Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie strefy podokiennej

Recommended Posts

Witam Państwa

Mam pytanie odnośnie zbrojenia pod oknami.W poradniku firmy H+H ,który znalazłem w internecie jest napisane iż takie zbrojenie umieszcza się w najwyższej spoinie pod oknem..a co w przypadku kiedy musimy uciąć pustak aby okno było na żądanej przez nas wysokości?Czy wtedy też umieszczamy zbrojenie pod tą połówką pustaka czy musimy umieścić zbrojenie pod całym pustakiem?Aby łatwiej zrozumieć moje pytanie zamieszczam obrazek.Czy zbrojenie musi być tam gdzie jest niebieska linia czy tam gdzie czerwona?? Podejrzewam że tam gdzie niebieska ale dla "spokojności" chciałbym się upewnić.Z góry dziękuje za odpowiedź.zbrojenie strefy podokiennej.jpg

Edytowane przez batontweex

Witam,

odpowiadam na pytanie dotyczące umiejscowienia zbrojenia podokiennego. Tak jak w poradniku jest napisane zbrojenie umieszcza się w najwyższej spoinie pod oknem. Co oznacza zbrojenie w linii "niebieskiej".

Nawiązując do drugiego posta. Zazbrojenie w jednej warstwie to wersja minimum. Każde dodatkowe zbrojenie jest oczywiście na "plus". Dodatkowo pręty należy przedłużyć poza obrys otworu okiennego minimum po 0,5 m z każdej strony. Przedłużenie o 1,0 m z każdej strony jest tak samo na "plus".

Pozdrawiam