Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gont bitumiczny bezpośrednio na deskowanie, czy między nimi papa?

rutino78

Recommended Posts

Gont bitumiczny to dobre i estetyczne pokrycie więc dokonałeś trafnego wyboru. Nie napisałeś jednak jaki jest kąt nachylenia połaci i jaki kształt gontu wybrałeś. W przypadku gdy kształt gontu zapewnia miejscami tylko jednokrotne przekrycie bezwzględnie należy zastosować podkład systemowy. Podobnie gdy gdy kąt nachylenia połaci jest poniżej 30*. W przypadku gdy producent nie ma takiego produktu w swojej ofercie to zastosuj papę podkładową. Papa wyrówna nierówności desek. Bardzo dobry podkład ma w ofercie firma Isola. Pozdrawiam.

gonty firmy isola wszędzie mają przynajmniej 2 razy zakładkę, bijesz papiak tak jak na instrukcji załączonej na opakowaniach. NIE MUSISZ dawać żadnego podkładu bo to nic nie daje a jeśli deski masz mokre to żaden podkład Ci nie pomoże, gdy gont się zgrzeje ze sobą to po rozeschnięciu się desek sam możesz się domyślić co się stanie z gontem,który się nie naciągnie na łączeniach desek - popęka i zacznie przeciekać. podkład jedynie jeśli deski są nierówne - wtedy odrobinę pomoże (przecież ten podkład będzie przedziurawiony setkami gwoździ). najlepiej pod gont panele na pióro-wpust suszone. wykonać solidnie pokrycie z gontu jest dosyć łatwo jednak deskowanie jest BARDZO istotne. Edytowane przez jarekpolak

• 5 months później...

Jarekpolak, czyli goty powinno się montować na wysuszonycg deskach deskowania?

Pytam, bo mam właśnie deskowanie i papę, które stały kilka lat i nie wiem czy zrywać papę i suszyć do wakacji, czy nie trzeba i mogę dawać gonty na starą papę?

Z góry dzięki za opowiedź.

Wielkie dzięki Andrzeju za pomoc. Właśnie toczymy z żoną dyskusje, czy mimo braku kasy porywać się na dachówkę na dach 4 spadowy z lukarną o pow. łącznej coś koło 250m2, czy może położyć sobie we własnym zakresie gonty i mieć kilkadziesiąt tys. mniejsze koszty.

Wytrzyma taki gont 10-15 lat, czy się rozpadnie?

Pozdrawiam

Min's faktycznie ADHD mnie dopada z tym czytaniem.

Poważnie na starą papę na deskowaniu mam nabić płyty OSB?

Rozumiem, że nie stosować potem kolejnej warstwy papy ani membrany pod gonty?

Dzięki i pozdrawiam

Tak zrób.Można dać paski papy na łączenia płyt , ale jak gęsto przykręcisz to niekoniecznie. Nie przejmuj się:bye: Jan

Jak to zwykle bywa wszyscy mają trochę racji ale na odległość ciężko doradzać. jeśli chodzi o szczelność i wyrównanie to polecam Scalabit SBS 1000 ponad 250mg poliestru wytrzyma wszystko , bitum z SBS doszczelni gwoździe , papa jest gruba i sztywna wyrówna nierówności . a gont tylko laminowany USA.

Witam,

Chciałem się podłączyć do tematu... będę budował zadaszenie tarasu. Z takich czy innych względów spadek będzie jakieś 50 cm na 3 m czyli o ile pamiętam wyliczenia 8 stopni... to niewiele... czy w takiej sytuacji papa + gonty to dobre rozwiązanie czy jednak blacho-dachówka która teoretycznie znosi mniejsze kąty ?

Witam,

Chciałem się podłączyć do tematu... będę budował zadaszenie tarasu. Z takich czy innych względów spadek będzie jakieś 50 cm na 3 m czyli o ile pamiętam wyliczenia 8 stopni... to niewiele... czy w takiej sytuacji papa + gonty to dobre rozwiązanie czy jednak blacho-dachówka która teoretycznie znosi mniejsze kąty ?

W/g mnie jedno i drugie się nie nadaje na ten spadek. Pokryj kolorową termozgrzewalną. Będziesz miał spokój na lata. Jan