Jurgonka 03.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Miałem na myśli ciebie i Liwko;) Niestety moja inteligencja i uczciwość nijak ma się do liderów forum. I jeszcze jedno lubię lecz nie muszę pisać. Ja naprawdę chciałem pomóc, zawsze mogę przeprosić i zamilknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 03.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Kolego z Łańcuta podjąłeś decyzję?Czytasz jeszcze ten wątek?Czy stwierdziłeś że nie warto już patrzeć na prywatne poglądy forumowiczów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.10.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Fajne macie te kominki w domach z reku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 zawsze mogę przeprosić i zamilknąć. Byłoby to z wielkim pożytkiem dla normalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Fajne macie te kominki w domach z reku.... Za każdym razem jak otwieram wkład i nie wyłączę reku, kominek wysysa mi całe powietrze z domu i przez moment nikt w domu nie oddycha. Za namową Foresta zrobiłem też centralny system wyłączania rekuperatora jak nas nie ma w domu. Dzienne zyski z tego powodu liczę w setkach złotych. Nie ma to jak czytanie "geniuszy" na tym forum Edytowane 4 Października 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.10.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Wracając do tematu tego wątku. Jestem tuż przez montażem wentylacji mechanicznej z reku. Wykonawca proponuje mi aby tuż nad kominkiem w salonie zrobić wyciąg celem rozprowadzenia ciepła po domu i jednocześnie nieco oddalony od kominka w tym samym pomieszczeniu nawiew. Dom jest dość stary ze źle wykonaną wentylacją grawitacyjną dlatego zdecydowałem się na reku. Salon jest otwarty na kuchnię i praktycznie na klatkę schodową. Moje pytanie jest takie czy robić wyciąg nad kominkiem czy nie. Przed rozmową z instalatorem raczej myślałem o tym, że w salonie zrobiłbym tylko nawiew ze względu na kominek, wywiew w kuchni i łazience (na parterze jest salon, kuchnia i łazienka, na piętrze 3 pokoje i łazienka, budynek w kształcie kostki kwadratowej). Czy z punktu widzenia kominka i wpływu instalacji mechanicznej na jego funkcjonowania ma znaczenie czy w salonie umieszczę wywiew i nawiew czy tylko nawiew? Założenie jest takie, że wentylacja ma być conajmniej zrównoważona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie ma znaczenia.Jeżeli łatwy jest do wykonania przy kominku kanał wywiewny to zrób. Nie zaszkodzi a co najwyżej pomoże. A ile pomoże to zależy jak często w tym kominku planujesz palić. Ps. W innym wątku Jurgonka został przyłapany na kłamstwie. Proponuję nie dyskutować z kimś, kto nas tutaj wszystkich okłamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.10.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 To jest kominek z płaszczem wodnym. Zamierzam w nim palić możliwie często żeby minimalizować zużycie gazu w okresie jesienno-zimowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie ma znaczenia. Jeżeli łatwy jest do wykonania przy kominku kanał wywiewny to zrób. Nie zaszkodzi a co najwyżej pomoże. A ile pomoże to zależy jak często w tym kominku planujesz palić. Ps. W innym wątku Jurgonka został przyłapany na kłamstwie. Proponuję nie dyskutować z kimś, kto nas tutaj wszystkich okłamuje. Mozesz podeslac linka? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 04.10.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Liwko,wyluzuj :)to jest forum,każdy może może pisać co chce(najlepiej bez obrażania innych),to nie" Poradnik Instalatora" jak niektórzy myślą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie ma znaczenia. Jeżeli łatwy jest do wykonania przy kominku kanał wywiewny to zrób. Nie zaszkodzi a co najwyżej pomoże. A ile pomoże to zależy jak często w tym kominku planujesz palić. Ps. W innym wątku Jurgonka został przyłapany na kłamstwie. Proponuję nie dyskutować z kimś, kto nas tutaj wszystkich okłamuje. Są to insynuacje. Nigdy w żadnym wątku nie podałem nieprawdziwej informacji. Prawdą natomiast jest, że Liwko zarzucił mi kłamstwo wiedząc o swojej bezkarności. Po niżej mojej godności jest odnoszenie się do Jego stwierdzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 04.10.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 to ja się zapytam krótko , czy ZIBI się nadaje ? http://www.ignkominki.pl/produkt/zibi_12kw_bs_prawy/3368 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Dla dobra watku proponuje zakopac topur wojenny:yes:Nie ma sie o co sprzeczac, kazdy buduje sobie dom na jaki go stac i na ile mu wiedza pozwala.Wybor kominka zostawcie inwestorom. Sam zamierzam zakupic jakies malenstwo 4.9 KW.Po odpaleniu go dzieci przestana choc nachwile rozrabiac i dadza mi w spokoju obejzec meczyk:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Dla dobra watku proponuje zakopac topur wojenny:yes: Nie ma sie o co sprzeczac, kazdy buduje sobie dom na jaki go stac i na ile mu wiedza pozwala. Wybor kominka zostawcie inwestorom. Sam zamierzam zakupic jakies malenstwo 4.9 KW. Po odpaleniu go dzieci przestana choc nachwile rozrabiac i dadza mi w spokoju obejzec meczyk:D Polecam przygotowanie opału jak w moim kominku. do obejrzenia w stopce. Większy krążek pali się bezdymnie przez 4 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 05.10.2014 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To jest kominek z płaszczem wodnym. Zamierzam w nim palić możliwie często żeby minimalizować zużycie gazu w okresie jesienno-zimowym Dlatego było już pisane, że dom powinien być przemyślany od początku do końca. Wiedząc, że w nowym domu chcemy umieścić taka bombę energetyczną jaką jest kominek, to nawet ściany muszą być z dobrego akumulacyjnego materiału. Dlatego to dom z wentylacją powinien być dostosowana do kominka. W pomieszczeniu z kominkiem (przez niektórych zwanym kotłownią) bezwzględnie nawiew, ale jak da rade i jest reku - to nad kominkiem mały wyciąg - troszkę rozrzedzi strumień gorąca po całym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A jak palić, bardzo polecam...http://blog.kominki-batura.pl/?p=88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 05.10.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Dlatego było już pisane, że dom powinien być przemyślany od początku do końca. Wiedząc, że w nowym domu chcemy umieścić taka bombę energetyczną jaką jest kominek, to nawet ściany muszą być z dobrego akumulacyjnego materiału. Dlatego to dom z wentylacją powinien być dostosowana do kominka. W pomieszczeniu z kominkiem (przez niektórych zwanym kotłownią) bezwzględnie nawiew, ale jak da rade i jest reku - to nad kominkiem mały wyciąg - troszkę rozrzedzi strumień gorąca po całym budynku. Dlatego prosiłbym o uważniejsze czytanie To jest dom istniejący, który jest obecnie remontowany. Niestety muszę się dostosować do stanu aktualnego. To co możliwe jest do poprawienia/wymiany w trakcie remontu to staram się to robić. Przykładem jest wentylacja mechaniczna w związku ze źle wykonaną wentylacją grawitacyjną. Ściany ciężko mi "wymienić" bo musiałbym cały dom zburzyć i od nowa zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaJacek17 05.10.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A jak palić, bardzo polecam... http://blog.kominki-batura.pl/?p=88 Dowiedziałem się też, że dom bez kominka to zdrowi domownicy( palenie starym sposobem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 05.10.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To ja mam takie pytanie: czy w domu, w którym będzie piecokominek (czytaj: nie przegrzewanie się pomieszczenia,w którym stoi; akumulacja nie w ścianach domu, a w masie akumulacyjnej; palenie ciągłe; dokładanie-otwieranie drzwiczek co 8-12g.) rekuperacja się sprawdzi? Częste (kilka razy w roku) kilkugodzinne przerwy w dostawie prądu. Dom w założeniach ma być wybudowany niejako wokół piecokominka - tak aby ciepło mogło grawitacyjnie rozchodzić się po jak największej części domu. Są to założenia do niebawem powstającego projektu (jak dobrze pójdzie parterówka).pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 "Dom w założeniach ma być wybudowany niejako wokół piecokominka " Sprawdzi się jak DOBRZE to zrobisz. Czworaki opisujesz.... Ze 200 lat się już sprawdza... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts