m2 Warszawa 28.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam na forum, przepraszam jeśli kwestia była poruszana wcześniej, niestety jej nie znalazłam. W ciągu najbliższych dwóch tygodni rozpoczynam (w 2 os.) remont mieszkania w bloku z lat 60-tych. Niestety do tej pory mieszkanie było bardzo zaniedbane, wynajmowały je osoby raczej niechlujne. Największym problemem mieszkania są ściany. Tynk jest "niewyciągany", są duże grudki z zgrubienia, w wielu miejscach brzydkie zaszpachlowania, nie przetarte papierem ściernym. Na ścianach na dodatek są od 2 do 4 warstw farb, w większości trzymają się bardzo dobrze oprócz jednej,o zgrozo, brązowej ściany w sypialni. Z powodów różnych niestety nie chcemy zdzierać tego "do gołego", nie jest to nasze mieszkanie docelowe i inwestycja była by za droga. Stąd moje pytanie na forum (do mądrzejszych praktyków i amatorów), jak poradzić sobie z takimi ścianami??? :/To są nasze pomysły:a) tapeta z włókna szklanego (taka przeźroczysta/biaława) i na to malowanie (wcześniej podobno należy pomalować też klejem bo inaczej dużo farby wnika. Czy może ktoś taki sposób stosował i może opisać mi proces "technologiczny", jakiej firmy warto kupić i czy zdolny laik sobie poradzi?b) tapeta winylowa na fizelinie lub fototapeta (gdzie się da, na pewno nie wszystkie ściany)- podobno jest łatwiejsza w nakładaniu niż papierowa, czy to prawda?c)może taką ścianę przetrzeć papierem ściernym i zastosować grunt + farba podkładowa ?? Czy istnieją jeszcze jakieś opcje jeśli sie nie chce takiego czegoś zdzierać i gipsować/szpachlować??Która z technik powyżej jest najefektywniejsza i da rade ją zrobić dwójka ludzi bez doświadczenia? Chętnie przyjmę wszelkie rady byle rzeczowe i na temat:)Proszę nie radźcie "zedrzeć do gołego,gipsowanie itp".Ta opcja jest niestety nie do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193922-%C5%9Bciany-w-bloku-jak-sobie-z-nimi-poradzi%C4%87-bez-generalnego-zdzierania-do-betonu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 29.09.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Grunt głęboko wiążący/ penetrujący + tapeta lub ( trochę więcej zabawy) grunt głęboko wiążący + siatka z tynkiem/klejem, a dalej wiadomo ( malowanie, gładź + malowanie lub tapetowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193922-%C5%9Bciany-w-bloku-jak-sobie-z-nimi-poradzi%C4%87-bez-generalnego-zdzierania-do-betonu/#findComment-6591474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m2 Warszawa 30.09.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Grunt głęboko wiążący/ penetrujący + tapeta lub ( trochę więcej zabawy) grunt głęboko wiążący + siatka z tynkiem/klejem, a dalej wiadomo ( malowanie, gładź + malowanie lub tapetowanie) Czy opcja pierwsza grunt głęboko wiążący + tapeta dotyczy również tapety z włókna szklanego? czy tylko tapety na flizelinie?? Dodatkowo, czy mogłabym się od Pana dowiedzieć czym w razie czego pokryć od początku tapetę z włókna szklanego? Gdzieś czytałam, że tym samym klejem co pod spodem, po to by tapeta nie chłonęła nazbyt dużo farby. Dziękuję za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193922-%C5%9Bciany-w-bloku-jak-sobie-z-nimi-poradzi%C4%87-bez-generalnego-zdzierania-do-betonu/#findComment-6592042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 02.10.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Przykro mi, ale moja wiedza na temat tapet kończy się na papierowych i winylowych - nie miałem do czynienia z włókna szklanego i nie chciałbym pisać bajek na ich temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/193922-%C5%9Bciany-w-bloku-jak-sobie-z-nimi-poradzi%C4%87-bez-generalnego-zdzierania-do-betonu/#findComment-6594383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts