klimator 29.09.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Witam Stanąłem przed wyborem kominka w domu z instalacją wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła i gwc. Dom około 140-150 m2 użytkowej. Czy coś takiego: http://www.lechma.com.pl/kominki-powietrzne/wklad-kominkowy-powietrzny-szyba-boczna-jednolita-green-8-5kw-detale.html się nada ? czy raczej za słaby ?? ogólnie nie chcę robić z niego kołtowni ale czasami fajnie byłoby zapalić i dogrzać trochę dom czy też w przypadku awarii coś bardziej dogrzać nie interesuje mnie wkład z płaszczem. jeszcze się interesuję wkładem http://www.wentor.pl/Wklady-kominkowe/Wklady-na-drewno/Konwekcyjne-i-DGP/Corner/Kobok-Corner-600-500-BS-330-L co sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 29.09.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jak nie chcesz z salonu kotłowni robić to może lepiej bio-kominek. Nawet komina nie potrzebujesz. Jak masz taniego drzewa pod dostatkiem to są lepsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jak dom zbudowany jest DOBRZE, to fototapeta z kominkiem jest najlepsza.Jak dom jest spieprzony - każdy kominek jest dobry. Zastanawiałeś się ILE mocy grzewczej ten dom potrzebuje W MROZY?Jak około 5kW - dom jest dobry.Chcesz tam do JEDNEGO pomieszczenia wpakować kominek o mocy 25kW?Zapalisz w nim raz i nigdy więcej!Ludziska z majtek wyskoczą... Przemyśl problem raz jeszcze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.09.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Odpuść sobie kominek. Chyba, że lubisz ten sport, RĄBANIE i CIĘCIE drzewa, siekiera, fury drzewa, drewutnie, wnoszenie drzewa i wynoszenie popiołu, smród w domu i okolicy itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimator 30.09.2014 04:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Dzięki za odpowiedzi jednak nie prosiłem o odradzenie kominka tylko jaki wybrać rozumiem ze w moim przypadku jednak słabszy wkład powinien dać radę? Jak mogę policzyć zapotrzebowanie na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.09.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Kominek jak najmniejszej mocy,poniżej 3 kw. nie istnieje a to o połowę za dużo do nowych super ciepłych domów no i z tego co wiem z wentylacją mechaniczną zabroniony.Jak widzisz ciężka sprawa i nie odradzam, bo sam używam,ale u mnie te 3 kw. w najwięsze mrozy daje radę,bo dom stary nieocieplony,salon ok. 40 m 2 ,bez wentylacji mechanicznej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 30.09.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Proponuje swój czyli Basia z kratki.pl.Moc to 16kW ale oddawanie ciepła ograniczone jest przez dwie szyby we wkladzie oraz przez obudowę wogole bez kratek wentylacyjnych,która wykonana jest z płyt akumulacyjny,ktora przejmuje nadmiar ciepła. Do widoku ognia wystarczy mi jedna brzozka i jeden,dwa buki. Salon 33m2 nie odczuwa,że pali się w kominku,po 2h palenia czyli już pod koniec temp.w salonie jest wyższa o max.1,5st.C.Kominek przy WM nie jest zabroniony. Edytowane 30 Września 2014 przez Arturo72bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.09.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Stoje przed takim samym dylematem.Z tego co zdolalem sie zorjentowac to trzeba wybrac wklad dostosowany do domu pasywnego, energooszczednego.Wklad musi byc szczelny wiec najlepiej z jedna otwierana na bok szyba. Niestety takie wklady sa drogie. Takiego rodzaju wkalady zaczynaja sie od 7 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Dzięki za odpowiedzi jednak nie prosiłem o odradzenie kominka tylko jaki wybrać rozumiem ze w moim przypadku jednak słabszy wkład powinien dać radę? Jak mogę policzyć zapotrzebowanie na ciepło? Szukaj jak najmniejszej mocy. Ja mam 6kW i mając antresolę potrafi ogrzać mi cały dom. Fajnie sprawdza się jesienią i wiosną a zimą niemal w nim nie palę (przy rozgrzanej podłogówce trzeba okna otwierać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Odpuść sobie kominek. Chyba, że lubisz ten sport, RĄBANIE i CIĘCIE drzewa, siekiera, fury drzewa, drewutnie, wnoszenie drzewa i wynoszenie popiołu, smród w domu i okolicy itp... Coś czuję że zyzolek chce się pożegnać ze swoim kotłem na węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.09.