Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z inżektorem(rurka venturiego)

lukasz.barton

Recommended Posts

Mam instalację składającą się w szeregu z pompy głębinowej(107m wydajnosci), za nią inżektor, wyłącznik ciśnieniowy i to podłączone do hydrofora bocznym wejściem(4 m rury pomiędzy nimi). Od góry hydrofora(150l stojący wimest) wprowadzona rurka 1/2''do głębokości 1/3 od góry i na niej odpowietrznik. Dalej jeszcze reduktor ciśnienia i stacja zmiękczająca. Problem polega na tym ze inżektor przy przepuszczeniu całej wody przez niego nie pobiera na tyle powietrza żeby odpowietrznik na hydroforze wypuścił jego nadmiar. Wyłącznik ustawiony w zakresie 3,5-5,5, Reduktor ciśnienia na 4. Kiedy pompa konczy cykl pracy(ciśnienie dochodzi do 5,5 inżektor "śliwi" wodę. Proszę o poradę w czym jest problem

Witam , zastanawiam się czy nie lepiej by było tak ustawić " zasysanie powietrza przez inżektor " , aby ten zawór odpowietrzający był nie potrzebny , u mnie taki system działa już kilka lat .

Opisujesz schemat połączeń , jeśli dobrze zrozumiałem to zawór odpowietrzający jest zamontowany na rurze dopływowej od pompy , a " wchodzącej do zbiornika hydroforowego na głębokość 1/3 " , jeśli tak jest to może być tak , że podczas pompowania wody do zbiornika koniec tej rury jest zanurzony w wodzie , a tym samym jak sama nazwa mówi zawór odpowietrzający nie działa , bo on ma puszczać powietrze a nie wodę . Zastanawia mnie jeszcze ustawione ciśnienie na zaworze odpowietrzającym na 4 bar , a ciśnienie wyłączania pompy na 5,5 bar , czy aby tak powinno być ?

U mnie inżektor też "puści " kilka kropel wody przy podobnym ciśnieniu wyłączania pompy.

Pozdrawiam Tomasz

Problem polega na tym ze inżektor przy przepuszczeniu całej wody przez niego nie pobiera na tyle powietrza żeby odpowietrznik na hydroforze wypuścił jego nadmiar.

Widziałem już takie instalacje. To nie musi oznaczać, że coś jest nie w porządku. Po prostu dużo powietrza rozpuszcza się w wodzie i tą drogą opuszcza hydrofor. Zawór odpowietrzający ma za zadanie usuwać nadmiar powietrza, a w tym przypadku może go być "w sam raz".

• 1 month później...

Ja mam również problem z inżektorem, choć może w innym charakterze. Otóż mój inżektor jest zamontowany na obejściu rury doprowadzającej wodę z pompy głębinowej do zbiornika hydroforowego. Mam możliwość regulowania ile wody płynie przez główną rurę doprowadzającą wodę do hydroforu, a ile płynie wody przez obejście z inżektorem. Średnica rury to 1'' a obejścia z inżektorem to 3/4''.

Mój problem jest taki że inżektor nie zasysa powietrza przy nastawieniu ciśnienia wyłącznika pompy 2-4 atm. Inżektor zasysa powietrze tylko wtedy kiedy ciśnienie spadnie poniżej 1 atm. Niestety poniżej 1 atm to na piętrze woda prawie nie leci z kranu i chciałbym żeby i przy większym ciśnieniu inżektor pracował, niestety nie mam pojęcia czemu się tak dzieje. Proszę o radę w czym może być problem.