Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uwaga koszt remontu wraz z robocizną wyniósł około 26 tyś wraz z meblami i sprzetami AGD.

Szukajmy oszczędności ,dzielmy się doświadczeniami, pokażę jak zrobiłem zabudowę do kuchni , kinkiety oraz inne dodatki, zapraszam do rozmowy.

REMONT PRZEPROWADZONY WE WŁASNYM ZAKRESIE, BEZ ŻADNEJ EKIPY REMONTOWEJ OCZYWIŚCIE PRZY POMOCY PRZYJACIÓŁ BEZ NICH ANI RUSZ.

-= Shabby Shic - Niechlujna Elegancja =-

Witam państwa.

Stan pierwotny jak na zdjęciach.

Jest też pewne założenie na które musimy wszyscy się zgodzić , albo się Kocha taki styl albo nienawidzi, więc ktoś kto lubi kafle na podłodze bo się łatwo zmywają i mimo że są lodowate gdy po nich chodzić latem boso, lub pomarańczowe ściany, proszę nie czytać :)

....oto Shabby Shic - Niechlujna Elegancja.....

Zacznijmy od tego zdjęcia.

to jest łazienka przed zmianą.

DSC_5300.jpg

zdjęcia po remoncie

Apartament Gdansk Brama Grzenikow Zbytki 2 Starowka_123.jpg

Apartament Gdansk Brama Grzenikow Zbytki 2 Starowka_129.jpg

Apartament Gdansk Brama Grzenikow Zbytki 2 Starowka_131.JPG

Apartament Gdansk Brama Grzenikow Zbytki 2 Starowka_133.JPG

zdjęcia kolejnych pomieszczeń i ich adaptacji dodam niebawem, proszę o wszelki uwagi i komentarze i zapytania, pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Mr NiB
witam, mnie się podoba, a co z toaletą? na zdjęciu widać ją na wprost a teraz jest tam prysznic, ja za remont łazienki dałam za materiał wraz z robocizną ponad 12 tyś, pozdrawiam

witam, faktycznie nie dołączyłem zdjęcia, oto ono,

DSC_7259.jpg

toaleta została przesunięta na druga stronę aby wykorzystać każdy skrawek miejsca, wcześniej była tam pralka ,ale po przebudowie i położeniu rury 100mm na odpływ, konieczne było podniesienie posadzki o 5cm czyli zrobił się podest ale i na to znaleźliśmy sposób aby drzwi się otwierały itd ale o tym później

zaznaczam że nie będę wrzucał tu zdjęć z gruzem , z obleśnymi ścianami z łuszczącą się farbą, z bruzdami pod przewody i instalację, sporo osób tak robi aby podkreślić trud włożony w wykonanie remontu, ale ja preferuję pokazać stare zdjęcie na którym widać co i jak, następnie hokus-pokus i oglądamy to co obecnie.

Koszt remontu łazienki wyniósł około,4- 5tyś z robocizną, (miedziana instalacja wodna, sedes, prysznic, umywalka z szafką, kafle ,kleje, bateria, kotara, nowy licznik wodny, drzwi do łazienki z futryną, farba, deski na sufit + inne)

Edytowane przez Mr NiB

Sporo pracy wykonalscie! Tak z ciekawosci- do czego sluzy skrzynka w lazience- jako szafka? Obudowa grzejnika? Remont lazienki powoli zaczyna mnie interesowac, dobijajac potencjalnymi kosztami. Takze jestem bardzo ciekawa jak to u Was wyszlo i za pomoca jakich srodkow.

Sadzac po domu (bardzo klimatycznym zreszta- Wasza gora czy dol?))obstawialm Dolny Slask- a tu Gdansk :) Ale tam tez Niemcy byli :p

Pozytywne nastawienie wprawia w ruch szare komórki pozwalając budować coś po minimalnych kosztach w bardzo kreatywny sposób, takie podejście wciąż sprawia mi dużo szczęścia, sporo inspiracji czerpałem wówczas ze zdjęć z sieci oraz co pewnie Was niezbyt zdziwi z magazynu o nazwie Country Weranda, nie jest problemem wyłożenie kilkunastu tysięcy na remont jednego pomieszczenia , sztuką jest wyłożenie ich na wszystko, co ciekawsze KAŻDY z WAS może to zrobić i nie brać kredytu na 10 lat spłacania jakby się budował a nie robił remont :)

proszę się przyjrzeć pierwszemu zdjęciu jest tam kaloryfer, niestety administracja nie zgodziła się go zdjąć za darmo a koszt zdjęcia wynosił by kilka stów, za napełnienie instalacji itp itd, więc kaloryfer został wyczyszczony bardzo dokładnie, wiecie o co chodzi, z dołu i z tyłu są zawsze takie pajęczyny zmieszane z farbą i to się łuszczy, ogólnie fuj!, więc opalarka w dłoń i po kilku godzinach syf został zdrapany, trochę papieru ściernego i malowanie na biało, i było by ładnie gdyby nie to że nie miałem dostępu do "pleców" kaloryfera i nie można było wkleić tam płytek udało się tylko ładnie wytynkować i pomalować , więc aby dodać szyku kosztem 0zł + kilka wkrętów + farba, przyniosłem dwie skrzynki po warzywach, skleciłem jedną pasującą jak ulał i powstała i szafka na papier, na gazetę , ręcznik no co komu przyjdzie do głowy , zaletą tego rozwiązania jest to że ciepło wylatuje pomiędzy szczeblami i naprawdę wygląda czadowo.

lewy dolny róg

DSC_5300.jpg

zbytki, 14.03.14 052.jpg

Edytowane przez Mr NiB

proszę spojrzeć jeszcze na sufit, na zdjęciu widać rurownię to wszystko zostało ukryte nad nowym opuszczonym o 30cm, przez co to małe pomieszczenie wydaje się bardzo przytulne, osobiście uwielbiam takie sufity z szerokiej na 10-13cm boazerii, koszt takiego sufitu w tym przypadku wyniósł około 120zł za deski + ileś tam za kilka profili i kołków + farba + listwa narożna (drewno sosna) powiedzmy że 300zł ,

tanizna a efekt jest super ,

płyta gipsowa jest ok ale jak trzeba coś poprawić w instalacji ponad sufitem to wiadomo co się stanie trzeba ją pociąć i połamać żeby się tam dostać , dużo syfu i brudu, ponowne tynkowanie szlifowanie a tu wystarczy odkręcić kilka wkrętów zdjąć i na powrót założyć bez najmniejszego trudu oczywiście jesli ponumerujemy wpierw deski :)

gdy tylko odnajdę zdjęcia z mojej domu pokażę Wam taki sam sufit, zrobiłem go po tym jak stary z płyty popękał na łączeniach przebarwił się itd..(stare budownictwo, wiadomo coś tam raz pociekło z piętra wyżej)

teraz gdy się kąpię a para bucha z pod prysznica nie obawiam się o to że się woda skrapla na suficie bo jest pomalowany olejna, dwa razy wałkiem tak z aby było widać słoje, płyta gipsowa tańczyła zaś po dwóch - trzech latach jak na dyskotece na Ibizie, możliwe dlatego że gdy ją montowałem to miałem wannę a pod prysznic zalecają teraz taką z innym kolorem tektury no cóż teraz to nie jest ważne i mnie to nie dotyczy, uff...

bo deski się nie wypaczają (w końcu to nie jest jakaś łaźnia parowa),

wyglądają pięknie i kosztują relatywnie mniej niż karton gips, bo tam dochodzą koszty spoinowania, cekolowania, gruntowania, a i tak starcza to na kilka lat i od nowa to samo a drewno to drewno

W tej sumie z AGD to chyba tylko starczyła na żelazko. Ja za sam remont łazienki dałam 6500tyś po znajomości. Kiedy będą dalsze zdjęcie jestem okropnie ciekawa co można zrobić z takim brzydactwem jak na zdjęciach, pozdrawiam

Faktycznie jest aż trudno uwierzyć że to to samo pomieszczenie, WOW!

A czy te drzwi uchylne były czy są nowe? jeśli tak to ile kosztowały? są bardzo stylowe.

a lampy te kinkiety, gdzie można takie kupić?

Lampy wyglądają mi jak klosz i uchwyt na półkę, ale mogę się mylić...

A drzwi to najprawdopodobniej boazeria drewniana lub deska podłogowa, ale trzeba zapytać autora ;)

Piękne diy :)

Lampy wyglądają mi jak klosz i uchwyt na półkę, ale mogę się mylić...

A drzwi to najprawdopodobniej boazeria drewniana lub deska podłogowa, ale trzeba zapytać autora ;)

Piękne diy :)

dokładnie , był tam stary żyrandol , nadający się na śmietnik, zdjąłem klosze i przykręciłem je do uchwytów na półkę , a przewód jak widać zamaskowałem sznurem, tanio i efektownie

DSC_5287.jpg

DSC_5298.jpg

DSC_5299.jpg

zbytki_33.jpg

zbytki_37.jpg

Przepis na tanią zabudowę.

- blat z Ikei - 230cm długości /orzech koszt około 140zł

- rama z kantówek 4x6cm , z tego samego profilu zrobione są drzwi i boki zabudowy, koszt około 400zł, w listwach był wybrany frez na 1,5cm aby wcisnąć boazerię do środka jako wypełnienie.

- ze 3mkw boazerii,

- kilka zawiasów,

- uchwyty,

czyli całość wyniosła około 600zł

zlew granitowy kupiony wiadomo gdzie jak i również bateria, coś koło 400zł za komplet

efekt jest , mebel jest solidny, mieści się pod nim, zmywarka, kosz na śmieci ,jakaś chemia doczyszczenia, lodówka, i odkurzacz, jest też miejsce na pralkę

Edytowane przez Mr NiB