karwi 05.06.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Jesteśmy w trakcie budowy domu. chcielibyśmy pokryć dach i zrobić elewację zewnętrzną z płytki włóknocementowej (struktonit).Czy macie jakieś doświadczenia (koszt za m2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.06.2004 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Jesteśmy w trakcie budowy domu. chcielibyśmy pokryć dach i zrobić elewację zewnętrzną z płytki włóknocementowej (struktonit).Czy macie jakieś doświadczenia (koszt za m2)? ladne ale ponoc strasznie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 13.02.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 ladne ale ponoć strasznie drogie Podbijam temat, może ktoś sie zdecydował na taka elewacje i chce sie podzielić swoim doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.02.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 boruvva widziałam że planujesz taką elewację. Wiesz już ile będzie to kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 21.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Ja mam podobną elewację, na dachu struktonit i na części ścian, reszta w płytach elewacyjnych. Fasada nie jest tania. Moja ekipa wzięła 100 zł / m2 a z materiałem szacuję, że po super rabatach wyszło ok 250 zł/m2 pozdrawiam michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 28.02.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 ja również planuje ocieplenie domu i miejscami planuje na elewacji ułożyć jakieś płyty ewentualnie czy deski na ruszcie tak aby elewacja była ciekawsza.polecacie jakieś konkretne materiały i produkty ( i jakie ceny ) Takie jak np; deski elewacyjne euronitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejmar 24.10.2020 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Witajce, W sprawie struktonitu na elewacji i izolacji termicznej pod nim...W instrukcjach producentow struktonitu zalecany jest stelaz pionowy mocowany do sciany, pomiedzy stelazem znajduje sie izolacja termiczna, wiatroizolacja i na koncu poziome laty pod mocowanie plyt struktonitu. Rozstaw lat, pionowo czy poziomo zalezy od tego jakie plyty bedziemy ukladac. Mozna tez krzyzowo w celu eliminacji mostkow.Rowniez aby minimalizowac mostki cieplne, jakis producent proponuje uzycie katownikow aluminiowych. To ma swoja cene.... Osobiscie jestem w sytuacji ze niewielka sciane przyziemia z oknem oraz drzwiami wejsciowymi i tarasowymi chce ocieplic plyta PIR 16cm ktora zostala mi z izolacji nakrokwiowej.Czy aby zminimalizowac mostki cieplne moge zrobic mocowanie PIR i stelaza nastepujaco? -pelne pokrycie scian betonowych plyta PIR jak w systemie elewacji-montaz lat pionowych przez PIR za pomoca pretow gwintowanych mocowanych w betonie na kotwe chemiczna-montaz stelaza do lat pod struktonit Co uzyskujemy?Brak mostkow termicznych z uwagi na pelne pokrycie sciany. Montaz pretow przez PIR 16cm w scianie moze byc utrudnieniem ale mozna je zakotwic przed montazem PIRu.Martwi mnie troche waga konstrukcji ale moze przy uzyciu pretow 8 badz 10mm w odpowiednich odstepach rozwiazaloby sprawe? Ma ktos doswiadczenia? pozdrawiam,bejmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 24.10.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Ja mam fasadę z płyt euronit. Zamocowana jest na systemowych konsolach aluminiowych i właśnie takie rozwiązanie polecam. Do ściany są mocowane na przekładkach termicznych. Na pewno jakiś mostek termiczny powstaje ale jeżeli nie budujesz pasywniaka to rzecz pomijalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejmar 24.10.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Tak, tak.Ale pewnie ocieplaleś wełną bądź styro. Tu płyty pir można docisnąć do muru przez łatę z uwagi na sztywność plyt. Wydaje mi się że mostek podobny/ pomijalny ale dużo taniej by było bo te konsole przypuszczam wysoko się cenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts