Wowka 26.06.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 No tak. Trzeba się osłuchać z tą gwarą..... A dowcipy śląskie przyznasz, że są najlepsze ... Pyrsk ludkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 26.06.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Teska Wpada chlop do baru na dworcu w Poznaniu i mowi - wlasciwie godo - do ekspedientki Poprosza dwie żymły z karminadlom i tomatom. Ino gibko bo mi bana pitnie Zainteresowani wiedza o co chodzi. Jakby co to moge przetlumaczyc Wowka no to pyrsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 26.06.2004 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Wowka zaczales nowa strone Moze jakis ranking Krystian zrobi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 28.06.2004 03:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Krystian wstyd sie przyznac,ale zastanawiałam sie co ty napisałeś do Pittbula Sorki za drobną wstawkę ,,gwarową", ale to u mnie naturalne... No i to było tak z radości, bo za jednym razem dowiedziałem się, że będziesz i TY i pitbull... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 28.06.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 łomatko...mozna nie zrozumiec:( ślonsko godka to cienżko godka, auslyndry nie zawsze kapnom ło czym ślonzoki prawiom lipsta od szwagra nie przeniesie wesela do Ogrodzieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 30.06.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 I ja chętnie bym się zjawiła ale niestety 28 sierpnia mamy weselicho w rodzinie więc nie wypada nie pójść (i to całkiem niedaleko w okolicy Wolbromia).Wasz domek Krystianie to napewno widziałam i to nie jeden raz, gdyż, kiedyś, często przejeżdzałam od ul.Kępy (bodajże) do ul.Sikorskiego (jak dobrze pamiętam nazwy ulic) w Ogrodzieńcu. Ładna okolica- tuż za domem lasy i pola czy łaki a Wasz domek jak dobrze pamiętam to na rogu albo gdzieś w poblżu.Bardzo żałuje, że mnie nie będzie z Wami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 01.07.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Wygląda na to, że jakaś klęska żywiołowa / weselna/ na Śląsku.Jamles na weselu, Ula na weselu...szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 01.07.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 wowka tłumacz:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 01.07.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 ADAM miało być..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 01.07.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 wowka tłumacz:( ADAM miało być..... łoba poszli po słownik???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 01.07.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Co Ci przetlumaczyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.07.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 wowka tłumacz:( Do usług ślonsko godka to cienżko godka, (śląska mowa to trudna mowa) auslyndry nie zawsze kapnom (obcokrajowcy nie zawsze rozumieją) ło czym ślonzoki prawiom (o czym ślązaki mówią) lipsta od szwagra (ukochana szwagra) nie przeniesie wesela do Ogrodzieńca ( to już tekstem otwartym) określenie auslander nie ma odpowiednika w j. polskim oznacza ono właściwie mieszkańca innego regionu - heimatu czyli innej ziemi, innej małej ojczyzny. Gwara śląska jest językiem potocznym, mówionym. Brak reguł fonetycznego jej zapisu. Adam napisał: Poprosza dwie żymły z karminadlom i tomatom. (poproszę o dwie bułki z kotletem mielonym i keczapem) Ino gibko bo mi bana pitnie (tylko szybko proszę gdyż pociąg mi ucieknie) Proste, no nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 01.07.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Wowka, w tłumaczeniu to brzmi jakoś tak nijako... ja już wolę wersję z żymłą i baną.... pozdrowienia dla hanysów i goroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.07.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 gaga- całkowicie się z tym zgadzam...... każda gwara ma swój klimat.... a śląska szczególnie A znacie to: Kamrat do kamrata Gdzie ty był? Jo byłech w zoologu. W zoologu? A co ty tam widzioł? A widziołech: affy, elefanty, kamele, tajgery, szlangi, leony i te..... takie australijskie..... no wisz .... Australijskie? .... no takie .... no wisz ..... takie małe na brzuchu ..... A wim. Jo tyż to miołech... To są myndy.... Po polsku byłoby mało śmieszne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 01.07.2004 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 ... i tak oto pitbull jednym słowem rozpoczął nowy wątek... Co do spotkania w sierpniu: - serdecznie zaprosiłem Redakcję, która nie wyklucza swego udziału i pyta o szczegóły spotkania... :P - w związku z faktem, że spotkanie mają zamiar uświetnić nasi przyjaciele z różnych zakątków Polski pojawia się problem ewentualnych noclegów, jako że nie mam do zaproponowania nic ponad ,,warunki budowlane" (czyli stan surowy zamknięty, bale drewniane, styropian ) liczę na inwencję uczestników... , jeżeli ktoś będzie potrzebował po spotkaniu noclegu, to proszę pisać o tym w tym wątku... - w odpowiedzi na pytania chętnych do uczestnictwa w spotkaniu odpowiadam, że można z sobą przywieźć: 1. Rodzinę, 2. dobry humor, 3. chęć do zabawy, 4. wszystko co potrzebne do grilla, ogniska, pieczonek... 5. strój kąpielowy, jeżeli ktoś lubi pływać... 6. obuwie sportowe na wypadek meczu piłki nożnej... 7. rozkładane krzesełka, jeżeli ktoś posiada... Jeżeli Redakcja uświetni nasze spotkanie swą obecnością, to pewno będą i KONKURSY i nagrody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.07.2004 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Krystian - wyraznie mnie przeceniles Co zlego to nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.07.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 wowka łomatko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 02.07.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 - w odpowiedzi na pytania chętnych do uczestnictwa w spotkaniu odpowiadam, że można z sobą przywieźć: 1. Rodzinę, 2. dobry humor, 3. chęć do zabawy, 4. wszystko co potrzebne do grilla, ogniska, pieczonek... 5. strój kąpielowy, jeżeli ktoś lubi pływać... 6. obuwie sportowe na wypadek meczu piłki nożnej... 7. rozkładane krzesełka, jeżeli ktoś posiada... 8. KARTY DO SKATA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 02.07.2004 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 .. Karty do skata to ja mam (w wystarczającej ilości)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 02.07.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 .. Karty do skata to ja mam (w wystarczającej ilości)... a dupki poznaczone?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts