Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mogę kupić też u siebie wełne o słabszej lambdzie , ale 37 mam teraz dobrą cene bo coś koło 55zł za rolke 15cm gdzie jest z tego co pamiętam 4,78m2 i 53zł za rolke 10cm gdzie jest niecałe 8m2 .

Co do pieca , u siebie moge kupić SAS albo SEMRAU , SAS to SAS a te drugie cudo to najwet wygladem odstrasza .

14kw z podajnikiem z SAS , czujnikiem żaru i tym nowym sterownikiem moge kupić za 7350zł . Z wełną wyniesie mnie to około 10tyś .

.

Nad piecem Ci nie pomogę, ale od piecy masz tu wielu fachowców. Dobrze Ci doradzą. Na pewno poradzą Ci zaczekać ten rok i wejść w piec z podajnikiem. A komfort w porównaniu z tym co masz teraz będzie duuuuużo większy.

Z wełną mogę Ci doradzić ale musisz podać jaj lambdę dla tych 15 cm i 10 cm. To się bez problemu oblicza. Zazwyczaj dobra wełna 25 czy 30 cm wychodzi drożej i mniej ciepło niż tania wełna 40-45cm. Warunek to mieć miejsce na strychu by ją położyć a z tego co piszesz takie miejsce masz.

A jak nawet w tym roku nie kupisz pieca to może i dobrze bo ten dom jak ma na ścianie 10cm styro sprzed 3 lat. Jak dołożysz dobrze wełny na strop i sam poszukasz co ewentualnie można docieplić i uszczelnić niskim kosztem to za rok po zrobieniu strychu obstawiam, że wystarczy Ci kocioł 10-12 kW.

jak krucho z kasą to:

wełna na górę i to dużo

miarkownik

zmiana sposobu palenia aby poprawić sprawność spalania i komfort obsługi(wydłuży się czas do wygaszenia po spaleniu wsadu

Jusef to ładnie na stronce swojej opisał(czyste ogrzewanie....)

za rok kocioł z podajnikiem TYLKO WYBIJ SOBIE TE 14KW

TO BĘDZIE DUŻO ZA DUŻO

uważam że 12KW też będzie z zapasem

i tysiąc taniej niż ten SAS

Nad piecem Ci nie pomogę, ale od piecy masz tu wielu fachowców. Dobrze Ci doradzą. Na pewno poradzą Ci zaczekać ten rok i wejść w piec z podajnikiem. A komfort w porównaniu z tym co masz teraz będzie duuuuużo większy.

Z wełną mogę Ci doradzić ale musisz podać jaj lambdę dla tych 15 cm i 10 cm. To się bez problemu oblicza. Zazwyczaj dobra wełna 25 czy 30 cm wychodzi drożej i mniej ciepło niż tania wełna 40-45cm. Warunek to mieć miejsce na strychu by ją położyć a z tego co piszesz takie miejsce masz.

A jak nawet w tym roku nie kupisz pieca to może i dobrze bo ten dom jak ma na ścianie 10cm styro sprzed 3 lat. Jak dołożysz dobrze wełny na strop i sam poszukasz co ewentualnie można docieplić i uszczelnić niskim kosztem to za rok po zrobieniu strychu obstawiam, że wystarczy Ci kocioł 10-12 kW.

Lambda o której mowa to 0.37 z Ursy .

jak krucho z kasą to:

wełna na górę i to dużo

miarkownik

zmiana sposobu palenia aby poprawić sprawność spalania i komfort obsługi(wydłuży się czas do wygaszenia po spaleniu wsadu

Jusef to ładnie na stronce swojej opisał(czyste ogrzewanie....)

za rok kocioł z podajnikiem TYLKO WYBIJ SOBIE TE 14KW

TO BĘDZIE DUŻO ZA DUŻO

uważam że 12KW też będzie z zapasem

i tysiąc taniej niż ten SAS

Jaki kociol z podajnikiem jest godny uwagi względem wykonania i sterownika który będzie w stanie ogarnąć dobrze spalanie ?

(...)Wczoraj zasypałem cały piec , na rozpał dałem brykiet drzewny dębowo bukowy i na wierzch węgiel orzech II wartości 29-31kj/kg , załadowany po same drzwiczki zasypowe , komin otwarty na 3/4 a drzwiczki dolne miały jakieś 5mm uchyłu . Przy takiej temperaturze jak była wczoraj doszło do 90'c , paliło się od 18 , o 23 jak byłem w piecu to jeszcze było 80'c i żar na palenisku czyli jeszcze ze 2h się paliło czyli ~ 8h . Rano zostało trochę niedopałków węgla . Myśle że jak dojdzie do mrozów po -20'c to piec nie wydoli więcej jak 55-60'c na pełnym zasypie a węgiel będzie pochłaniał jak smok (..)

Masz kocioł górnego czy dolnego spalania? Bo palisz jak w kotle dolnego spalania. :rolleyes:

Jaki kociol z podajnikiem jest godny uwagi względem wykonania i sterownika który będzie w stanie ogarnąć dobrze spalanie ?

szukaj kotła z półkami poziomymi- wygodny w cyszczeniu

bez rusztu wodnego - poczytaj w sieci dlaczego jest zły

palnik który poradzi sobie z kiepskimi węglami a takich coraz więcej to np ardeo, burner czy ekoenergia

popytaj chłopaków(jarecki, SUSPENSER, karoka,) dobiorą dobry zestaw

sterownik- musisz wiedzieć jak chcesz sterować instalacją

jesli będzie tylko 1 pompa dla CO i druga dla CWU lub wręcz ładowanie grawitacyjne to jest więcej sterowników które to obsłużą

jak rozbudowana instalacja i chcesz dzielić coś lub sterowac pogodowo to już trzeba szukac takiego który ma funkcje regulatora pogodowego lub pokojowego

samo spalanie jeśli dobrze dobierzesz parametry ogarnie i prosty dwustan

jeśli jednak nie chcesz się bawić to są stery oparte o różne algorytmy i regulują płynnie całym procesem. oczywiście czasem trzeba im trochę pomóc na poczatku.