Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany w bloku. Jak sobie z nimi poradzić bez generalnego zdzierania do betonu?

Recommended Posts

Witam na forum,

przepraszam jeśli kwestia była poruszana wcześniej, niestety jej nie znalazłam.

W ciągu najbliższych dwóch tygodni rozpoczynam (w 2 os.) remont mieszkania w bloku z

lat 60-tych. Niestety do tej pory mieszkanie było bardzo zaniedbane, wynajmowały je osoby raczej niechlujne.

Największym problemem mieszkania są ściany. Tynk jest "niewyciągany", są duże grudki z zgrubienia, w wielu miejscach brzydkie zaszpachlowania, nie przetarte papierem ściernym. Na ścianach na dodatek są od 2 do 4 warstw farb, w większości trzymają się bardzo dobrze oprócz jednej,

o zgrozo, brązowej ściany w sypialni. Z powodów różnych niestety nie chcemy zdzierać tego "do gołego", nie jest to nasze mieszkanie docelowe i inwestycja była by za droga.

Stąd moje pytanie na forum (do mądrzejszych praktyków i amatorów), jak poradzić sobie z takimi ścianami??? :/

To są nasze pomysły:

a) tapeta z włókna szklanego (taka przeźroczysta/biaława) i na to malowanie (wcześniej podobno należy pomalować też klejem bo inaczej dużo farby wnika. Czy może ktoś taki sposób stosował i może opisać mi proces "technologiczny", jakiej firmy warto kupić i czy zdolny laik sobie poradzi?

b) tapeta winylowa na fizelinie lub fototapeta (gdzie się da, na pewno nie wszystkie ściany)- podobno jest łatwiejsza w nakładaniu niż papierowa, czy to prawda?

c)może taką ścianę przetrzeć papierem ściernym i zastosować grunt + farba podkładowa ??

Czy istnieją jeszcze jakieś opcje jeśli sie nie chce takiego czegoś zdzierać i gipsować/szpachlować??

Która z technik powyżej jest najefektywniejsza i da rade ją zrobić dwójka ludzi bez doświadczenia?

Chętnie przyjmę wszelkie rady byle rzeczowe i na temat:)

Proszę nie radźcie "zedrzeć do gołego,gipsowanie itp".

Ta opcja jest niestety nie do zrobienia.

Grunt głęboko wiążący/ penetrujący + tapeta

lub ( trochę więcej zabawy) grunt głęboko wiążący + siatka z tynkiem/klejem, a dalej wiadomo ( malowanie, gładź + malowanie lub tapetowanie)

Czy opcja pierwsza grunt głęboko wiążący + tapeta dotyczy również tapety z włókna szklanego? czy tylko tapety na flizelinie??

Dodatkowo, czy mogłabym się od Pana dowiedzieć czym w razie czego pokryć od początku tapetę z włókna szklanego?

Gdzieś czytałam, że tym samym klejem co pod spodem, po to by tapeta nie chłonęła nazbyt dużo farby.

Dziękuję za podpowiedź!