jajmar 04.10.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 stanęło na tym, że zbrojenia górnego nie będzie. Na ławy pójdzie 25m3 betonu i 34 pręty 12mm x 12mb oraz 300mb drutu na strzemiona, więc będzie solidnie do dzieła! zostało tylko 5 dni roboczych Nawet 68 pretów w ławie nie zastąpi 4 (dodatkowych) u góry ściany. Tylko aby to widzieć trzeba rozumieć pracę budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 04.10.2014 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nawet 68 pretów w ławie nie zastąpi 4 (dodatkowych) u góry ściany. Tylko aby to widzieć trzeba rozumieć pracę budynku. przy budynkach piętrowych nie ma takiego zbrojenia, przy domach o długości ścian powiedzmy 15mb również nie ma, więc u mnie przy jednym stropie i długości najdłuższej ściany 11m również nie będzie i jestem z tego bardzo zadowolony, a tak między bógiem a prawdą to w końcu JA będę mieszkał w tym domu o ile kiedyś uda mi się go wykonczyć, bo budowa za gotówkę - bez kredytów. temat uważam za zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 przy budynkach piętrowych nie ma takiego zbrojenia, chyba mało budów widziałeś, wiec nie wyrażaj takich opini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.10.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Jak będzie zgęszczał piasek w fundamentach to się może przekonać po co to zbrojenie tam w projekcie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 04.10.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Jak będzie zgęszczał piasek w fundamentach to się może przekonać po co to zbrojenie tam w projekcie jest. Wybudowałeś Swój, bądź jakikolwiek dom? miałeś podobne zbrojenie? rozleciało się coś przy zagęszczaniu fundamentu? fundament lany a nie z bloczków. Może mi wytłumaczysz jak zagęścić piasek wewnątrz krawężników pod kostkę brukową które są osadzone na MAX 20cm słabego betonu? brat po 2 dniach jeździł zagęszczarką 350kg i żaden krawężnik się nie przesunął a Ty piszesz takie rzeczy o fundamencie? hehe śmieszne jest to co napisałeś no ale oczywiście tutaj są Osoby, które wiedzą swoje i nie docierają do Nich żadne argumenty. Edytowane 4 Października 2014 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 04.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (...) a tak między bógiem a prawdą to w końcu JA będę mieszkał w tym domu o ile kiedyś uda mi się go wykonczyć, bo budowa za gotówkę - bez kredytów. temat uważam za zamknięty A co to ma do rzeczy? To nie TY odpowiadasz za bezpieczeństwo konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Po co ciągnąć wątek, jak zbrojenia nie będzie to nie będzie, jeżeli kierownik budowy "przymknął oko" to już jego problem. A jeżeli zostało to przeliczone i jest na to papier to szczęśliwy koniec tematu. ps. Jeżeli kierownik przymykający oko jest już wiekowy to tym bardziej nie jego zmartwienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 09.10.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Jak będzie zgęszczał piasek w fundamentach to się może przekonać po co to zbrojenie tam w projekcie jest. kompletna bzdura! Wienczenie zbrojeniemn gory sciany fundamentowej przy malych domach to wyrzucenie pieniedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.10.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 kompletna bzdura! Wienczenie zbrojeniemn gory sciany fundamentowej przy malych domach to wyrzucenie pieniedzy. Następny który wie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.10.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 kompletna bzdura! Wienczenie zbrojeniemn gory sciany fundamentowej przy malych domach to wyrzucenie pieniedzy. Nie do końca, wieniec na ścianie fundamentowej stosuje się chociażby w sytuacji pęknięcia ścianki w wyniku nieprawidłowego zagęszczania piasku - jako metoda naprawcza awarii budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 10.10.2014 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 dlaczego mowa jest o jakimś naprawianiu ścian, pęknięciach? JEDNO podstawowe pytanie do WSZYSTKICH tych którzy najgłośniej krzyczą, że zbrojenie górne musi być. Ma takowe zbrojenie którykolwiek z was?? przy domu parterowym i ścianach z BK?? więc dlaczego tak krzyczycie że MUSI być MUSI? ps. dla WASZEJ wiadomości fundament został przeliczony przez osobę do tego uprawnioną i teraz wystarczy wylać ławę na wys. 40cm i reszta z bloczka jednak będzie wylewany do poziomu gruntu tak jak w oryginale i zmieni się jedynie zbrojenie. pozdrawiam tych co WSZYSTKO wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.10.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 a tak między bógiem a prawdą to w końcu JA będę mieszkał w tym domu o ile kiedyś uda mi się go wykonczyć, bo budowa za gotówkę - bez kredytów. temat uważam za zamknięty Wielu tak mówi "buduję dla siebie " a potem ludzie kupują kilkuletnie domy do kapitalnego remontu bez szans na naprawienie wszystkich bubli. Dom stoi na fundamencie i jak go sknocisz to o resztę się nie staraj zbyt mocno... bo i tak niedługo "pójdzie do żyda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.10.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 dlaczego mowa jest o jakimś naprawianiu ścian, pęknięciach? JEDNO podstawowe pytanie do WSZYSTKICH tych którzy najgłośniej krzyczą, że zbrojenie górne musi być. Ma takowe zbrojenie którykolwiek z was?? przy domu parterowym i ścianach z BK?? więc dlaczego tak krzyczycie że MUSI być MUSI? Nie mam takiego zbrojenia - nie wybudowałbym sobie domu z tak wykonanym fundamentem, mało tego nie podpisałbym sie pod takim fundamentem na czyjejś budowie. A posiadam stosowne uprawniania do prowadzenia budów. Co do rozjachanych ścian sporo tu było o tym często ze zdjęciami i wielkim płaczem. Co do namacalnych w realu zdarzeń znam w okolicy takie. Po raz kolejny pokazujesz że nie rozumiesz po co to jest to że dom jast parterowy nie ma do tego wieńca znaczenia. To że masz dom z BK ozncza że powinineś dbać o konstrukcję bo BK przy wielu swoich zaltach jest materiałem stosunkowo deliktanym. Rysy na BK pokazują sie bardzo szybko jak coś sie wykona nie tak. ps. dla WASZEJ wiadomości fundament został przeliczony przez osobę do tego uprawnioną i teraz wystarczy wylać ławę na wys. 40cm i reszta z bloczka jednak będzie wylewany do poziomu gruntu tak jak w oryginale i zmieni się jedynie zbrojenie. pozdrawiam tych co WSZYSTKO wiedzą. Ława w grunt ? Potem do terenu beton i jazda bloczkiem ? Rozumiem chęć oszczędzania ale należy to robić w rozsądny sposób. Ty uparłeś się w głupi sposób mało tego znalzłeś ludzi którzy chca to firmować to kwestia tych osób. A tak wogóle to chętnie bym zobaczył obliczenia wyskości ławy. Wklej ten fragment na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 10.10.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A no zbudowałem. i na dodatek z tego same biura projektowego co Twój domek.U mnie fundament z bloczków 5 warstw i nie wypchnęło bo było równomiernie z obu stron obsypane podczas ubijania.Być może uda Ci się pominąć zbrojenie ale ryzyko zawsze jest. A krawężnik od fundamentu różni się wysokością i ilością piachu jakie na niego działają. Nie broń się bo nikt Cię nie atakuje - a skoro nie chcesz poznać zdania innych to po co pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 11.10.2014 05:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ława w grunt ? Potem do terenu beton i jazda bloczkiem ? ława będzie zalana na wysokość gruntu bo tak mi wygodniej. 55szer x 90wys a nad ziemią wyleję w szalunku lub wymuruję. wieniec ściany fundamentowej będzie wylany ze zbrojeniem, jednak tak jak pisałem na początku - w oryginalnym projekcie było zbrojenie tuż pod powierzchnią terenu a nie górą fundamentu. Chciałbym zobaczyć jakieś zdj, które pokazuje, że przy zagęszczaniu pękła ściana z monolitu oczywiście po jego wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 12.10.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 nie mam zdjęcia, ale widziałem już takie zdarzenie. I wcale nie jest to coś nieprawdopodobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts