w projekcie mam kotłownię jako oddzielne pomieszczenie i wymyśliłem że wstawię tam normalny piec i jak będę w domu to go załaduję, potem trochę dorzucę i mam z głowy. Proszę o opinie na temat tego pomysłu dodam jeszcze że do pracy wyjeżdżam z domu na 3-4 tyg. i jak mnie nie ma to nie chcę żeby żona oprócz dwójki dzieci i swojej pracy miała na głowie piec i palenie drewnem stąd ten pomysł z gazem i bezobsługowym grzaniem. Rozumiem że te dwa różne źródła ciepła pracują w różnych obiegach zamkniętym i otwartym i jeśli można połączyć kominek z p.w z kotłem gazowym to zwykły piec pewnie też. I jeszcze jedno pytanie jaki może być przybliżony koszt wykonania projektu takiej instalacji. Proszę o opinie i sugestie.

Pozdrawiam.