jarekpolak 28.09.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam. Jak mogę uniknąć stosowania części zbrojenia ścian fundamentowych? Podkreślam, że chodzi mi o zbrojenie ściany fundamentowej a nie ławy. Chciałbym dać jedynie 4#12mm w ławie strzemiona co 30cm i wpuszczane rogi. Jak mogę przekonać kierownika, żeby się zgodził? Ile żyje to takiego zbrojenia nie widziałem jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Jak mogę przekonać kierownika, żeby się zgodził? Jako inwestor zlecasz wykonanie zamiennego projektu konstrukcji, aktuazlizujesz pozwolenie i dajesz kierownikowi te nowe rysunki i juz jest przekonany. Ile żyje to takiego zbrojenia nie widziałem jeszcze... No to żaden argument że nie widziałeś, jesteś budowlańcem ? Pokaż co budujesz - jakis przekrój z czegoś wynika dozbrojenie ściany. Budujesz na pochyłym terenie ? Na szkodach górniczych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 28.09.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 buduję na wzniesieniu(200m dalej jest uskok około 3 metry w dół), podłoże piaszczyste, teren całkowicie suchy i równy z odchyłkami max 10cm. Nie jestem budowlańcem ale widziałem na żywo wiele zbrojeń fundamentów, jak i przeczytałem wiele postów na różnych forach i nie spotkałem się z podobnym zbrojeniem. Projekt to Dom w Tymotkach wersja TERMO. Jutro mam rozmowę z kierownikiem i chcę mu jakoś to wytłumaczyć, że takie zbrojenie to jedynie bezsensowne wywalanie pieniędzy jednak koszty to tylko połowa problemów, gdyż wykonanie takiego zbrojenia jest bardzo skomplikowane, czasochłonne i wręcz niemożliwe do wykonania poza wykopem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.09.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Jako inwestor zlecasz wykonanie zamiennego projektu konstrukcji, aktuazlizujesz pozwolenie i dajesz kierownikowi te nowe rysunki i juz jest przekonany. Po co od razu projekt zamienny ... poważny kierownik budowlany sam by zaproponował co najmniej przeliczenie tego elementu np. u kolegi konstruktora. Oczywiście wszystko na piśmie ze stosownymi formalnymi podpisami i uprawnieniami. Na podstawie takiego autoryzowanego przeliczenia kierownik może dokonać wpisu w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Po co od razu projekt zamienny ... poważny kierownik budowlany sam by zaproponował co najmniej przeliczenie tego elementu np. u kolegi konstruktora. Oczywiście wszystko na piśmie ze stosownymi formalnymi podpisami i uprawnieniami. Na podstawie takiego autoryzowanego przeliczenia kierownik może dokonać wpisu w dzienniku budowy. A to co proponujesz to nie jest projekt zamienny ? Przecież ja nie pisałem żeby rysować nowe elewacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 28.09.2014 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Panowie, chcę zaznaczyć, że na takie rzeczy to czasu raczej nie wystarczy. Na 11 października zamówione wszystko do lania fundamentu. Chodzi mi o to, żeby kierownik zrezygnował z tego zbrojenia górnego w innym wypadku mogę dać kolejne zbrojenie z drutu 8 lecz w szalunku nad poziomem gruntu bo jak ja takie monstrum na wysokość 108cm wstawię do wykopu i jak zwiążę rogi? porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.09.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 tani projekt, tania adaptacja, tani kierownik, tylko budowa będzie droga. klasyka polskiego budownictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.09.2014 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 tani projekt, tania adaptacja, tani kierownik, tylko budowa będzie droga. klasyka polskiego budownictwa mam rozumieć, że drogi projekt i drogi kierownik to już całą reszta będzie tania? no tak mogłem kupić projekt o kilka koła droższy a w tym przypadku za drut dołożę 900zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.09.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 w adaptacji za 2500PLN nikt nie będzie przeliczał fundamentu indywidualnie tylko da parametry normowe, żeby mieć spokój.Kierownik nie jest od rezygnowania ze zbrojenia i przeliczania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 29.09.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (edytowane) Co jest trudnego w tym zbrojeniu? Robisz dolną belkę. Na to dajesz po dwie montażówki na górze i na dole, wystarczy pręt 6 mm. Przygotowujesz sobie pręty pionowe wygięte w literę U, u-bigle. Wkładasz do środka dolnej belki, pomiędzy montażówki, przykręcasz w 4 miejscach i całą belkę z prętami wkładasz w wykop. Jak będzie w wykopie, wkładasz strzemiona z góry na kredkę (narysowane znaczki), przykręcasz co drugie wiązanie, zamykasz biglami z góry i narożnikami czy jak tam masz i masz to zrobione. Jest to spokojnie do zrobienia, tylko ciekawe, dlaczego masz takie rozwiązanie? Masz całe lane ściany? Wtedy nie wiem, czy ściana nie jest zbyt skromnie uzbrojona? Ps. Poza wykopem też to zrobisz, ale potrzebujesz do wsadzenia czegoś, choćby koparko-ładowarki, gdzie się podczepisz pod łyżkę i to włożysz. Edytowane 29 Września 2014 przez MiśYogi Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.09.2014 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 kierownik zaproponował belkę dołem i belkę górą jednak fundament proponuje kopać na 90-100cm MAX bo więcej nie ma sensu jego zdaniem. Mówi, że to na górce w piasku, więc szkoda pakować się w dodatkowe koszty. budowlańcy twierdzą, że ziemia zamarza na 120, ale każdy jeden przyznaje się do tego, że w Swoich domach nie mają więcej jak 90. Jakieś porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 29.09.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Wracając do tego fundamentu. Po co takie zbrojenie?Przy całości stracisz majątek na szalunki. Nie da się na raty?Sama belka, w niej wytyki, zrobisz z nich laski, oprzesz na dole na strzemionach, na górze jakieś montażówki, żeby były w linii, reszta potem, po zalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 29.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 wymuruj fundament z bloczków na ławie i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.09.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 wymuruj fundament z bloczków na ławie i po kłopocie. Przepraszam, nie dopisałem. Kierownik powiedział, że mogę murować lecz wtedy ława na 60 szeroka i 40 wysoka a jeśli wylewany monolit to 45 szerokości cały fundament łącznie z ławą. licząc koszta wychodzi podobna kwota, tylko pracy znacznie mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.09.2014 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Co z tą głębokością? Na mapie przemarzania mieszkam na 100cm lecz 50km dalej jest 120. To, że działka jest na wzniesieniu i pod spodem jest piasek ma wpływ na zmniejszenie przemarzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.09.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Przepraszam, nie dopisałem. Kierownik powiedział, że mogę murować lecz wtedy ława na 60 szeroka i 40 wysoka a jeśli wylewany monolit to 45 szerokości cały fundament łącznie z ławą. licząc koszta wychodzi podobna kwota, tylko pracy znacznie mniej... Dawno takiej bzdury nie czytalem. Ty jesteś pewny że ten kierownik ma uprawnienia budowlane ? Szerokość ławy nie ma żadnej zależności z tym z czego jest ścianan fundamentowa !!! Co do pytania o głebokośc posadownia jak masz 100 to rób na 100. Masz badania gotechniczne gruntu i napisane że masz grunty niespoiste ? - Jeżeli tak mozesz to troche spłycić jeżeli nie do końca wiesz c amsz rób na 100-110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.09.2014 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 kierownik ma uprawnienia i wiele osób go miało u siebie na budowie i każdy zadowolony. Ludzie mieszkają już kilka lat i domy stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.09.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 kierownik ma uprawnienia i wiele osób go miało u siebie na budowie i każdy zadowolony. Ludzie mieszkają już kilka lat i domy stoją. Kupiłeś projekt który opracowali ludzie z odpowiednim wykształceniem, ktoś adaptował ktoś kto posiada uprawnienia stosowne, - masz wątpliwości. Zadałeś pytania na forum dostałeś od roznych osób odpowiedzi z którymi nie do końca sie godzisz. Teraz wyciągasz z czapki kierownika który nagle nie jest taki uparty jak na początku godzi się na dziwne rozwiązania abyś oszczedził na dzień dzisiejszy 300zł i jesteś szczęśliwy. Nie rozumiem tego toku myślenia. Masz strop żelebetowy - wsadź co drugi pręt gwarantuje Ci ze strop nie spadnie a że się będzie uginał co tam, można z tym życ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 30.09.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Nie rozumiem tego toku myślenia. Masz strop żelebetowy - wsadź co drugi pręt gwarantuje Ci ze strop nie spadnie a że się będzie uginał co tam, można z tym życ. Niezłe! Ale prawdziwe, ja taki strop u kogoś widziałem. Położone płytki na podłodze po pewnym czasie są do wymiany. Można to naprawić, ale to kosztuje prawie tyle, co robota od początku, więc czeka to na lepsze czasy i większe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 04.10.2014 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 stanęło na tym, że zbrojenia górnego nie będzie. Na ławy pójdzie 25m3 betonu i 34 pręty 12mm x 12mb oraz 300mb drutu na strzemiona, więc będzie solidnie do dzieła! zostało tylko 5 dni roboczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts