tomasz130672 28.09.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam Pewnie było o tym milion razy...... ale każdy przypadek jest inny...... proste kalkulatory pokazują różne dziwne rzeczy, a AUDYTORA OZC nie ogarniam by sobie to policzyć, a projekt instalacji jest taki, że mam co kartkę to inne dane Mianowicie dom wybudowany w zeszłym roku.... Parter + poddasza użytkowe ( łącznie ok 270m2 po podłodze) Ogrzewanie grzejnikowe Ściany: Porotherm 25cm + 20cm styropianu lambda 0,31 Podłoga na grucie (piasek) ocieplona 10cm styropianu lambda 0,37 Skosy i sufity poddasza ocieplone 35cm wełny lambda 0.39 oraz nad tym skosy w szczycie nieużytkowym dodatkowo 15cm wełny lambda 0,42 Okna - według umowy większość okien osiągała u=0,8 - 0,9 Okna dachowe 3szt 140x78 z pakietem 3 szybowym u=0,97 Jedne kalkulatory pokazują 7KW inne znów 20kw wiec ja juz jestem głupi.... Z tego co udało mi się doczytać to przy takich parametrach klasyfikuje się to pod dom "dobrze" energooszczędny i przyjmuje się ok 40-50 w/m2 czyli wychodziło by jakieś 12-14Kw dla kotła ?? Ps. temperatura w domu to ok 20stopnii oraz w domu jest rekuperator + glikolowy wymiennik ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.09.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 tak na oko to raczej nie przekroczy 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.09.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Czyli dobra 12-tka to obskoczy. Jak kilka dni będzie potrzebne te 14 to też taki kocioł tyle da. Ma kolega w podpisie małopolska, jeśli można to dokładniej ? Jak kolega przedmówca napisał na "oko" Jeśli chcesz to na mojej stronie znajdziesz kontakt do firmy która zajmuję się takimi wyliczeniami i nie będzie gdybania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.09.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Witam Pewnie było o tym milion razy...... ale każdy przypadek jest inny...... proste kalkulatory pokazują różne dziwne rzeczy, a AUDYTORA OZC nie ogarniam by sobie to policzyć, a projekt instalacji jest taki, że mam co kartkę to inne dane a może warto wziąć fachowca co rzetelnie policzy ile ten dom potrzebuje i poświęcić 500PLN teraz niż potem latami wydawać zbędną kasę na źle dobrany "czajnik" ??? zrobic rzetelne obliczenia i dobrac kocioł na miarę a nie na gdybanie. nie wiem co to dom "dobrze"energooszczędny niewiem też czy są domy "żle" energooszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Witam Pewnie było o tym milion razy...... ale każdy przypadek jest inny...... proste kalkulatory pokazują różne dziwne rzeczy, a AUDYTORA OZC nie ogarniam by sobie to policzyć, a projekt instalacji jest taki, że mam co kartkę to inne dane Mianowicie dom wybudowany w zeszłym roku.... Parter + poddasza użytkowe ( łącznie ok 270m2 po podłodze) Ogrzewanie grzejnikowe Ściany: Porotherm 25cm + 20cm styropianu lambda 0,31 Podłoga na grucie (piasek) ocieplona 10cm styropianu lambda 0,37 Skosy i sufity poddasza ocieplone 35cm wełny lambda 0.39 oraz nad tym skosy w szczycie nieużytkowym dodatkowo 15cm wełny lambda 0,42 Okna - według umowy większość okien osiągała u=0,8 - 0,9 Okna dachowe 3szt 140x78 z pakietem 3 szybowym u=0,97 Jedne kalkulatory pokazują 7KW inne znów 20kw wiec ja juz jestem głupi.... Z tego co udało mi się doczytać to przy takich parametrach klasyfikuje się to pod dom "dobrze" energooszczędny i przyjmuje się ok 40-50 w/m2 czyli wychodziło by jakieś 12-14Kw dla kotła ?? Ps. temperatura w domu to ok 20stopnii oraz w domu jest rekuperator + glikolowy wymiennik ciepła 7 kW to jest absolutne minimum na które mozesz liczyć, realnie moze to byc w zakresie 7,5-9 kW, niestety rzekome oszczednosci na ociepleniu podłogi na gruncie nie pozwalają na lepszy wyniki. Zapotrzebowanie na ciepło ok 11000 - 13000 kWh/a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 29.09.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Witam podepne sie pod tematwg OZC obciążenie domu to 5kWupatrzylem immergas 12kW natomiast hydraulik proponuje Immergas ale 24kWi ograniczenie mocy, twierdząc, że ten kocioł ma mocniejszą pompę i podzespoły i dłużej pochodzi co myslicie? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.09.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 A różnica w cenie na Twoją niekorzyść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 29.09.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 tak, ze 300zł tak mówił hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.09.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 To więc po co jak na tym mniejszym dogrzałbyś jeszcze sąsiada z podobnym domkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 29.09.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 no wlaśnie, ale ten sie upiera przed chwila do niego dzwonilemi zaczal mowic ze w tym 12kW jest mniejsza pompka i ze moze trzeba bedzie podlaczac pompke dodatkowa (podlogowki mam jakies 130m2), moze i sprzegloi ze kotlownia wyjdzie drozej mimo tanszego pieca sam juz nie wiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.09.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Immergas ma 5 letnią gwarancje pod warunkiem że nie leży w magazynie dłużej niż pół roku. Gościowi za bardzo na tym zależy. Kocioł na stanie to więcej utopionej gotówki niż te 300zł. Ty dostaniesz i tak za duży kocioł, którego nie potrzebujesz. Ten kocioł ma zasilić podłogówkę bezpośrednio? Masz już gotową instalacje i potrzebujesz tylko kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 29.09.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 mam gotową instalacje, 130m2 podlogowki+drabinka w laziencebez sterowania elektrycznego poszczegolnymi petlamipozostaje tylko podlaczyc kociol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.09.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Grzanie CWU również z tego kotła? Na podłogówce jest jakiś mieszacz? Mógłbyś mi zgłębić Twoją instalacje? Schematy, zdjęcia rozdzielni. Rurki na podłodze już mnie tak nie interesują. Może być na priv lub mail. Login jak tu a konto na gmail. Łatwiej by mi było coś poradzić. Podłogówka ma dużą bezwładność i nie szybko czuć efekty włączenia pieca. Sporo też akumuluje co działa w obie strony. Ale klientowi łatwo wmówić że mógł kupić mocniejszy piec, pompkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz130672 29.09.2014 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 nie wiem co to dom "dobrze"energooszczędny niewiem też czy są domy "żle" energooszczędne Jak się nie ma czego czepić, to zawsze się coś znajdzie..... może nie trafione to określenie ale każdy wie o co chodzi niestety rzekome oszczednosci na ociepleniu podłogi na gruncie nie pozwalają na lepszy wyniki. Zapotrzebowanie na ciepło ok 11000 - 13000 kWh/a Niestety ale w fazie projektu (2011r) i na początku budowy (2012r) było założenie że robimy wszystko w miarę jak najtaniej, by zamknąć budową w 2-3 lata i się wprowadzić.... nie było mowy o żadnych szaleństwach... dopiero jak budynek stał w SSO, sytuacja finansowa się zmieniła i można było troszkę poszaleć, ale z wysokością 275cm od płyty do chudziaka już nie było manewru niestety..... i tak zostało te 10cm ocieplenia..... w wolnej chwili powalczę z OZC i może coś uda się konkretnie policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz130672 29.09.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Ma kolega w podpisie małopolska, jeśli można to dokładniej ? Chrzanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 29.09.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jeśli podłogówka nie ma mieć żadnej pompki, to faktycznie w tym mocniejszym Immergasie jest trochę mocniejsza pompa, czy pozostałe podzespoły aż tak się różnią - wątpię. Słabszy moduluje od 1,9kW, mocniejszy od 3,0kW (obydwie wartości są niezłe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jak się nie ma czego czepić, to zawsze się coś znajdzie..... może nie trafione to określenie ale każdy wie o co chodzi Niestety ale w fazie projektu (2011r) i na początku budowy (2012r) było założenie że robimy wszystko w miarę jak najtaniej, by zamknąć budową w 2-3 lata i się wprowadzić.... nie było mowy o żadnych szaleństwach... dopiero jak budynek stał w SSO, sytuacja finansowa się zmieniła i można było troszkę poszaleć, ale z wysokością 275cm od płyty do chudziaka już nie było manewru niestety..... i tak zostało te 10cm ocieplenia..... w wolnej chwili powalczę z OZC i może coś uda się konkretnie policzyć 10 cm styro w podłodze nie jest niestety standartem, a 20 cm nie jest szalenstwem, a co gorsza poprawic sie tego w przyszłosci bez kapitalnego remontu i czasami zmniejszenia wysokosci kondygnacji nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 30.09.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 witam rzeczywiście immergas X 24kW startuje od 3, wczesniej spojrzalem na inny model i tam bylo ze startuje od 4,7 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 30.09.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 bralbym wiekszy, przy takiej roznicy cenowej raczej warto. latwiej dla CWU, prosciej w kotlowni be sprzegielek. Piecyk czesciej bedzie chodzil na zasadzie wlacz/wylacz niz na tej minimalnej mocy... sam mam 24 ale realnie zeszly sezon tylko pykal od stycznie podgrzewajac podloge(nie chcialem by woda w instalacji zamarzla), dopiero ten sezon bedzie naprawde testowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.09.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 No to ja się teraz zastanawiam po co producent umila stosując modulacje mocy skoro użytkownik jest przekonany że pykanie jest ekonomiczniejsze. Co daje ta modulacja skoro jej tak nie chcecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts