Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dachu wielospadowego pokrytego papą na pełnym deskowaniu ocieplonego wełną

Mar_stu

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie przeobrażania zagraconego strychu w pomieszczenie użytkowe. Zamierzam zaizolować poddasze układając wełnę mineralną między krokwiami, na to boazeria sufitowa. Główny mój problem na ten moment dotyczy wykonania wentylacji (przerwa dylatacyjna pomiędzy wełną a deskowaniem). Otóż nie wiem jak podejść do sprawy wlotów i wylotów powietrza. Czy wlot powietrza ma być pomiędzy każdą krokwią (nad murłatą)? I jak z wylotem? Czy zastosować wywietrznik kalenicowy jak tutaj

? Czy jakieś inne rozwiązanie ? Nachylenie dachu.. na pewno poniżej 15% pewnie mniej.

W praktyce wygląda to tak z zewnątrz:

1.jpg2.jpg3.jpg

I od wewnątrz:

DSC05561.jpgDSC05560.jpg

Sam wlot i szczelina nic nie da tym bardziej przy tak płaskim dachu. Izolację nakrokwiową montuje się na papie np. tzw. "styropapę". Demontaż kolektorów nie konieczny choć nie widzę ich w całości. Pozostaje tylko odpowiednie uszczelnienie przejść konstrukcji. Pozdrawiam.

Przecież wie Pan, że to jest identyczna sytuacja, jak w dzisiejszym budownictwie. Dach kopertowy w którym wentylacja jest tylko od strony murłaty. Powie Pan jaka jest różnica w wentylacji, gdy dach jest płaski? moim zdaniem będzie jeszcze lepiej wentylowany, niż ten o większym nachyleniu.

Nie ma znaczenia czy to wczoraj czy dzisiaj. Albo ma ktoś wiedzę jak to wykonać poprawnie albo nie. Zdecydowana większość dekarzy takiej wiedzy nie ma stąd tak powszechne stosowanie folii wysokoparoprzepuszczalnej. Im bardziej płaski dach tym gorzej z przepływem grawitacyjny bo niby co ma go wymusić? Gdyby na omawianym dachu zastosować poziomo a nie pomiędzy krokwiami izolację cieplną to można by na dachu zamontować kilka kominków wentylacyjnych. Kolejny raz powtórzę, że na każdym dachu najlepsza jest izolacja nakrokwiowa a już na tak płaskim szczególnie. Pozdrawiam.

Przy zastosowaniu kominów, trzeba zostawić przerwę między krokwiami a izolacją aby swobodzie przepływało powietrze (chyba ze komin bedzie co krokiew), tylko ile procent budujących którzy mają dachy kopertowe, taką wentylację posiada? czy dzieje się coś z tymi dachami? i co w takim dachu wymusza przepływ powietrza? Jest taki sam bezwład jak w dachu który opisujemy. Edytowane przez rafał2011

Sprawdziłem, policzyłem i wychodzi na to, że niestety nakrokwiowa izolacja wiąże się z kosztami ok. 3 razy większymi i muszę to odpuścić, pozostając przy wełnie. Sprawa wlotów i wylotów zostaje dalej niesprecyzowana co i w jakiej ilośći ostatecznie wybrać w tym konkretnym przypadku? Mógłbym zrobić wlot i wylot co krokiew, będzie wtedy tego przynajmniej 20 kominów dość gęsto rozmieszczonych, co nie zachwyca mnie niestety.. Edytowane przez Mar_stu

Wentylując omawianą przestrzeń wentylujemy drewniana konstrukcję dachu. W przypadku zamontowania izolacji nakrokwiowej tzw. "Punkt Rosy" występujący w izolacji cieplnej znajdzie się poza konstrukcja Twojego dachu. Wentylacja konstrukcji będzie zbyteczna bo praktycznie nigdy nie wystąpi tam kondensacja pary wodnej. Pozdrawiam.

...Jest taki sam bezwład jak w dachu który opisujemy.

A wiesz to z autopsji? Przy profesjonalnym wykonaniu czyli zapewnieniu wlotów, wylotów i drożnej szczeliny wentylacji jest skuteczna. Tylko jak pisałem wcześniej mało kto ma o tym pojęcie. Pozdrawiam.

Nie trudno sobie wyobrazić, że gdy jest tylko wlot a nie ma wylotu, to powietrze w takiej szczelinie nie będzie hulać.

Tak jak Pan piszę przy "profesjonalnym wykonaniu" tylko gdzie takie wykonanie można spotkać ? robiąc poddasza nie spotkałem się z ani jednym takim wykonaniem a widziałem wiele dachów różnych fachowców.

No i tu jesteśmy zgodni! Fachowcy tego nie potrafią a ja staram się być profesjonalistą i w przeciwieństwie do wielu mam trochę elementarnej wiedzy z zakresu przepływów. Lata doświadczeń i własnych przemyśleń pozwalają mi wykonać poprawnie taką wentylację na każdym dachu i pod każdym pokryciem. Np. tak rozwiązałem wlot powietrza na połaci długości 25 m zamkniętej attyką. Pozdrawiam.

P1010695.jpg

P1050297.jpg

(...) Lata doświadczeń i własnych przemyśleń pozwalają mi wykonać poprawnie taką wentylację na każdym dachu i pod każdym pokryciem. (...)

Prosiłbym o zasugerowanie konkretnego rozwiązania jeśli chodzi o wentylację tego (przedstawionego na początku tematu) dachu, jeśli to możliwe gdyż pomysł ze styropapą, który jak Pan słusznie mi wyjaśnił, nie wymagający wentylowania został odżucony ze względów finansowych.

Prawidłowo wentylowana połać pod pełnym deskowaniem powinna mieć szczelinę wentylacyjną minimum 3cm aby powietrze miało cyrkulację powinien być wlot i wylot, wlot zrobisz przy murłacie a wylot po między każdą krokwią w najdalszym miejscu od wlotu. Wtedy będziesz miał każde pole między krokwiami wentylowane. Tak jak wspominałem wcześniej nigdy nie widziałem tak przygotowanego dachu, o wentylacji przy oknach połaciowych nie wspominając. Zrobisz wentylację będzie dobrze, nie zrobisz będziesz żył jak 99% ludzi którzy wybudowali sobie dom z dachem wielospadowym. Pozdrawiam.

Powinienem napisać tak: albo dobrze, albo tanio? Dla tego dachu najlepiej jakby udało się zrobić sufit poziomo i wełnę położyć na nim co umożliwiłoby zwentylowanie narożnych połaci. Dobrze byłoby otworzyć kalenice a niedostępne pola zwetylować kominkami wentylacyjnymi. Żeby można tam przebywać latem wełny musi być minimum 20 cm. Pomieszczenia są niskie, jedno małe okno, będzie duszno. Czy warto inwestować w adaptację takiego strychu? Efekt może być mizerny. Pozdrawiam.