jamles 03.07.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Stawiam na węże Ciekawe, co faktycznie znaczy slowo szlangi. mnie to wyglondo jak żyrafa Majka kota tyz idzie trzymać na kecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.07.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Dlaczego nie, kota mozna trzymac na sznurku /jeżeli ket to sznurek na zyrafę bardziej mi pasuje slowo affy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.07.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Kochani - szlanga to żmija a affa to nie żyrafa lecz małpa. Majka - keta to jak sama nazwa wskazuje nie sznurek lecz łańcuch. W Katowicach jest dość znana firma jubilerska. Ma kilka punktów sprzedaży. Na reklamach widnieje jej nazwa "KETA GOLD" brzmi to przyznacie, co nieco ciekawiej niż pospolity Złoty łańcuszek.... Edzia Sztrom można spakować także i w akentasze. No ewentualnie może być jeszcze i zak Na zlocie to siądziemy na ryłkch przy birze i pogodomy. No nii ? Swoją drogą to należy ubolewać, że nie istnieją zasady pisowni tej gwary. Zapis fonetyczny jest bardzo niedoskonały. A znacie ja przedstawia się ślązak warszawiance? Jo Alojz a JoAnna A jak ślązak warszawiakowi opowiada o swoim skoku do basenu? - Stoja na trampolinie i ciul do wody... - A co z resztą ciała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 03.07.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Swoją drogą to należy ubolewać, że nie istnieją zasady pisowni tej gwary. Zapis fonetyczny jest bardzo niedoskonały. No zgadzam sie calkowiecie.Niektore wyraz nie wiadomo jak napisac zeby inni odczytali o co chodzi.Ze sluchu wiadmo o co biega a z pisaniem nieraz sa klopoty Jak bylem w Warszawie to sie nieraz chcialem na dworcu w kiosku powiedziec : Poprosza dwa kreple Nie udalo mi sie nigdy .No ale moze kiedys Przychodzi Karlilk do piekarni i mowi : Poprosza dwie żymły i dwie bułki. Sprzedawczyni zdziwiona pyta sie go dlaczego mowi żymły i bułki bo to przeciez to samo. Karlik na to : żymły to dlo nos a bułki dla ciotki z Sosnowca Z całym szacunkiem dla wszystkich mieszkancow Sosnowca Zamiast przy birze to nie lepiej usiasc przy halbce Ale trzeba przyznac ze takiej prawdziwej ślązory to az przyjemnie posluchac jak godo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.07.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Edzia Sztrom można spakować także i w akentasze. No ewentualnie może być jeszcze i zak Wowka w akentaszy to sztrom noszą chyba biuraliści, w zaku abo necu , paniczki, a bajtle te co chodzom do szkoły mogą sztrom nosić w pukeltaszy, Zamiast przy birze to nie lepiej usiasc przy halbce Ale trzeba przyznac ze takiej prawdziwej ślązory to az przyjemnie posluchac jak godo Adam jak wypijam halbka, to łobczysz jako ze mnie prawdziwo ślązora Słuchajcie, koniec ujawiania na Forum tajników gwary śląskiej, bo nie bydzie czym na Zlocie goroli zaskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.07.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Edziu - Prawdę mówiąc to Ja, Adam i Krystian to też gorole. Krystian to nawet arcygorol z Sosnowca Ale przyznasz, ze jednak jesteśmy mimo wszystko swoimi gorolami A kszynke tego czy tamtego to jednak w Ogrodzieńcu zmożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 03.07.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Edziu - Prawdę mówiąc to Ja, Adam i Krystian to też gorole. No taki gorol to ja nie jestem Jestem wlasciwie rzecz biorac krojcog . Hanys - gorol?? Tak wlasciwie to ciezko okreslic jaka ze mnie "rasa " Napewno naplywowy do Dabrowy z Katowic Ale urodzony i wychowany w Katowicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 04.07.2004 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 bardzo mi się podoba. mam nadzieję, ze przygotujecie dłuższe przemowy gwarą. Moze po paru piwach "zalapiemy" o co biega Czyli styropian do spania jest, nalezy zabrac spiwory. Krystian a wyrychtujesz jakis kibelek i wodę /np. kran na zewnątrz/? KIBELEK - dzielnie służy od lat kilku i będzie w pełnej gotowości (może go nawet pomaluję ??? WODA - jast, jest również możliwość jej podgrzania (w małych dawkach po 2 litry - kąpiel odpada... ) PRZEMOWA GWARĄ - za niniejsze, podczas grilla czy ogniska czynię odpowiedzialnymi Edzię (skjerom miśe fajńe godo ponaszymu na czaće) , Adama_ (bo tyn synek z Dombrowy sadzi tela felerow w tej gwarze że i hanysy sie zejsc... ze śmjychu... ), Wowkę (dom wybudował, nie ma co robić to niech się wykaże... ) no i ja coś przygotuję (niech hanysy wjedzom, że i w Sosnowcu umjom godać po ślonsku... ), inicjatywa innych uczestników w tym względzie mile widziana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 04.07.2004 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Edziu - Prawdę mówiąc to Ja, Adam i Krystian to też gorole. Krystian to nawet arcygorol z Sosnowca Ale przyznasz, ze jednak jesteśmy mimo wszystko swoimi gorolami A kszynke tego czy tamtego to jednak w Ogrodzieńcu zmożemy Sprostowanie - ja tylko mieszkam w Sosnowcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 04.07.2004 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Edziu - Prawdę mówiąc to Ja, Adam i Krystian to też gorole. Krystian to nawet arcygorol z Sosnowca Ale przyznasz, ze jednak jesteśmy mimo wszystko swoimi gorolami A kszynke tego czy tamtego to jednak w Ogrodzieńcu zmożemy Sprostowanie - ja tylko mieszkam w Sosnowcu... No właśnie to zależy jakie kryteria bierze się pod uwagę, jeżeli miejsce urodzenia to Krystian jest rasowym Ślązokiem jak i jo, bo my sąsiady zza miedzy . A jeżeli inne...hmmm to sama już nie wiem czy po ...nastu latach małżeństwa z gorolem, można być takim prawdziwym Ślązokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.07.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A tłumacz jakis też będzie? Wyglada na to, że będziemy "sadzić" piekne gafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.07.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Jak zaczniesz mowic hoch polnisch to tez nie bedziesz ponimata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.07.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Pit, a ty nie pochodzisz przypadkiem z kazimierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.07.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Chyba z Kaziemirza ale nad Wisłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 05.07.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A tłumacz jakis też będzie? Wyglada na to, że będziemy "sadzić" piekne gafy Tłumacz załatwiony , a na "sadzenie" pięknych gaf bardzo liczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.07.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A tak swoją droga to czy ktoś prowadzi statystykę i wie:- ile osób deklaruje swoja obecność na 100%- ile osób chce przyjechać ale nie jest do końca zdecydowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.07.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Tłumacz załatwiony , a na "sadzenie" pięknych gaf bardzo liczymy To ja może będę ........milczeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.07.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Majka ja też ne bede sie odzywac:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.07.2004 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A tak swoją droga to czy ktoś prowadzi statystykę i wie: - ile osób deklaruje swoja obecność na 100% - ile osób chce przyjechać ale nie jest do końca zdecydowanych Wowka - lista osób, które zadeklarowały obecność jest aktualizowana w drugim poście na str.1. Na dzień dzisiejszy 16 Forumowiczów z rodzinami=ok.50 osób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.07.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 O rany.................. ALE LUDA.... : P Tylko dlaczego Krystian Ciebie na tej liście brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts