OldDiver 27.09.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Piec De Dietrich z konsolą sterownicza Diematic 3, pompa cyrkulacyjna Grundfos. Mam wątpliwości czy pracuje moja cyrkulacja. Ustawienia - parametr S.DODAT na P.CWU. (zgodnie z instrukcją)Pali się zielona dioda na pompie. Pompy nie słychać. Co oznacza paląca się dioda? Dioda pali się cały czas niezależnie od ustawień czasookresu w #PROG.DODAT.Była chwila gdy było "słychać" pompę ale po jakimś czasie ucichła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.09.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 nie ma korka żeby zobaczyć czy się wirnik kręci? da się zdjąć obudowę żeby sprawdzić czy dostaje napięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 27.09.2014 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Nie ma żadnego "korka". Zdjąłem obudowę od strony zasilania. Dochodzą tylko trzy przewody. Więc sterowanie pompą polega na podaniu lub zdjęciu napięcia. Dioda się pali - więc napięcie jest. Przykładałem rękę do pompy i nie wyczuwam żadnych drgań. Więc albo ta pompa tak cicho pracuje lub stoi. Zmieniłem ustawienia - parametr S.DODAT na PROGRAM.Dioda pali się tylko w okresie ustawień czasookresu w #PROG.DODAT. Czy jest jakiś sposób "organoleptyczny" sprawdzenia pracy cyrkulacji oprócz wsadzania ręki pod kran. Edytowane 27 Września 2014 przez OldDiver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.09.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 jesli cyrkulacja działa to po włączeniu rura powinna sie nagrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 27.09.2014 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 20.12.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Wracam do tematu. A więc.- w okresach planowanej aktywności cyrkulacji (pali się dioda) rura przed pompą nie jest ciepła (gorąca)- w okresach planowanej aktywności cyrkulacji (pali się dioda) pompa i odcinki rurek tuż przed i za pompą są gorące- w okresie przewidywanego wyłączenia cyrkulacji (dioda się nie pali) wszystko jest chłodne Jest to pompa Grundfos UP-15-14B. Ponawiam pytania.- czy pracująca pompa wywołuje jakieś drgania, czy słychać ją? U mnie "zero" odgłosów.- jak wygląda zasilanie, sterowanie pompy? Czy w tej pompie jest jakaś elektronika? Podejrzany mi się wydaje gorący korpus pompy w momencie planowanej aktywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.12.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 to sie ciesz że nic nie słyszysz, w up 15-14 b pm sa dwa piny, więc faza i zerojeśli przepływa przez korpus gorąca woda to korpus będzie gorący... sam sobie odpowiedziałeś że jak ma aktywność to pali się dioda a jak nie ma to sie nie pali "- w okresach planowanej aktywności cyrkulacji (pali się dioda) rura przed pompą nie jest ciepła (gorąca)- w okresach planowanej aktywności cyrkulacji (pali się dioda) pompa i odcinki rurek tuż przed i za pompą są gorące" tego to już w ogóle nie rozumiem, rura nie jest ciepła a jak sie zbliża do pompy to w cudowny sposób się podgrzewa? ta pompa ma 8W nie bedzie działać jak grzałka ta pompa ma wywołać delikatny ruch wody, nie będzie pracowała jak betoniarka, na początku słychać szumy jak jest powietrze w instalacji. przy korpusie jest duża nakrętka, możesz ją odkręcić i zobaczysz jak sie wirnik kręci, wodę trzeba odciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 20.12.2014 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) - to nie jest pompa ******** PM. - podłączona jest do zasilania kablem trzyżyłowym - faza, zero, przewód ochronny - ta pompa nie ma żadnego korka "tego to już w ogóle nie rozumiem, rura nie jest ciepła a jak się zbliża do pompy to w cudowny sposób się podgrzewa?" Też tego nie rozumiem. Bo jak rozumiem pracę takiej cyrkulacji to przy pracy pompy rura wodna przed pompą, na dopływie do pompy, powinna być gorąca, ciepła od cyrkulującej ciepłej wody. A tak nie jest. Dopiero tuż przy samej pompie rurki i pompa są gorące. Co wywołuje taką znaczna miejscowa temperaturę. W sytuacji braku zasilania - wszystko jest zimne. Tylko odcinek rury pomiędzy kotłem a ZZ jest ciepły. Taka pracująca pompa chyba nie może być idealnie cicha. Usiłowałem do niej nawet ucho przykładać i nic nie słychać. Wg mnie ta pompa z jakiegoś powodu stoi. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez OldDiver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.12.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) z jakiego materiału masz rury?możesz odkrecić pompe od korpusu i zobaczysz czy wirnik sie obraca, wirnik to luzno wsaddzone pół kulki, nie ma łożysk ani uszczelnien.mam obrazkową instrukcje do całego typoszeregu i podlaczenie jest na 2 przewodach Edytowane 20 Grudnia 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 20.12.2014 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Rury - miedźRozważam odkręcenie pompy ale traktuję to jako ostateczność. Mam zawór odcinający przed pompą i ZZ za pompą od strony kotła. Czy taki ZZ wytrzyma? Co wypadało by zrobić aby nie poszła woda od kotła.Dwa /trzy przewody. Dwa .... dziwne. Mówię to jako elektryk. Ale sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.12.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 teoretycznie te dwa zawory powinny odciać a jak jest w praktyce.... to się okaże jeśli wyczuwasz jakieś ciepło to musi pompa przepompować, bo inaczej rura będzie zimnamoże przy pompie dotykasz większego elementu i takie wrażenie jest?woda jest odczuwana jako ciepła od jakiś 40 stopni a 50 to już bardzo gorąca, więc bardzo mały zakres od wyczuwania ciepła do parzenia.tak się przejechałem z drożdzami, woda miała mieć około 30 stopni a się okazało że miała ponad 40 i drożdze ubiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts