Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia głębinowa, zbiornik przeponowy a kran z woda na zewntarz

herrradek

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem na etapie zakupu i montazu pompy glebinowej. Studnie mam oddalona od domu o jakies 20m, zbiornik przeponowy 150l bedzie w domu.

Chcialem podlaczyc sobie kran na zewnatrz domu by czerpac z niego wode do podlewania / nawadniania trawnika.

Wszyscy instalatorzy kaza mi pociaganc istalacje do domu, zamontowac wlacznik cisnieniowy do pompy przy zbiorniku a potem wyprowadzic wode ze zbiornika na zewnatrz i zamontowac kran.

Wolalbym to zrobic prosciej i zaoszczedzic na 20-paru metrach rury oraz miec mozliwosc czerpania wody jeszcze przed zamontowaniem zbiornika w domu.

Czy z punktu widzenia montazu moglbym postapic tak jak narysowalem na rysunku 2? Zamiast montowac to wszytsko "zgodnie ze sztuka" na rysunku 1?

studnia 2.jpg

Witajcie,

Jestem na etapie zakupu i montazu pompy glebinowej. Studnie mam oddalona od domu o jakies 20m, zbiornik przeponowy 150l bedzie w domu.

Chcialem podlaczyc sobie kran na zewnatrz domu by czerpac z niego wode do podlewania / nawadniania trawnika.

Wszyscy instalatorzy kaza mi pociaganc istalacje do domu, zamontowac wlacznik cisnieniowy do pompy przy zbiorniku a potem wyprowadzic wode ze zbiornika na zewnatrz i zamontowac kran.

Wolalbym to zrobic prosciej i zaoszczedzic na 20-paru metrach rury oraz miec mozliwosc czerpania wody jeszcze przed zamontowaniem zbiornika w domu.

Czy z punktu widzenia montazu moglbym postapic tak jak narysowalem na rysunku 2? Zamiast montowac to wszytsko "zgodnie ze sztuka" na rysunku 1?

Ja Ci dobrze radze, posluchaj Ty sie fachowców.

Jak zrobisz tak jak na zdjeciu nr 2, to wylacznik cisnieniowy masz pomiedzy zaworem zwrotnym a pompa. Po wylaczeniu pompy, wylaczniku cisnieniowy od razy lub bardzo szybko zanotuje spadek cisnienia. Nawet jesli pompa ma na dole 2 zawor zwrotny, to zanim sie on zamknie to ucieknie pare "garsci" wody, dosc, zeby cisnienie spadlo praktycznie do 0 w tym odcinku rury. Właczy sie wiec pompa znowu, ale tylko na sekunde, dwie, i znowy wylaczy, bo przeciez hydrofor pelny.

Taka sama sytuacja (ciagla wlaczajac-wylaczajaca sie pompa) ma miejsce gdy w hydroforze ucieknie poduszka powietrzna. Rure pomiedzy pompa a zaworem zwortnym mozesz potraktowac jak maly hydrofor bez poduszki powietrznej.

Wylacznik cisnieniowy musi byc kolo hydroforu.

Woda jest niescisliwa, powietrze tak.

marcin