Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień Dobry

Mam problem z warunkami zabudowy. W gminie mają na ten temat odmienne zdanie aniżeli w powiecie, dlatego zwracam się poradę do Państwa.

Otóż, zakupiłem działkę od rolnika, który wytyczył ze swojego pola 1000m2, wystąpił o warunki zabudowy i je otrzymał (włącznie ze wszystkimi planami: energia, woda itp.). Czyli kupiłem działkę z warunkami zabudowy. W gminie twierdzą, że mogę przepisać te warunki zabudowy natomiast w powiecie twierdzą, że muszę jeszcze raz przejść wszystkie procedury związane z warunkami zabudowy.

Logicznie myśląc to jest strata czasu i pieniędzy. Działka przecież ma wydane warunki zabudowy przez urzędników, a ja mam złożyć dokumenty aby Ci sami urzędnicy zrobili jeszcze raz to samo?

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

...oczywiście, Ty będąc właścicielem zostaniesz powiadomiony o tym fakcie i możesz zablokować taką procedurę ale przepis jest wykorzystywany głównie przy sprzedaży działki, potencjalny kupujący może przez zakupem wystąpić o ustalenie warunków zabudowy by nie kupować kota w worku i głównie temu te zapisy winny służyć

Ja kupowałam działkę z WZ-u notariusza,sprzedający oswiadczył że ceduje decyzję na mnie-gmina bez problemu przepisała WZ(decyzja o przepisaniu musi się jeszcze 14 uprawomocnić) Tobie pozostaje złożyć wniosek o przeniesienie warunków zabudowy musi się zgodzić poprzedni właściciel WZ.Decyzja pozostaje ta sama (wszystkie poprzednie uzgodnienia i warunki nie mogą być zmienione).Do pozwolenia w związku z tym że był od razu projekt przyłącza gazu-musiałam dostarczyć warunki tech.z gazowni-na moje nazwisko,pozostałe media zostały na dokumentach dołączonych do WZ sprzedawcy (nie straciły ważności)