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Dzięki za odpowiedzi jednak nie prosiłem o odradzenie kominka tylko jaki wybrać rozumiem ze w moim przypadku jednak słabszy wkład powinien dać radę? Jak mogę policzyć zapotrzebowanie na ciepło? Spróbuj tutaj oszacować: http://cieplowlasciwie.pl/ Rady, o które się złościsz nie są wyssane z palca. Może napisane niezbyt przychylnie ale wynikają z doświadczeń. Kominek może być dobrym źródłem ciepła w domku ale jak zawsze wszystko z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Właściwie to... nie ma jeszcze takiego kominka, jakiego potrzebujesz.Wszystkie są nieco za duże.No, jak dom masz dobrze zbudowany! A jak jest JEDYNIE "normowy" a nie lepszy, to...Nie może tracić więcej jak 0,3W/m2 powierzchni (zewnętrznej).Policz powierzchnię podłogi, dodaj powierzchnię najwyższego sufitu i ścian zewnętrznych.Pomnóż przez 0,3 - dostaniesz moc grzewczą na każdy stopień różnicy wnętrze-zewnętrze.Wymnóż przez 40 (+20 wewnątrz i-20 za oknem) i jak dom dobry - wyjdzie około 5kWJak wyjdzie mniej- mocno zastanów się nad tym kominkiem.Wtedy lampionik ze świeczką wewnątrz byłby w sam raz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.09.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Adam,zauważ że - 20 st. mamy średnio przez góra miesiąc w roku, a jeśli kominek oddaje ciepło tylko przez promieniowanie + 20 to tylko w podkoszulku,bo ciepło jak w piekle,wiem bo mam i kominek i c o które tylko promieniuje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Dlatego napisałem - lampionik ze świeczką. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 01.10.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Jak koledzy piszą każdy kominek będzie za mocny. Gdzieś tą nadwyżkę energii trzeba zmagazynować. Najlepiej magazynować energię w wodzie dlatego kominek z płaszczem i bufor. Ewentualnie kominek bez płaszcza magazynujący w ceramice. Ja wybrałem pierwsze rozwiązanie. kominek z płaszczem zabudowany k-g i zasypany perlitem. połączone z 1600l baniakiem. Ale to nie wszystko - Jak najmniejsza szyba - podstawa. Najlepiej podwójna. Przez szybę promieniuje nawet kilka kW mocy - tak sporo za dużo dla nowego domu. I tą mocą należy się kierować przy wyborze kominka (moc promieniowania przez szybę). Szukamy wkłady z jak najmniejszym tym parametrem , a nadwyżki magazynujemy w ciężkiej konstrukcji budynku - ściany z silikatów lane stropy itp. Pomimo tych zabiegów i tak licz się z tym, że temperatura w pomieszczeniu z paleniskiem wzrośnie o kilka stopni.Oczywiście przy WM szczelna komora spalania z dopływem powietrza z zewnątrz. Mam nadzieje, że trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.10.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Kominek - instalacja wentylacyjna mechaniczna. Kominek zamknięty - szczelny?? można? Nie można!! Chyba, że w dokumentacji kominka (nie informacjach handlowych) producent gwarantuje szczelność konstrukcji kominka. (ciekawe, czy istnieją takie kominki i na ile lat gwarantuje się ich szczelność) Firmy zakładające instalacje WM wykorzystują brak wiedzy inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Pozdrawiam z domu z WM i kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 01.10.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Oczywiście przy WM szczelna komora spalania z dopływem powietrza z zewnątrz. Nie tylko z wentylacją mechaniczną. Spotkałem się z sytuacją gdzie kominek był dodatkowym źródłem do ogrzewania gazowego. Termostat pokojowy był blisko salonu. Kominek bez rozprowadzenia ciepła. Efekt był taki że w salonie gorąco a reszta domu mocno niedogrzana. Termostat nie pozwalał na pracę ogrzewania bo dostawał ciepło od kominka. A wszystkimi możliwymi nieszczelnościami gwizdało zimnym powietrzem. Warto rozważyć aspekt całościowo i powstrzymać poryw serca na "tańszą" opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.10.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Pozdrawiam z domu z WM i kominkiem Witam "owce" ostrzyżoną przez instalatora WM. Gratuluje obrony przed ogrzewaniem "syfem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Witam "owce" ostrzyżoną przez instalatora WM. Gratuluje obrony przed ogrzewaniem "syfem" Wszystko do wentylacji kupiłem sam a w układaniu pomógł mi kolega Ogrzewam syfem? Nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts