Daria987 28.09.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam, Jestem użytkownikiem pieca Galmet 16 kw na eko groszek. Posiadam do tego ogrzewacz wody 140L wiszący SGW(S) plus zbiornik redukcyjny 30 L.Pytanie czy zbiornik i ogrzewacz nie są zbyt duże w stosunku do pieca ? ponieważ zauważyłam, że przy grzaniu wody, na piecu wzrasta temp. o 10 st wiecej, niż jest ustawiona (ustawiona na 50 st. C na piecu i bolierze). Poza tym przy odkręceniu zaworów, przy wszystkich grzejnikach na termostatach 4, nie wszystkie grzejniki grzeją (na 10 grzejników w całym domu - 3 nie grzeją). Co jest tego powodem ? czy powinnam zmienić zbiornik na mniejszy ? jeżeli tak to na ile ? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 (edytowane) to jest kocioł a nie piec, moc jest duża. wahania temp, wynikaja ze zlego ustawienia kotła. masz odpowietrzone grzejniki? co to jest zbiornik redukcyjny? pierwszy raz słyszę. Edytowane 28 Września 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daria987 28.09.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Grzejniki są odpowietrzone. Zbiornik redukcyjny to jest taki mały zbiornik, który mam na pietrze w łazience, ma on 30 l. Wypływa z niego nadmiar wody do rury odpływowej ,podczas dolewania wody do grzejników. W każdym razie chciałam się dowiedzieć czy ogrzewacz wody jest dobrze dobrany do kotła? kocioł ma 16 kw a ogrzewacz 23 kw(140 L). Czy przypadkiem nie jest zbyt duży w stosunku do kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 dobry jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaJacek17 28.09.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam, Jponieważ zauważyłam, że przy grzaniu wody, na piecu wzrasta temp. o 10 st wiecej, niż jest ustawiona (ustawiona na 50 st. C na piecu i bolierze). . Myślę, że najlepiej nalezało by zacząć od przeczytania instrukcji pieca . To jest taka funkcja pieca , że gdy grzeje bojler , temperatura zwrasta o 10 stopni. Zbiornik pozostaw po za podejrzeniami , nie ma nic wspołnego, że grzejniki nie grzeja. Czy znane sa pojecia Priorytet ciepłej CWU, Priorytet C.O ? Choć nie wiem, czy akurat ten piec posiada te funkcje. Jakie ustawienia podobne śa wykorzystywane na piecu ? Osobne grzanie CWU( bojlera) , czy razem z grzaniem C.O (grzejników) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olo1719512982 20.12.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Przy grzaniu ciepłej wody użytkowej i aktywnym priorytecie ciepłej wody sterownik pracuje z temp 10 C większą niż ustawiona temp zadana ciepłej wody użytkowej. Robi to po to żeby szybciej dogrzać zbiornik,(ponieważ w tym czasie nie pracuje pompa obiegowa centralnego ogrzewania).Jeśli taki tryb pracy Pani nie odpowiada to proszę wyłączyć priorytet cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts