zgrzytojajeczny 26.09.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Witajcie, Chcę obliczyć jaką temperaturę osiągnie materiał budowlany na określonej wysokości w zamkniętej komorze z wkładem kominkowym oraz wlotem powietrza pod wkładem o znanej średnicy. Dane jakie będę mógł znaleźć to na pewno gęstość powietrza w określonej temperaturze, przepływ powietrza który wychodzi rurą pod wkładem, moc grzewcza wkładu kominkowego, oraz straty cieplne jakie będą zachodziły w związku z przepływem ciepła przez materiał budowlany poniżej określonej wysokości obliczanej temperatury. Potrzebne mi jest to do zaprojektowania najbardziej efektywnej obudowy kominka. Szukam pomocy w nakierowaniu na artykuły bądź pomoce, które pomogą mi znaleźć tą temperaturę. W przyjętych obliczeniach założę, że materiał budowlany obudowy kominka będzie jednorodny a przepływ powietrza przez rurę doprowadzającą powietrze jednostajny. Edytowane 26 Września 2014 przez zgrzytojajeczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193863-zaprojektowanie-obudowy-kominka-fizyka-budowli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts