Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup nowego kotła do domu o pow. 100m2 , kocioł z podajnikiem . - Pomoc w wyborze

Peter Peterson

Recommended Posts

Witam , od 2 lat mieszkam w domu który odziedziczyłem , dom jest starej budowy , docieplona elewacja styropianem 10cm ( 3 lata temu ) , dach jeszcze nie ocieplony , strych póki co nie użytkowany . Powierzchnia domu to 100m2 , 5 grzejników + ogrzewanie podłogowe w łazience ( rozważam za pare lat pokuj na strychu więc dojdzie około 20m2 . Posiadam aktualnie jakiś cudaśny kocioł bez sterownika , tylko pompa z czujnikiem temperatury . Podana na nim moc to 17kw ( śmiem wątpić ) wymiarami przypomina kotły 9kw i jest mu cięzko wydolić odkąd dołączyłem do niego obieg w ogrzewaniu podłogowym . Jest on już używany jakieś 7 lat i chcę go zmienić gdyż schodzenie 3x dziennie do kotłowni + codzienne rozpalanie zaczyna być uciążliwe a sam piec jak już wyżej napisałem nie osiąga dobrych temperatur odkąd dodałem ogrzewanie podłogowe .

Do rzeczy , chcę kupić piec z podajnikiem na ekogroszek , u siebie w sklepie o ile dobrze pamietam mam groszek z kopalni Juliusz Kazimierz ( białe worki z czarnymi napisami ) i na niego całkiem niezłą cene a podana wartość kaloryczna jest całkiem niezła - klienci też chwalą i kupują co sezon .

Zastanawiałem się nad dwoma kotłami :

SAS Slim 14kw ze sterownikiem RecalArt Multi Fun - 7340zł , posiadam taki na sklepie

lub

Zębiec KP 15kw - 7470zł , cena allegro z transportem .

Jako iż SAS mam u siebie , jestem bardziej nastawiony na niego pozatym SAS daje 5 lat gwarancji a Zębiec chyba mniej . Znów za Zębcem staje wysokość - niższy od SAS + system osuszania paliwa , mnie pasuje bo w piwnicy mam około 1,6m wiec pod SAS trzeba by kuć podłoge na jakieś 20cm aby wszedł na luźno .

Może macie jakieś inne propozycje lub uwagi co do tych kotłów ?

Najbardziej interesowały by mnie wady i zalety SAS Slim 14kw ze sterownikiem RecalArt Multi Fun .

Pozdrawiam !

do domu 100m2 z izolacją na ścianach maks 10KW nic ponad to

jak nie znajdziesz odpowiedniego to maksymalnie 11-12KW z dobrym palnikiem i sterownikiem który obsłuży Twoją instalację- tu musisz poczytać bo nie wszystkie mają takie same możliwości. wszystko zależy od tego jak chcesz sterować ogrzewaniem

pomyślałbym nad ociepleniem od góry skoro poddasze na razie nie wykorzystane to poprzez rozłożenie wełny na podłodze (30-40cm) potem jak zdecydujesz o zabudowie poddasza to wełnę podniesiesz i upchniesz w dach. do tego czasu zmniejszysz nie tylko straty przez dach ale i kubaturę ogrzewaną. jak położysz wełnę to nawet 7KW wystarczy. będzie też możliwość ogrzania tanio mniej obsługowym paliwem niż węgiel

najpierw ocieplić potem zmieniać kociołek dopasowany do zmniejszonego zapotrzebowania domu

do domu 100m2 z izolacją na ścianach maks 10KW nic ponad to

jak nie znajdziesz odpowiedniego to maksymalnie 11-12KW z dobrym palnikiem i sterownikiem który obsłuży Twoją instalację- tu musisz poczytać bo nie wszystkie mają takie same możliwości. wszystko zależy od tego jak chcesz sterować ogrzewaniem

pomyślałbym nad ociepleniem od góry skoro poddasze na razie nie wykorzystane to poprzez rozłożenie wełny na podłodze (30-40cm) potem jak zdecydujesz o zabudowie poddasza to wełnę podniesiesz i upchniesz w dach. do tego czasu zmniejszysz nie tylko straty przez dach ale i kubaturę ogrzewaną. jak położysz wełnę to nawet 7KW wystarczy. będzie też możliwość ogrzania tanio mniej obsługowym paliwem niż węgiel

najpierw ocieplić potem zmieniać kociołek dopasowany do zmniejszonego zapotrzebowania domu

tzn ?

przykładowo SAS UWT od mocy 12,5 kW byłby dobry ? dolne + górne spalanie czy NWT 12,5 kW z dolnym ?

Najpierw zacznij od ocieplenia poddasza, a później myśl o piecu. Co innego też palenie ciągłe, a co innego palenie i rozpalanie (z połowę mniejszą potrzebujesz moc pieca jak będzie w nim palone 24h niż tak jak ty rozpalasz codziennie). Możesz tanim kosztem dokupić do starego pieca jakiś prosty sterownik i dmuchawę i palić non-stop i zobaczysz różnice.

Czytając trochę forum , myśląc nad tym co piszecie , doszłem to pewnego wniosku :

- Ocieplić strop strychu rozkładając tam 25-30cm wełny URSA o lambdzie 0,37 .

- Kupić kocioł SAS NWT 12,5kW ze sterownikiem i dmuchawą + miarkownik ciągu w przypadku braku prądu .

Za ile możesz ten kocioł kupić ?

Najpierw piszesz że chcesz kocioł z podajnikiem, a ten SAS takowego nie posiada.

Wiem , ale inwestując w kocioł z podajnikiem 7350zł moge mieć zamiast niego kocioł NWT lub jeszcze tanszy NWG o którym czytam że jest najlepszym rozwiązaniem dla dolnego spalania i jest najtanszy ( u mnie 2100zł za 12,5kW ) + ocieplenie stropu strychu warstwą 25cm wełny o dobrej lambdzie i zmieszcze się z tym wszystkim w 4500zł , to jednak coś , a jeśli chodzi o ciepłą wode latem , mam bojler z grzałką z termostatem lub ciągły dostęp do kartonów i palet którymi można na ciepłą wode przepalić .

Szczerze mówiąc bez sensu ...

Na początku chciałeś kupić z podajnikiem , aby ciągle do kotła nie chodzić i nie dorzucać opału i kombinować.

Teraz już nie chcesz , a chcesz kupić inny kocioł bez podajnika ...

Szczerze mówiąc jak nie chcesz kotła z podajnikiem , to zostaw ten co masz a co najwyżej kup do niego jakiś sterownik i tyle ...

Paliłeś dużo , bo miałeś strop nieocieplony. Ocieplisz to straty się zmniejszą i będziesz musiał rzadziej dokładać do kotła , a jak wymagasz większej wygody to kup z kocioł z podajnkiem ...

Jak dla mnie wymiana śmieciucha na następnego śmieciucha mija się z celem i sensem ...

Peter

poczytaj sobie o paleniu od dołu i od góry o czystości i sprawności

potem porównaj z paleniem w kotle z podajnikiem

ja bym na Twoim miejscu ocieplil strop i kupił z podajnikiem.

dobry kocioł o mocy 12KW będzie kosztował 6300 myślę i załatwisz pomimo wyższego kosztu 2 sprawy

1- komfort obsługi w porównaniu ze "śmieciuchem"

2 - niższe spalanie z racji wyższej sprawności

zysk na niższym koszcie ogrzewania przeznaczysz na spłacenie kotła jeśłi będziesz kredytował a jeśli kupisz za gotówkę odłożysz na inne cele

ciepła woda latem wyjdzie taniej z kotła na eko niż grzałką i nie będziesz się musiał szarpać z kartonami paletami syfem i smrodem za każdym razem gdy będziesz rozpalał.

kocioł z podajnikiem pracuje raz rozpalony bez wygaszania 365dni w roku i jedynie dosypujesz wygarniasz popiół i systematycznie czyścisz co nie zajmie więcej niż pół godziny raz w tygodniu przy dobrze dobranej mocy do potrzeb i poprawnym spalaniu, co przy obecnych sterowaniach jest łatwe do osiągnięcia

A czemu nie proponujesz dobrego kotła 9kW za 2,5tys.zł zł tylko aż tak drogi ?

Dom malutki,sądzę że max.7000kWh.

ja w przeciwieństwie do wszystkich twoich alter ego nie polecam syfu tylko dlatego że tanio.

nie widziałem kotła z podajnikiem za 2,5tys

to wy widzicie pompki za 6 tysi a jak przychodzi co do czego to ogony pod siebie i cisza w eterze.

nie zamierzam skazywać kogoś na codzienne rozpalanie jeśli może rozpalić raz i ograniczyć się do sypania i czyszczenia co kilka- kilkanaście dni.

a to co ty sądzisz w temacie potrzeb jego domku to raczej do kategorii opowieści z mchu i paproci wrzucam

nie masz pojęcia ile twój dom potrzebuje a masz czelność oceniać domy innych nie wiedząc o nich nic i nie widząc jak zostały zbudowane.

idź do rybek zajrzyj zanim ci kolejny nick zablokują

takiego bym chyba nie zaryzykował. mimo iż mój pierwszy kocioł to marketowa bestia taki zakup trzeba sprawdzić i przemyśleć.

ja świadomie szedłem na cenę. kolejny będzie już z nastawieniem na oczekiwania w kwestii czyszczenia, palnika i sterowania cena będzie gdzieś daleko na liście priorytetów

pytanie czy ten który widziałeś można kupić w odpowiedniej dla Petera potrzeb mocy i czy sterownik obsłuży jego instalację

A czemu nie proponujesz dobrego kotła 9kW za 2,5tys.zł zł tylko aż tak drogi ?

Dom malutki,sądzę że max.7000kWh.

człowieku co ty wiesz o budowie i starym domu?

NIC.

Myślisz, że jak dom jest mały i ma 100m aaaa i całe 10cm styropianu na ścianie to bierze raptem 70kWh na m2 rocznie! Ba... tyle to może być mało do nowego domu wg. dzisiejszej normy gdzie nie potrzeba rekuperatora. Ten dom bez ocieplonego stropu musi brać min. 150kWh na m2 rocznie!

I Ty kogoś chcesz pouczać mijając się na początku o 200%!

Autorze wątku. Rozumiem, że nie masz kasy to kombinujesz. Przecież nie każdego jest w tym kraju -niestety- stać jednoczesnie na ocieplenie stropu i zakup pieca z podajnikiem. Ocieplić strop musisz bo to twoja strata wielu - może i 30-40% całego ciepła w domu czym byś nie grzał. Jak chcesz komfort to jednak podajnik.

1. Podpowiem CI, że zamiast 25cm wełny o dobrym współczynniku czasem lepiej jest kupić np: 3x12 cm wełny w promocji po Castoramie i innych składach. Może ma niski współczynnik ale jest bardzo tania i przez to, że dasz jej 35-40 cm to wyjdzie i tak cieplej i często taniej.

2. Na twoim miejscu jak nie masz kasy zaczekał bym ten 1 rok i w tym tylko ocieplił strop a za rok dołożył kasy i wymienił piec na podajnik. Bo teraz jak kupisz bez podajnika to będziesz się z nim "bujał" następne kilka lat.

Podana na nim moc to 17kw ( śmiem wątpić ) wymiarami przypomina kotły 9kw i jest mu cięzko wydolić odkąd dołączyłem do niego obieg w ogrzewaniu podłogowym . Jest on już używany jakieś 7 lat i chcę go zmienić gdyż schodzenie 3x dziennie do kotłowni + codzienne rozpalanie zaczyna być uciążliwe a sam piec jak już wyżej napisałem nie osiąga dobrych temperatur odkąd dodałem ogrzewanie podłogowe .

1. jak ocieplisz strop tak jak ty piszesz lub Ja to automatycznie ten piec da sobie już radę. I ta zimę z palcem w du... przejdzie. A jak brak kasy to dobry piec jak pisałem kup za rok.

2. mam nadzieję, że w tym starym domu włożyłeś coś porządnie styropianu pod podłogówkę, Bo wiesz, żeby sama podłogówka w łazience aż tak wpłynęła nagle (pewnie wcześniej był tam grzejnik) na problemy z mocą pieca to dziwne. Chyba, że wygrzewasz bez styropianu grunt pod domem. Wtedy może lepiej wrócić do grzejnika w łazience :(

Mogę kupić też u siebie wełne o słabszej lambdzie , ale 37 mam teraz dobrą cene bo coś koło 55zł za rolke 15cm gdzie jest z tego co pamiętam 4,78m2 i 53zł za rolke 10cm gdzie jest niecałe 8m2 .

Co do pieca , u siebie moge kupić SAS albo SEMRAU , SAS to SAS a te drugie cudo to najwet wygladem odstrasza .

14kw z podajnikiem z SAS , czujnikiem żaru i tym nowym sterownikiem moge kupić za 7350zł . Z wełną wyniesie mnie to około 10tyś .

Jeśli nastawiać się na podajnik za rok , to w tym roku mogę dać wełne i najwyżej kupić miarkownik do tego kotła co jest teraz , szukając miarkownika i patrząc po opiniach byłbym skłonny na :

http://allegro.pl/elektroniczny-miarkownik-ciagu-powietrza-unister-i4613553546.html

i do tego :

http://allegro.pl/panel-pokojowy-control-dk-system-unister-i4564759879.html

Co do podłogówki to jest wsadzony styropian 5cm .

Wczoraj zasypałem cały piec , na rozpał dałem brykiet drzewny dębowo bukowy i na wierzch węgiel orzech II wartości 29-31kj/kg , załadowany po same drzwiczki zasypowe , komin otwarty na 3/4 a drzwiczki dolne miały jakieś 5mm uchyłu . Przy takiej temperaturze jak była wczoraj doszło do 90'c , paliło się od 18 , o 23 jak byłem w piecu to jeszcze było 80'c i żar na palenisku czyli jeszcze ze 2h się paliło czyli ~ 8h . Rano zostało trochę niedopałków węgla . Myśle że jak dojdzie do mrozów po -20'c to piec nie wydoli więcej jak 55-60'c na pełnym zasypie a węgiel będzie pochłaniał jak smok . W zeszłą zimę trzeba było co 3-4h schodzić do pieca i dosypywać .

Zamonuje miarkownik , bede miał pogląd w domu więc to ułatwi orientacje kiedy iść do pieca i powinno poprawić sprawność spalania . Ocieple strop i piec może będzie osiągał lepsze temperatury . Nad piecem z podajnikiem pomyślę za rok .