Krzysztof Darthouse 28.09.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam Problem zauważyłem w ostatniej zimy po remoncie. Przy niższych temperaturach -5 - 10 temperatura w łazience( Łazienka 3,1 m2 ) jest dość niska około 18 stopni a po wyjściu z kabiny prysznicowej jest to dosyć niekomfortowe. Temperatura wody jaka wychodzi z pieca to przy około 0 C to 45 stopni a przy dużych mrozach rzędu -20 mam temperaturę wody wychodzącej około 55 C. W pokojach kuchni itp. temperatura jest ok około 22 - 23 stopnie czyli dla mnie ok. Jednak w łazience jest zimno. Wydaje mi się iz to wina grzejnika berto 120/50 , jego specyfikacja Moc (55/45/20°C) 288 W Moc (75/65/20°C) 545 W Moc (90/70/20°C) 684 W U mnie działa w tych granicach na czerwono czyli raczej nie dogrzewa łazienki. Zamierzam go wymienić na ten model Luxrad Strong 90/53 jego specyfikacja: Moc (55/45/20°C) 624 W Moc (75/65/20°C) 865 W Moc (90/70/20°C) 1038 W myślę że około 200 W na metr wystarczy? czy lepiej zostawić starą drabinkę i dołożyć grzejnik gdzieś w okolicach kabiny prysznicowej. Będzie trochę kucia i wiercenia ale może uda wyjść mi się rurkami po przez piwnicę. Poniżej wstawiłem zdjęcia łazienki i linki do grzejników 1. http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/grzejniki-i-suszarki-lazienkowe/grzejnik-lazienkowy-berto-120-50-calore,p169546,l1009.html 2. http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/grzejniki-i-suszarki-lazienkowe/grzejnik-lazienkowy-strong-92-53-d-b-luxrad,p259034,l1009.html 3. http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/grzejniki-c-o/grzejnik-aluminiowy-hermes,p208009,l2071.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 sprawdziłeś ze nie ma zdławionego przepływu, nie ma zbyt dużej różnicy między zasilaniem a powrotem?czy dołożysz czy wymienisz nie ma znaczenia, kwestia co łatwiej/taniej/estetyczniejpo wyjsciu z kabiny zawsze jest zimno, bo w kabinie masz zawsze wyższą temperaturę i po wyjściu zawsze poczujesz chłódwidze że pod grzejnikiem coś stoi, może uda się pójść w doł z drugim grzejnikiem?moze jakies elektryczne dogrzanie, bo w koncu ciepło ma być do prysznica a przez reszte dnia nie ma sensu grzać, może wystarczy zostawiać uchylne drzwi i temp. się wyrównaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Darthouse 28.09.2014 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Nie przepływ jest ok, grzejnik również odpowietrzałem i cały grzeje. Temperaturę między zasilaniem a powrotem mierzyłem no oko palcami j jest zawsze około 5 stopni różnicy pomiędzy wejściem a wyjściem (W sumie nie wiam jak fachowo to się sprawdza) . No chciałbym aby to wyglądało estetycznie dlatego wolałbym nowa mocniejszą drabinkę. Pod spodem jest pralka i raczej nic się na dole nie dołoży. Tak w sumie elektryczne by pasowało ale tez bym chciał aby przez resztę dnia w łazience było ok 22 C a nie 18. W aklkulatorze wynika iż powinnem miec grzejnik 740 W ( Tylko nie wiem czy izolacje cieplna wpisałem dobrze bo to kamienica i grubośc muru to 60 cm + tynk?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 łazienka 3 m2? to prawie 100 w na m2, dziwne że tak słabo grzeje. a drzwi masz otwarte czy zamknięte?ja bym lekko uchylił i powinno być po problemie. masz tam wentylacje grawitacyjna? powinna przeciągnąć powietrze z innych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Darthouse 28.09.2014 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Drzwi są ciągle zamknięte ponieważ są zaraz przy drzwiach wejściowych i muszą byc zamykane bo by ze sobą kolidowały i przedpokój byl by nie do przejścia. Wentylacja jest zwykła - kratka w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 a masz w trzwiach jakieś prześwity żeby powietrze mogło nachodzic? jak nie to zostaw testowo uchylone na 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Darthouse 29.09.2014 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Tak w drzwiach na dolę jest kratka tak że obieg powietrza jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts