Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??

klimator

Recommended Posts

Witam

Stanąłem przed wyborem kominka w domu z instalacją wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła i gwc. Dom około 140-150 m2 użytkowej.

Czy coś takiego:

http://www.lechma.com.pl/kominki-powietrzne/wklad-kominkowy-powietrzny-szyba-boczna-jednolita-green-8-5kw-detale.html

się nada ? czy raczej za słaby ?? ogólnie nie chcę robić z niego kołtowni ale czasami fajnie byłoby zapalić i dogrzać trochę dom czy też w przypadku awarii coś bardziej dogrzać :) nie interesuje mnie wkład z płaszczem.

jeszcze się interesuję wkładem

http://www.wentor.pl/Wklady-kominkowe/Wklady-na-drewno/Konwekcyjne-i-DGP/Corner/Kobok-Corner-600-500-BS-330-L

co sądzicie ??

• Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak dom zbudowany jest DOBRZE, to fototapeta z kominkiem jest najlepsza.

Jak dom jest spieprzony - każdy kominek jest dobry.

Zastanawiałeś się ILE mocy grzewczej ten dom potrzebuje W MROZY?

Jak około 5kW - dom jest dobry.

Chcesz tam do JEDNEGO pomieszczenia wpakować kominek o mocy 25kW?

Zapalisz w nim raz i nigdy więcej!

Ludziska z majtek wyskoczą...

Przemyśl problem raz jeszcze...

Adam M.

Kominek jak najmniejszej mocy,poniżej 3 kw. nie istnieje a to o połowę za dużo do nowych super ciepłych domów no i z tego co wiem z wentylacją mechaniczną zabroniony.Jak widzisz ciężka sprawa i nie odradzam, bo sam używam,ale u mnie te 3 kw. w najwięsze mrozy daje radę,bo dom stary nieocieplony,salon ok. 40 m 2 ,bez wentylacji mechanicznej.Pozdrawiam.

Proponuje swój czyli Basia z kratki.pl.

Moc to 16kW ale oddawanie ciepła ograniczone jest przez dwie szyby we wkladzie oraz przez obudowę wogole bez kratek wentylacyjnych,która wykonana jest z płyt akumulacyjny,ktora przejmuje nadmiar ciepła.

Do widoku ognia wystarczy mi jedna brzozka i jeden,dwa buki. Salon 33m2 nie odczuwa,że pali się w kominku,po 2h palenia czyli już pod koniec temp.w salonie jest wyższa o max.1,5st.C.

Kominek przy WM nie jest zabroniony.

Edytowane przez Arturo72bis

Stoje przed takim samym dylematem.

Z tego co zdolalem sie zorjentowac to trzeba wybrac wklad dostosowany do domu pasywnego, energooszczednego.

Wklad musi byc szczelny wiec najlepiej z jedna otwierana na bok szyba. Niestety takie wklady sa drogie. Takiego rodzaju wkalady zaczynaja sie od 7 KW.

Dzięki za odpowiedzi jednak nie prosiłem o odradzenie kominka tylko jaki wybrać :-) rozumiem ze w moim przypadku jednak słabszy wkład powinien dać radę? Jak mogę policzyć zapotrzebowanie na ciepło?

Szukaj jak najmniejszej mocy. Ja mam 6kW i mając antresolę potrafi ogrzać mi cały dom. Fajnie sprawdza się jesienią i wiosną a zimą niemal w nim nie palę (przy rozgrzanej podłogówce trzeba okna otwierać)

Dzięki za odpowiedzi jednak nie prosiłem o odradzenie kominka tylko jaki wybrać :-) rozumiem ze w moim przypadku jednak słabszy wkład powinien dać radę? Jak mogę policzyć zapotrzebowanie na ciepło?

Spróbuj tutaj oszacować:

http://cieplowlasciwie.pl/

Rady, o które się złościsz nie są wyssane z palca. Może napisane niezbyt przychylnie ale wynikają z doświadczeń. Kominek może być dobrym źródłem ciepła w domku ale jak zawsze wszystko z głową.

Właściwie to... nie ma jeszcze takiego kominka, jakiego potrzebujesz.

Wszystkie są nieco za duże.

No, jak dom masz dobrze zbudowany!

A jak jest JEDYNIE "normowy" a nie lepszy, to...

Nie może tracić więcej jak 0,3W/m2 powierzchni (zewnętrznej).

Policz powierzchnię podłogi, dodaj powierzchnię najwyższego sufitu i ścian zewnętrznych.

Pomnóż przez 0,3 - dostaniesz moc grzewczą na każdy stopień różnicy wnętrze-zewnętrze.

Wymnóż przez 40 (+20 wewnątrz i-20 za oknem) i jak dom dobry - wyjdzie około 5kW

Jak wyjdzie mniej- mocno zastanów się nad tym kominkiem.

Wtedy lampionik ze świeczką wewnątrz byłby w sam raz.

Adam M.

Jak koledzy piszą każdy kominek będzie za mocny. Gdzieś tą nadwyżkę energii trzeba zmagazynować. Najlepiej magazynować energię w wodzie dlatego kominek z płaszczem i bufor. Ewentualnie kominek bez płaszcza magazynujący w ceramice. Ja wybrałem pierwsze rozwiązanie. kominek z płaszczem zabudowany k-g i zasypany perlitem. połączone z 1600l baniakiem. Ale to nie wszystko - Jak najmniejsza szyba - podstawa. Najlepiej podwójna. Przez szybę promieniuje nawet kilka kW mocy - tak sporo za dużo dla nowego domu. I tą mocą należy się kierować przy wyborze kominka (moc promieniowania przez szybę). Szukamy wkłady z jak najmniejszym tym parametrem , a nadwyżki magazynujemy w ciężkiej konstrukcji budynku - ściany z silikatów lane stropy itp.

Pomimo tych zabiegów i tak licz się z tym, że temperatura w pomieszczeniu z paleniskiem wzrośnie o kilka stopni.

Oczywiście przy WM szczelna komora spalania z dopływem powietrza z zewnątrz. Mam nadzieje, że trochę pomogłem.

Kominek - instalacja wentylacyjna mechaniczna. Kominek zamknięty - szczelny?? można? Nie można!! Chyba, że w dokumentacji kominka (nie informacjach handlowych) producent gwarantuje szczelność konstrukcji kominka. (ciekawe, czy istnieją takie kominki i na ile lat gwarantuje się ich szczelność) Firmy zakładające instalacje WM wykorzystują brak wiedzy inwestorów.

Oczywiście przy WM szczelna komora spalania z dopływem powietrza z zewnątrz.

Nie tylko z wentylacją mechaniczną. Spotkałem się z sytuacją gdzie kominek był dodatkowym źródłem do ogrzewania gazowego. Termostat pokojowy był blisko salonu. Kominek bez rozprowadzenia ciepła. Efekt był taki że w salonie gorąco a reszta domu mocno niedogrzana. Termostat nie pozwalał na pracę ogrzewania bo dostawał ciepło od kominka. A wszystkimi możliwymi nieszczelnościami gwizdało zimnym powietrzem.

Warto rozważyć aspekt całościowo i powstrzymać poryw serca na "tańszą" opcje.