Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja fundamentu domu przy tarasie

paradox2604

Recommended Posts

to bedzie pod dachem powyzej powieszchni gruntu bo dom mam podniesiony o 4 bloczki nad grunt i te bloczki chce ocieplic aby moc zasypac taras piachem ktory jest caly zadaszony wiec nie wiem czy dawac styrodur czy zwykly styropian elewacyjny i czy do styroduru tez daje sie folie? czy moge np dac zwykly styropian i sakryc go zwykla folia i pozniej zasypac piachem taras?

• 2 weeks później...
Witam!Miałam taras ziemny, właśnie "dosypany" do ściany domu, na górze kostka brukowa...Wczoraj wszystko wywziozła kopara...Taras niby zrobiony był ok, ale z roku na rok osiadał (choć usypana ziemia zimowała dwa razy i była dobrze ubita) odsłaniając brzydką szczelinę miedzy oknem a kostka brukową. Kolejny problem, to podmakanie wody do piwnicy - choc mieszkam na górce, to jednak woda wsiąkała w taras , obficie obsadzony iglakami. Na ścianie i fundamencie był styropian i folia kubełkowa, a jednak przemakało...Wczoraj wszystko wywiozłam ( za całe 640zł...:-( )będę scianę robiła od nowa...w sobote bede odkopywac fundament, żeby miec raz a porzadnie wszystko zrobione...Mozwe doradzicie jak?Styrodur na fundament i folia?A moze kupić penetron ( http://www.penetron.pl/system-penetron ) . Taras bede robiła z kompozytu, na słupach i już nigdy więcej tego co miałam....

• 2 weeks później...
witam mam takie pytanie czy moge ocieplic fundament zwyklym steropianem na sciany(takim jak bede mial elewacje)? czy musi to byc specjalny steropian?chodzi mi o odizolowanie fundamentu domu od tarasu zeby nie bylo stycznsci ziemi z fundamentem jak zasypie taras

Ścianę fundamentową należy zaizolować przeciwwodnie. Na tę izolację należy przykleić płyty styropianowe hydrofobowe, tzn. o obniżonej nasiąkliwości wodą. Płyty takie powinny mieć zadeklarowany parametr nasiąkliwości wodą przy długotrwałym zanurzeniu w wodzie, WL(T), od 1 do 5 %, w zależności od technologii produkcji i gęstości styropianu. Płyty hydrofobowe mogą być zasypywane bezpośrednio gruntem.