raiden25 28.09.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam, śledziłem troche watki o ogrzewaniu jednak zazwyczaj sa to informacje o sporych domach jednorodzinnych. Moja sytuacja wyglada nastepujaco. Zamierzam wynajać mieszkanie na 2 pietrze starej kamienicy, ściany dość grube 40-50cm, z zewnatrz budynek jest otynkowany jednak nie wiem czy ocieplony. Na górze jest podasze, na dole sasiedzi, sciany z 3 stron z oknami.... Mieszkanie ma 64m - 2 pokoje, kuchnia i mala lazienka. Sprzet jaki zostal tam zamontowany to piec elektryczny Kospel o mocy 8Kw. Z tego co wiem ma byc zaprogramowany tak ze jedynie przy grzejniku bedzie regulacja a pozostale ustawieni beda skonfigurowane od razu. Okna plastikowe, dobrze izolują dzwiek pobliskich pociagow co moze swiadczyc o ich szczelnosci ale nie musi... Dodatkowo woda do lazienki i kuchni jest grzana niewielka termą. A plyta kuchenna ma byc elektryczna (wszystko nowe). Dodatkowo w salonie jest kominek na drewno ktorym mozna sie wspomagac, cieplo idzie do salonu oraz jedno odprowadzenie powietrza jest puszczone rownierz do kuchni. Czy ktos jest w stanie okreslić czy koszty w takim mieszkaniu za prad moga byc w przedziale 200-300zl czy bardziej 500-600 zl miesiecznie jesli chodzi o okres zimowy pazdziernik-marzec. Wiem ze na to wplyw na wiele czynnikow ale moze ktos mial podobnie niewielkie mieszkanie, terme oraz plyte elektryczn i moze cos podpowiedziec. Boje sie ze koszty w tym mieszkaniu za prad mnie zjedza. Grzanie nie mialo by byc tak jak w blokach do 25 stopni. Raczej ok 20-21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 mam podobne mieszanie lepiej usytuowane i rok grzania gazem samego CO około 1,5 tys, wspólna kotłownia, długi przesył kocioł konwencjonalny, więc gdybym grzał sam to gazu pewnie za 1200. druga taryfa troche drożej niż gaz, więcej okien, czyli nie ma sąsiadów, więc możesz się spodziewać 2,5 tys zł na sezon, z 80 zł na CWU i 70 zł na pozostale zużycierocznie 2,5 ogrzewanie+ 1 CWU + 800 pozostałe zużycie, razem 4300 rocznie, czyli 350 zł miesięcznie, przy czym w mrozy może to byc znacznie wyższy rachunek a w lato 150 na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raiden25 28.09.2014 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 mam podobne mieszanie lepiej usytuowane i rok grzania gazem samego CO około 1,5 tys, wspólna kotłownia, długi przesył kocioł konwencjonalny, więc gdybym grzał sam to gazu pewnie za 1200. druga taryfa troche drożej niż gaz, więcej okien, czyli nie ma sąsiadów, więc możesz się spodziewać 2,5 tys zł na sezon, z 80 zł na CWU i 70 zł na pozostale zużycie rocznie 2,5 ogrzewanie+ 1 CWU + 800 pozostałe zużycie, razem 4300 rocznie, czyli 350 zł miesięcznie, przy czym w mrozy może to byc znacznie wyższy rachunek a w lato 150 na miesiąc Ale czy nie porównujemy tutaj grzania gazem do prądem (w moim przypadku) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 dlatego policzyłem Ci tysiaka więcej, dodatkowo nie masz strat na przesyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts