rutino78 28.09.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 pytanie dotyczy wiaty garażowej o pow. 25m2, z dwuspadowym dachem. Lepiej dać papę (jeżeli tak to jaką?) czy można od razu gont bitumiczny? widzę tu sporo przeciwników tego materiału, dlatego od razu proszę o nie odciąganie mnie od wybranego rodzaju pokrycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.09.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Gont bitumiczny to dobre i estetyczne pokrycie więc dokonałeś trafnego wyboru. Nie napisałeś jednak jaki jest kąt nachylenia połaci i jaki kształt gontu wybrałeś. W przypadku gdy kształt gontu zapewnia miejscami tylko jednokrotne przekrycie bezwzględnie należy zastosować podkład systemowy. Podobnie gdy gdy kąt nachylenia połaci jest poniżej 30*. W przypadku gdy producent nie ma takiego produktu w swojej ofercie to zastosuj papę podkładową. Papa wyrówna nierówności desek. Bardzo dobry podkład ma w ofercie firma Isola. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 28.09.2014 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 rodzaj gontu jeszcze nie do końca wybrany, raczej jakiś "3d"ale nachylenie jest ok. 25 stopni, czyli będzie papa podkładowa.Bardzo dziękuję panie Andrzeju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 04.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) gonty firmy isola wszędzie mają przynajmniej 2 razy zakładkę, bijesz papiak tak jak na instrukcji załączonej na opakowaniach. NIE MUSISZ dawać żadnego podkładu bo to nic nie daje a jeśli deski masz mokre to żaden podkład Ci nie pomoże, gdy gont się zgrzeje ze sobą to po rozeschnięciu się desek sam możesz się domyślić co się stanie z gontem,który się nie naciągnie na łączeniach desek - popęka i zacznie przeciekać. podkład jedynie jeśli deski są nierówne - wtedy odrobinę pomoże (przecież ten podkład będzie przedziurawiony setkami gwoździ). najlepiej pod gont panele na pióro-wpust suszone. wykonać solidnie pokrycie z gontu jest dosyć łatwo jednak deskowanie jest BARDZO istotne. Edytowane 4 Października 2014 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iee 22.03.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jarekpolak, czyli goty powinno się montować na wysuszonycg deskach deskowania?Pytam, bo mam właśnie deskowanie i papę, które stały kilka lat i nie wiem czy zrywać papę i suszyć do wakacji, czy nie trzeba i mogę dawać gonty na starą papę? Z góry dzięki za opowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Zrywać z pewnością nie trzeba ale to Twój dekarz powinien określić jej stan. W trakcie krycia należy usunąć pofałdowania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iee 24.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Wielkie dzięki Andrzeju za pomoc. Właśnie toczymy z żoną dyskusje, czy mimo braku kasy porywać się na dachówkę na dach 4 spadowy z lukarną o pow. łącznej coś koło 250m2, czy może położyć sobie we własnym zakresie gonty i mieć kilkadziesiąt tys. mniejsze koszty. Wytrzyma taki gont 10-15 lat, czy się rozpadnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.03.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 W takich sytuacjach namawiam inwestora na płytę . Wystarczy 8 mm.Nie potrzeba papy. Mam wtedy pewność , że nic nie popęka i jest równo. Gont z pełnym klejem wytrzyma wtedy ze 30 lat.Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iee 26.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Dzięki za podpowiedź. Czyli mam zerwać deskowanie i dać OSB 8mm?Przy okazji są jakieś szczególnie polecane gonty albo takie, których należy unikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2015 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie zrozumiałeś wypowiedzi Jana. Radził żeby nic nie zrywać tylko nabić na istniejący dach płytę OSB o tej grubości. Na samej tak cienkiej płycie nic byś nie zamontował. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.03.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Andrzej jak zwykle mądrze prawi. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iee 27.03.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A to teraz rozumiem. Czyli z deskowania zrywam papę, nabijam płyty OSB 8mm i na to gonty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.03.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 A to teraz rozumiem. Czyli z deskowania zrywam papę, nabijam płyty OSB 8mm i na to gonty. Czytaj wolniej Jest wyraźnie napisane; "NIC nie zrywać" Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iee 29.03.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Min's faktycznie ADHD mnie dopada z tym czytaniem.Poważnie na starą papę na deskowaniu mam nabić płyty OSB?Rozumiem, że nie stosować potem kolejnej warstwy papy ani membrany pod gonty? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 29.03.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Min's faktycznie ADHD mnie dopada z tym czytaniem. Poważnie na starą papę na deskowaniu mam nabić płyty OSB? Rozumiem, że nie stosować potem kolejnej warstwy papy ani membrany pod gonty? Dzięki i pozdrawiam Tak zrób.Można dać paski papy na łączenia płyt , ale jak gęsto przykręcisz to niekoniecznie. Nie przejmuj się Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieMaNicku 01.04.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Jak to zwykle bywa wszyscy mają trochę racji ale na odległość ciężko doradzać. jeśli chodzi o szczelność i wyrównanie to polecam Scalabit SBS 1000 ponad 250mg poliestru wytrzyma wszystko , bitum z SBS doszczelni gwoździe , papa jest gruba i sztywna wyrówna nierówności . a gont tylko laminowany USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iee 08.04.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 NieMaNicku, radzisz więc dać na deskowanie przed gontem tą papę Scalabit SBS 1000?Czy każdy gont Owens Corning jest laminowany? Znalazłem gdzieś w internecie ich gonty za 30-36 zł/m2 - to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.04.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A od kiedy to papa wyrówna nierówności. Jak jest gruba i sztywna to wszystkie połączenia będą widoczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peet_peet 15.04.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Witam,Chciałem się podłączyć do tematu... będę budował zadaszenie tarasu. Z takich czy innych względów spadek będzie jakieś 50 cm na 3 m czyli o ile pamiętam wyliczenia 8 stopni... to niewiele... czy w takiej sytuacji papa + gonty to dobre rozwiązanie czy jednak blacho-dachówka która teoretycznie znosi mniejsze kąty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.04.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Witam, Chciałem się podłączyć do tematu... będę budował zadaszenie tarasu. Z takich czy innych względów spadek będzie jakieś 50 cm na 3 m czyli o ile pamiętam wyliczenia 8 stopni... to niewiele... czy w takiej sytuacji papa + gonty to dobre rozwiązanie czy jednak blacho-dachówka która teoretycznie znosi mniejsze kąty ? W/g mnie jedno i drugie się nie nadaje na ten spadek. Pokryj kolorową termozgrzewalną. Będziesz miał spokój na lata. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts