Adam___ 02.07.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Takie pytanie dla wszystkich Czy mozna biglem biglowac ?? Teska wbrew pozorom jezeli ktos zna niemiecki to mozna sie mniej wiecej zorientowac o co chodzi. W slaskim jest duzo z niemieckiego. Takze nie jest tak zle. Ja to jeszcze pol biedy ale nieraz jak wujek mowi to nic nie kapuje (rozumiem) Bedzie u Mie to Wam podrzuce jakis fajny tekst . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 02.07.2004 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 jamles - nie znaczone... Adam_ - na bigiel się wiesza wybiglowane.... :) (chyba, że pierwszy bigiel w znaczeniu od angielskiego, to wtedy wychodzą prawdziwe jaja... :) ) Jest nawet powiedzenie ,,Chłop z biglem..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 02.07.2004 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 W slaskim jest duzo z niemieckiego. . TO NIEPRAWDA !!! W NIEMIECKIM JEST DUŻO ZE ŚLĄSKIEGO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 02.07.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Krystian w zasadzie zainteresowani - tzn znajacy slaski - to beda wiedzieli o co chodzi. Dobra niech strace .Niemiecki i slaski sa troche mniej wiecej podobne.Tzn chwilami. W slaskim niema takich kilometrowych wyrazow jak w niemieckim.Na ktorych to - wyrazach - mozna sobie jezyk polamac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 02.07.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Tak jak mowilem podrzuce Wam cus W antryju na byfyju stoi szklanka pelna tyju Jeszcze cos. Sprawa dzieje sie w wojsku kilkanascie latek temu. Podoficer kazal napalic wujkowi w piecu.Wujek na to: Hajcuja,hajcuja.2 kołkaste wągla spolił,piec niema cuga i sie nie hajcuje Milego czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.07.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 bardzo mi się podoba. mam nadzieję, ze przygotujecie dłuższe przemowy gwarą. Moze po paru piwach "zalapiemy" o co biega Czyli styropian do spania jest, nalezy zabrac spiwory. Krystian a wyrychtujesz jakis kibelek i wodę /np. kran na zewnątrz/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 03.07.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Ja to tam jestem cienki bolek ale jak wujek zacznie nieraz godoć to idzie boki zrywac. U mnie w domu to sie raczej po polsku mowilo i tylko jak ten wspominany wujek przychodzil to godoł. A tak swoja droga to chcial mnie brac do siebie na szkole . Mysle ze troche mu wyszlo - rozumiec to rozumiem ale z godoniem to u mnie racze cienko .Tak zeby taka klasyczna gwara godoc dluzszy czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.07.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Jak sie zbierzecie w pare osób, to napewno świetnie bedziecie godoć A ja z checia sie trochę nauczę, w koncu urodzilam sie na Śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.07.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Mysle ze troche mu wyszlo - rozumiec to rozumiem ale z godoniem to u mnie racze cienko .Tak zeby taka klasyczna gwara godoc dluzszy czas Adam, chłopie widza, ze za Cia trza sie łostro wziąść...dobrze, że choca rozumisz, to nie bydziesz mioł problymu skombinować aimra sztromu co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.07.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 troche prądu????? czy zupelnie co innego to znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.07.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 troche prądu????? czy zupelnie co innego to znaczy No tak w połowie się zgadza Z takim poziomem znajomości gwary śląskiej, przy odrobinie piwa, dasz sobie radę na Zlocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 03.07.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Edzia mimo moich szczerych checi nie kojarze co to jest aimra Konsultowalem sie z Ujkiem ale tez nie wie Oswiec mnie troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.07.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Edzia mimo moich szczerych checi nie kojarze co to jest aimra Konsultowalem sie z Ujkiem ale tez nie wie Oswiec mnie troche W mianowniku aimer...nasza gwara ma to do siebie, że w zależności od regionu jest mniej lub więcej słów niemieckich. W moim regionie jest a właściwie było ich dość dużo. Aimer to po prostu wiadro Obecnie niestety nie są już używane. To jeszcze jeden test dla twojego wujka...co znaczy słowo miechtać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 03.07.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Edzia mimo moich szczerych checi nie kojarze co to jest aimra Konsultowalem sie z Ujkiem ale tez nie wie Oswiec mnie troche W mianowniku aimer...nasza gwara ma to do siebie, że w zależności od regionu jest mniej lub więcej słów niemieckich. W moim regionie jest ich dość dużo. Aimer to po prostu wiadro EDZIA bardziej na północ od nos sztrom noszom kiblami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 03.07.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Hmmm. U nas wiadro to po prostu kibel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.07.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Wiem, to też jest taki test dla początkujących energetyków Jamles a Ty wiedziałeś co to jest aimer ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 03.07.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Wiem, to też jest taki test dla początkujących energetyków Jamles a Ty wiedziałeś co to jest aimer ? aha, ale jo nosza sztrom jednak w kiblu, ale moj upa (opa, oupa... jak to sie pisze ) w studni mioł aimer na kecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.07.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Co miał???? Przeczytalam, ze na "kocie" Qrcze muszę sie podszkolić Już mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 03.07.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 To jeszcze jeden test dla twojego wujka...co znaczy słowo miechtać ? Nie zapytam sie bo go niema . Ale powiedzial ze w Twoich okolicach to moga byc rozne okreslenia na te same slowa A przy okazji co to sa szlangi.Slowo to uzyl Wowka w kawale o zoo. Jakie to zwierze?Ujek nie wie A tak wogole to godonie najlepiej mu wychodzi jak troche Cherry Cordial sobie zdegustuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.07.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Stawiam na węże Ciekawe, co faktycznie znaczy slowo szlangi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts