m2 Warszawa 28.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam na forum, przepraszam jeśli kwestia była poruszana wcześniej, niestety jej nie znalazłam. W ciągu najbliższych dwóch tygodni rozpoczynam (w 2 os.) remont mieszkania w bloku z lat 60-tych. Niestety do tej pory mieszkanie było bardzo zaniedbane, wynajmowały je osoby raczej niechlujne. Największym problemem mieszkania są ściany. Tynk jest "niewyciągany", są duże grudki z zgrubienia, w wielu miejscach brzydkie zaszpachlowania, nie przetarte papierem ściernym. Na ścianach na dodatek są od 2 do 4 warstw farb, w większości trzymają się bardzo dobrze oprócz jednej,o zgrozo, brązowej ściany w sypialni. Z powodów różnych niestety nie chcemy zdzierać tego "do gołego", nie jest to nasze mieszkanie docelowe i inwestycja była by za droga. Stąd moje pytanie na forum (do mądrzejszych praktyków i amatorów), jak poradzić sobie z takimi ścianami??? :/To są nasze pomysły:a) tapeta z włókna szklanego (taka przeźroczysta/biaława) i na to malowanie (wcześniej podobno należy pomalować też klejem bo inaczej dużo farby wnika. Czy może ktoś taki sposób stosował i może opisać mi proces "technologiczny", jakiej firmy warto kupić i czy zdolny laik sobie poradzi?b) tapeta winylowa na fizelinie lub fototapeta (gdzie się da, na pewno nie wszystkie ściany)- podobno jest łatwiejsza w nakładaniu niż papierowa, czy to prawda?c)może taką ścianę przetrzeć papierem ściernym i zastosować grunt + farba podkładowa ?? Czy istnieją jeszcze jakieś opcje jeśli sie nie chce takiego czegoś zdzierać i gipsować/szpachlować??Która z technik powyżej jest najefektywniejsza i da rade ją zrobić dwójka ludzi bez doświadczenia? Chętnie przyjmę wszelkie rady byle rzeczowe i na temat:)Proszę nie radźcie "zedrzeć do gołego,gipsowanie itp".Ta opcja jest niestety nie do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 29.09.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Grunt głęboko wiążący/ penetrujący + tapeta lub ( trochę więcej zabawy) grunt głęboko wiążący + siatka z tynkiem/klejem, a dalej wiadomo ( malowanie, gładź + malowanie lub tapetowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m2 Warszawa 30.09.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Grunt głęboko wiążący/ penetrujący + tapeta lub ( trochę więcej zabawy) grunt głęboko wiążący + siatka z tynkiem/klejem, a dalej wiadomo ( malowanie, gładź + malowanie lub tapetowanie) Czy opcja pierwsza grunt głęboko wiążący + tapeta dotyczy również tapety z włókna szklanego? czy tylko tapety na flizelinie?? Dodatkowo, czy mogłabym się od Pana dowiedzieć czym w razie czego pokryć od początku tapetę z włókna szklanego? Gdzieś czytałam, że tym samym klejem co pod spodem, po to by tapeta nie chłonęła nazbyt dużo farby. Dziękuję za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 02.10.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Przykro mi, ale moja wiedza na temat tapet kończy się na papierowych i winylowych - nie miałem do czynienia z włókna szklanego i nie chciałbym pisać bajek na ich temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts