lucano 29.09.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Witam, Robimy teraz hydraulikę w domu i wyszło że mamy zapadniętą glebę pod chudziakiem w rogach i dodatkowo jest on popękany wzdłuż i w szerz W jaki sposób to poprawić aby to było trwałe i żeby nie robić fuszerki? Czy skuwać tylko rogi czy całość? Zalewać betonem czy czymś innym? Kierownik z majstrem byli dzisiaj na budowie i próbowali pocisnąć kit że to podsypka, dylatacja itp. Nie wiem co mają na myśli ale od wtorku mają się zabrać za poprawę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 29.09.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 a kierownika kto zatrudnia - ty, czy majster? Bo jeśli majster, to po co taki kierownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 29.09.2014 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Kierownik był z polecenia majstra. Wiem że tak się nie powinno robić ale nie miałem na to wpływu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.09.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 skuwamy wszystko, wybieramy glebę, zasypujemy piaskiem z zagęszczeniem, robimy warstwy posadzki jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 29.09.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 okazja do pożegnania takiego kierownika budowy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz86 29.09.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Ja miałam podobnie ale w piwnicy, po zimie przedostała się woda, (nie mamy zrobionego jeszcze drenażu), woda zamarzła i chudziak popękał a wraz z nim kawałek ściany, na szczęście tylko działowa. Nie poprawialiśmy nic na razie, czekamy na jakieś odszkodowanie bo budowę ubezpieczyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.09.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 jakie podobnie???u ciebie były wysadziny, a u niego osiadło niezagęszczone podłoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.09.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Jak czytam takie kawałki to załamuję się zupełnie.... a to przecież tylko jakiś drobny wycinek sytuacji opisany tu na forum, większość ludzi nie pisze, nie czyta, nie wie, tylko płaci za fuszerkę niewykształconych pseudo ekip budowlanych... masakra zupełna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 30.09.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Gdybym był budowlańcem to nie dałbym się zrobić w balona. Nikt nie jest alfą i omegą, Każdy nie raz padł ofiarą oszustwa lub wcisnęli fuszerkę w innej dziedzinie. Stało się, trudno nie będę teraz płakał i się załamywał tylko chcę od Was porady jak poprawić tą robotę aby to miało ręce i nogi. Kierownik z majstrem coś mówili o skuwaniu kawałków i zagęszczaniu tych miejsc gdzie siadło lub też nawiercaniu i zalewaniu betonem. Pytanie jak z nimi postąpić i jak się bronić przed ich wizją. Będą mi coś pewnie tłumaczyć że tak się robi, że to zniweluje problem. Muszę na takie coś mieć jakieś argumenty : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 30.09.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 zagęszczenie piasku pod chudziakiem to jedna z najtańszych,i najprostrzych rzeczy do zrobienia,a mimo to czyta sie o kłopotach...przecież skutki sa potem katastrofalne i o wiele kosztowniejsze niż wypozyczenie ubijarki za 200 zł na 2 doby,zakładasz słuchawki,włączasz muze i jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 30.09.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 zagęszczenie piasku pod chudziakiem to jedna z najtańszych,i najprostrzych rzeczy do zrobienia,a mimo to czyta sie o kłopotach...przecież skutki sa potem katastrofalne i o wiele kosztowniejsze niż wypozyczenie ubijarki za 200 zł na 2 doby,zakładasz słuchawki,włączasz muze i jedziesz. Front247, Pewnie twoje rozwiązanie jest najlepsze, ale nie kosztuje 200 zł. Trzeba skuć cały chudziak (robocizna) i go wynieść z domu (ładnych pare-parenaście m3 - robocizna), zagęścić, a potem zalać nową warstwę. Do tego jeżeli już są ściany a może nawet okna, to nie wiem jak wprowadzić rurę od pompogruszki do domu, żeby nie narobić bajzlu. Sama nowa warstwa to będzie pewnie z 2000zł kosztowała (plus minus, w zależności od powierzchni zabudowy). Więc to nie jest 200zł. lucano, wszystko zależy w ilu miejscach się zapadło. Jeśli to same narożniki, to skuć i zalać betonem wystarczy. Jeśli jest tego więcej - to sam rozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 30.09.2014 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Generalnie chodzi o same rogi ale sprawdzę jeszcze środek bo był tylko stukany młotem i nasłuchiwany Problem w tym, że porobione są instalacje elektryczne, hydrauliczne, okna :/ dlatego skuwanie tego wszystkiego i wywożenie będzie bardzo drastyczne. Pytanie czy jak po takim czasie (rok temu w październiku wbito łopatę, przed Bożym Narodzeniem pokryto dach) ziemia opadła na rogach to czy istnieje duże ryzyko, że w późniejszym czasie siądzie też środek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 30.09.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga&highlight=opadaj%C4%85ca+pod%C5%82ogahttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?182960-Zag%C4%99szczanie-piasku-pod-posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 30.09.2014 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Kolejne pytane : Mace jakiś pomysł jak sprawdzić czy nie zostałem oszukany na piasku? Czy tam faktycznie jest piasek czy ziemia a posypane tylko piaskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 A ty co na wojnie byłeś? Kurcze nikt ci tu takich odpowiedzi nie udzieli. W końcu to twoja budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 30.09.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Front247, Pewnie twoje rozwiązanie jest najlepsze, ale nie kosztuje 200 zł. . Nie nie...mi chodziło że to mogło tyle kosztować+ troszkę własnej pracy na poczatku budowy...przed zalaniem..teraz to już musztarda po obiedzie i wysokie koszty-to miałem na myśli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 30.09.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) siadac moze mocniej w rogach, bo zazwyczaj tam slabiej ubijaja - jest ryzyko wypchniecia scian z bloczkow, wiec jezdza mniej ubijarka (najczesciej widzialem, jak ekipy ubijaja pomieszczenie po pomieszczeniu - skoncza jedno do samej gory wtedy dopiero nastepne, a porzadniej byloby wszedzie warstwami, wtedy takie ryzyko jest mniejsze, niz gdy masz w 1 pomieszczeniu poziom lawy, a w drugim 60cm piasku wyzej i po tym latasz ubijarka.) na sprawdzenie sposob jest jeden - wykuwasz kilka otworow o malej srednicy, bierzesz swiderek i jedziesz, bedziesz widzial czy wylazi tylko piach czy ziemia. znajomy mial taki sam problem - w srodku znalazl wszystko, od czarnej ziemi, po smieci. skonczyl skuwajac wszystko, wywozac i robiac na nowo.Z dwojga zlego, lepiej ze teraz wyszlo niz pozniej jaka masz gwarancje, ze teraz zaleja ubytki a to nie siadzie dalej? i potem bedziesz usuwal podloge, posadzki, ocieplenie w zamieszkalym domu? najprawdopodobniej ekipa zrobila babola... a teraz kobinuja jak by tutaj przypudrowac syfka nie naprawiajac problemu (bo to dla nich spore koszty). jezeli jednak zdecydujesz sie na ich rozwiazanie, zaproponuj papier u notariusza, ze w wypadku ponownego wystapienia problemu za jakis czas po ich "naprawie", to poniosa wszystkie koszty - lacznie z wynoszeniem mebli, zabezpieczeniem ich, skuciem podlog, ponownym kladzeniem wszystkiego od poczatku do konca jak bylo. Edytowane 30 Września 2014 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 01.10.2014 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Będzie kuty cały chudziak i ubijane jeszcze raz. Mam tylko zastrzeżenia bo panowie chcą ubijać jeszcze raz to samo + nowa posypka. Jest sens? Jak potem sprawdzić przed wylaniem chudziaka czy to jest porządnie ubite? Nie mam możliwości stać przy nich całymi dniami i obserwowania ich pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.10.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 najdroższy sposób ale tez najlepszy. Tez bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 01.10.2014 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 To ma byc naprawione i pokryte finansowo przez majstra. Chciałbym tylko aby zrobili to porządnie a nie tak samo jak poprzednio. Co ewentualnie sprawdzić przed zalaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts