Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??

klimator

Recommended Posts

• Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajne macie te kominki w domach z reku....:rolleyes:

Za każdym razem jak otwieram wkład i nie wyłączę reku, kominek wysysa mi całe powietrze z domu i przez moment nikt w domu nie oddycha. Za namową Foresta zrobiłem też centralny system wyłączania rekuperatora jak nas nie ma w domu. Dzienne zyski z tego powodu liczę w setkach złotych. :eek:

Nie ma to jak czytanie "geniuszy" na tym forum :D

Edytowane przez Liwko

Wracając do tematu tego wątku. Jestem tuż przez montażem wentylacji mechanicznej z reku. Wykonawca proponuje mi aby tuż nad kominkiem w salonie zrobić wyciąg celem rozprowadzenia ciepła po domu i jednocześnie nieco oddalony od kominka w tym samym pomieszczeniu nawiew. Dom jest dość stary ze źle wykonaną wentylacją grawitacyjną dlatego zdecydowałem się na reku. Salon jest otwarty na kuchnię i praktycznie na klatkę schodową.

Moje pytanie jest takie czy robić wyciąg nad kominkiem czy nie. Przed rozmową z instalatorem raczej myślałem o tym, że w salonie zrobiłbym tylko nawiew ze względu na kominek, wywiew w kuchni i łazience (na parterze jest salon, kuchnia i łazienka, na piętrze 3 pokoje i łazienka, budynek w kształcie kostki kwadratowej).

Czy z punktu widzenia kominka i wpływu instalacji mechanicznej na jego funkcjonowania ma znaczenie czy w salonie umieszczę wywiew i nawiew czy tylko nawiew? Założenie jest takie, że wentylacja ma być conajmniej zrównoważona.

Nie ma znaczenia.

Jeżeli łatwy jest do wykonania przy kominku kanał wywiewny to zrób. Nie zaszkodzi a co najwyżej pomoże. A ile pomoże to zależy jak często w tym kominku planujesz palić.

Ps. W innym wątku Jurgonka został przyłapany na kłamstwie. Proponuję nie dyskutować z kimś, kto nas tutaj wszystkich okłamuje.

Nie ma znaczenia.

Jeżeli łatwy jest do wykonania przy kominku kanał wywiewny to zrób. Nie zaszkodzi a co najwyżej pomoże. A ile pomoże to zależy jak często w tym kominku planujesz palić.

Ps. W innym wątku Jurgonka został przyłapany na kłamstwie. Proponuję nie dyskutować z kimś, kto nas tutaj wszystkich okłamuje.

Mozesz podeslac linka? Dzieki

Nie ma znaczenia.

Są to insynuacje. Nigdy w żadnym wątku nie podałem nieprawdziwej informacji. Prawdą natomiast jest, że Liwko zarzucił mi kłamstwo wiedząc o swojej bezkarności. Po niżej mojej godności jest odnoszenie się do Jego stwierdzeń.

Dla dobra watku proponuje zakopac topur wojenny:yes:

Nie ma sie o co sprzeczac, kazdy buduje sobie dom na jaki go stac i na ile mu wiedza pozwala.

Wybor kominka zostawcie inwestorom. Sam zamierzam zakupic jakies malenstwo 4.9 KW.

Po odpaleniu go dzieci przestana choc nachwile rozrabiac i dadza mi w spokoju obejzec meczyk:D

Dla dobra watku proponuje zakopac topur wojenny:yes:

Nie ma sie o co sprzeczac, kazdy buduje sobie dom na jaki go stac i na ile mu wiedza pozwala.

Wybor kominka zostawcie inwestorom. Sam zamierzam zakupic jakies malenstwo 4.9 KW.

Po odpaleniu go dzieci przestana choc nachwile rozrabiac i dadza mi w spokoju obejzec meczyk:D

Polecam przygotowanie opału jak w moim kominku. do obejrzenia w stopce. Większy krążek pali się bezdymnie przez 4 godziny.

To jest kominek z płaszczem wodnym. Zamierzam w nim palić możliwie często żeby minimalizować zużycie gazu w okresie jesienno-zimowym

Dlatego było już pisane, że dom powinien być przemyślany od początku do końca. Wiedząc, że w nowym domu chcemy umieścić taka bombę energetyczną jaką jest kominek, to nawet ściany muszą być z dobrego akumulacyjnego materiału. Dlatego to dom z wentylacją powinien być dostosowana do kominka. W pomieszczeniu z kominkiem (przez niektórych zwanym kotłownią) bezwzględnie nawiew, ale jak da rade i jest reku - to nad kominkiem mały wyciąg - troszkę rozrzedzi strumień gorąca po całym budynku.

Dlatego było już pisane, że dom powinien być przemyślany od początku do końca. Wiedząc, że w nowym domu chcemy umieścić taka bombę energetyczną jaką jest kominek, to nawet ściany muszą być z dobrego akumulacyjnego materiału. Dlatego to dom z wentylacją powinien być dostosowana do kominka. W pomieszczeniu z kominkiem (przez niektórych zwanym kotłownią) bezwzględnie nawiew, ale jak da rade i jest reku - to nad kominkiem mały wyciąg - troszkę rozrzedzi strumień gorąca po całym budynku.

Dlatego prosiłbym o uważniejsze czytanie :) To jest dom istniejący, który jest obecnie remontowany. Niestety muszę się dostosować do stanu aktualnego. To co możliwe jest do poprawienia/wymiany w trakcie remontu to staram się to robić. Przykładem jest wentylacja mechaniczna w związku ze źle wykonaną wentylacją grawitacyjną. Ściany ciężko mi "wymienić" bo musiałbym cały dom zburzyć i od nowa zbudować :)

To ja mam takie pytanie: czy w domu, w którym będzie piecokominek (czytaj: nie przegrzewanie się pomieszczenia,w którym stoi; akumulacja nie w ścianach domu, a w masie akumulacyjnej; palenie ciągłe; dokładanie-otwieranie drzwiczek co 8-12g.) rekuperacja się sprawdzi? Częste (kilka razy w roku) kilkugodzinne przerwy w dostawie prądu. Dom w założeniach ma być wybudowany niejako wokół piecokominka - tak aby ciepło mogło grawitacyjnie rozchodzić się po jak największej części domu. Są to założenia do niebawem powstającego projektu (jak dobrze pójdzie parterówka).

pozdrawiam,

Adam