Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka a dobór pieca

limancjusz

Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę o poradę odnośnie dobrania wyposażenia do mojej kotłowni.

Poniżej załączam schemat mojej podłogówki, w domu brak grzejników.

Planuje zakup Buderusa BG072 i pytanie - czy on podoła sam w tłoczeniu wody do podłogówki czy powinienem też zamontować grupę pompową i sprzęgło hydrauliczne? Ile miej więcej kosztować powinien taki sprzęt Buderusa?

Proszę o poradę jak widzielibyście moją kotłownie, tj. co oprócz pieca powinienem tam zamontować(jakieś pompki, sprzęgła itp)?

pozdrawiam

Kamil

podlogowka parter.jpg

podlogowka pietro.jpg

To może jednak napiszę jakiej powierzchni pętle i gdzie mam bo jakoś nie ogarniam dlaczego ciągle mały schemat mi się dodaje....

8 m2

7,5 m2

7,5 m2

6,4 m2

6,6 m2

8,5 m2

4,8 m2

4 m2

2 m2

6,4 m2

6,4 m2

6,4 m2

5 m2

w sumie parter:

79,5 m2

Poddasze

9 m2

9 m2

8 m2

8 m2

5 m2

5 m2

5 m2

8 m2

10 m2

9 m2

8 m2

w sumie parter:

84 m2

Czyli całość ~164m2 podłogówki.

Bez grzejników - czy do tego potrzebne jest sprzęgło hydrauliczne i grupy pompowe? A może sam piec i jego pompy podołają?

pozdrawiam

Pod_par.jpg

to jest kocioł nie piec i posiada jedną pompę. Sprzęgło musi być jak się da 2 pompy szeregowo, żeby sie nie siłowały. moc pompy zależy też od średnicy rur. Zrobiłbym na pompie kotła a instalację tak wykonał żeby łatwo szło dodać sprzęgło i pompę, trochę to kosztuje, więc chyba warto spróbować jeśli nie masz obliczeń do ogrzewania.

PS nie chodzi o wielkość powierzchni tylko o długość rur, bo długość, średnica i szybkość przepływu dają opór hydrauliczny