tabor007 26.09.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Dzień Dobry Mam problem z warunkami zabudowy. W gminie mają na ten temat odmienne zdanie aniżeli w powiecie, dlatego zwracam się poradę do Państwa.Otóż, zakupiłem działkę od rolnika, który wytyczył ze swojego pola 1000m2, wystąpił o warunki zabudowy i je otrzymał (włącznie ze wszystkimi planami: energia, woda itp.). Czyli kupiłem działkę z warunkami zabudowy. W gminie twierdzą, że mogę przepisać te warunki zabudowy natomiast w powiecie twierdzą, że muszę jeszcze raz przejść wszystkie procedury związane z warunkami zabudowy.Logicznie myśląc to jest strata czasu i pieniędzy. Działka przecież ma wydane warunki zabudowy przez urzędników, a ja mam złożyć dokumenty aby Ci sami urzędnicy zrobili jeszcze raz to samo?Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 27.09.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ...warunki wydała Gmina więc złóż u nich wniosek o przepisanie warunków i po temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 27.09.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ...a jeszcze jedno warunki są wydawane dla nieruchomości gruntowej i nawet nie będąc właścicielem działki można złożyć wniosek o ich wydanie, sam dokument określa co można na danej działce wybudować i nie jest ważne kto będzie Inwestorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.09.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Czyli nawet twój sąsiad , o kutego nie lubisz bo niesympatyczny i szkodnik z niego straszny, może wystąpić o warunki zabudowy na twojej działce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 27.09.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 ...oczywiście, Ty będąc właścicielem zostaniesz powiadomiony o tym fakcie i możesz zablokować taką procedurę ale przepis jest wykorzystywany głównie przy sprzedaży działki, potencjalny kupujący może przez zakupem wystąpić o ustalenie warunków zabudowy by nie kupować kota w worku i głównie temu te zapisy winny służyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 27.09.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Ja kupowałam działkę z WZ-u notariusza,sprzedający oswiadczył że ceduje decyzję na mnie-gmina bez problemu przepisała WZ(decyzja o przepisaniu musi się jeszcze 14 uprawomocnić) Tobie pozostaje złożyć wniosek o przeniesienie warunków zabudowy musi się zgodzić poprzedni właściciel WZ.Decyzja pozostaje ta sama (wszystkie poprzednie uzgodnienia i warunki nie mogą być zmienione).Do pozwolenia w związku z tym że był od razu projekt przyłącza gazu-musiałam dostarczyć warunki tech.z gazowni-na moje nazwisko,pozostałe media zostały na dokumentach dołączonych do WZ sprzedawcy (nie straciły ważności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CTD 27.09.2014 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Spokojnie decyzję można "przenieść" (zmienić) na nowego właściciela gruntu za zgodą poprzedniego (zakładam, że na niego była wydana WZka) - Art. 155kpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts