mac_612 05.10.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) To ja mam takie pytanie: czy w domu, w którym będzie piecokominek (czytaj: nie przegrzewanie się pomieszczenia,w którym stoi; akumulacja nie w ścianach domu, a w masie akumulacyjnej; palenie ciągłe; dokładanie-otwieranie drzwiczek co 8-12g.) rekuperacja się sprawdzi? Częste (kilka razy w roku) kilkugodzinne przerwy w dostawie prądu. Dom w założeniach ma być wybudowany niejako wokół piecokominka - tak aby ciepło mogło grawitacyjnie rozchodzić się po jak największej części domu. Są to założenia do niebawem powstającego projektu (jak dobrze pójdzie parterówka). pozdrawiam, Adam Jak dom będzie dobrze ocieplony, a piecokominek posiada drzwi z szybką, to bez akumulacyjnej konstrukcji budynku (albo chociaż pomieszczenia w którym stoi piec) szybko ów twór przegrzejesz. niestety, ale część energii będzie będzie oddawana przez szybę, a w nowoczesnym domu są to wartości wystarczające do ogrzania go w największe mrozy... Ściany z silki zapobiegną otwieraniu okien przy paleniu kominkiem. Dlatego prosiłbym o uważniejsze czytanie To jest dom istniejący, który jest obecnie remontowany. Niestety muszę się dostosować do stanu aktualnego. To co możliwe jest do poprawienia/wymiany w trakcie remontu to staram się to robić. Przykładem jest wentylacja mechaniczna w związku ze źle wykonaną wentylacją grawitacyjną. Ściany ciężko mi "wymienić" bo musiałbym cały dom zburzyć i od nowa zbudować Jeśli ściany z pełnej cegły, to mają sporą bezwładność. Edytowane 5 Października 2014 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Ściany z silki zapobiegną otwieraniu okien przy paleniu kominkiem. Kominkiem nie grzejesz silki a powietrze Oczywiście że część tej energii wchłonie silka, ale nie zdąży wchłonąć wszystkiego, wchłonie jedynie niewielką część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 05.10.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Kominkiem nie grzejesz silki a powietrze Oczywiście że część tej energii wchłonie silka, ale nie zdąży wchłonąć wszystkiego, wchłonie jedynie niewielką część. Przez szybę to raczej promieniowanie Oczywiście, część tej energii wchłonie powietrze, ale nie zdąży wchłonąć wszystkiego, jedynie niewielką część... Jako dowodu dotknij płytek przy kominku. Edytowane 5 Października 2014 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 05.10.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Jak dom będzie dobrze ocieplony, a piecokominek posiada drzwi z szybką, to bez akumulacyjnej konstrukcji budynku (albo chociaż pomieszczenia w którym stoi piec) szybko ów twór przegrzejesz. niestety, ale część energii będzie będzie oddawana przez szybę, a w nowoczesnym domu są to wartości wystarczające do ogrzania go w największe mrozy... Ściany z silki zapobiegną otwieraniu okien przy paleniu kominkiem. na forum wyczytałem, że przez małe, dwuszybowe drzwiczki nie przegrzeję pomieszczenia. Co za tym idzie nie planuję ścian aku (silki etc.) - czekam jak w użytkowaniu sprawdzi się ostatni "wynalazek" wienerbergera czyli ceramika wypełniona wełną. Jednak moim głównym pytaniem było jak ma się użytkowanie ciągłe piecokominka do CM z reku w czasie braku prądu. Zduna muszę wypytać czy w parterówce ciepło oddawane z masy aku rozejdzie się grawitacyjnie czy też lepiej wspomóc ten proces DGP lub reku właśnie. Szczerze mówiąc lubię zimą uchylić okno i poczuć, siedząc przy kominku właśnie, świeżutkie, mroźne powietrze z zapachem palonego buka:) Doedukować muszę się z "czworaków" - WTF? pozdrawiam, Adam Edytowane 5 Października 2014 przez kaawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.10.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Czworaki to taki budynek folwarczny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.10.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Przy prawidłowo obliczonej ilości wypromieniowanego ciepła wystarczy rekuperator . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 05.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Przy prawidłowo obliczonej ilości wypromieniowanego ciepła wystarczy rekuperator . A jeżeli zdecydowałbym się na wentylację grawitacyjną (poprawnie wykonaną) to czy ciepło rozejdzie się po parterówce? Czy z piecokominkiem można łączyć DGP grawitacyjne - nie ma tam komory dekompresyjnej - nie wiem jak by to miało działać. Cała sprawa rozbija się o to, że chciałbym w jak najmniejszym stopniu być zależny od prądu - na tyle na ile będzie to kompromisem pomiędzy komfortem życia, a ograniczeniem tychże technologii (reku, PC, DGP z turbiną). Gaz jako zapasowe CO i jako pierwsze CWU, piecokominek jako pierwsze CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Przez szybę to raczej promieniowanie Oczywiście, część tej energii wchłonie powietrze, ale nie zdąży wchłonąć wszystkiego, jedynie niewielką część... Jako dowodu dotknij płytek przy kominku. Pożyjemy zobaczymy, ale zapamiętaj sobie to co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.10.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A jeżeli zdecydowałbym się na wentylację grawitacyjną (poprawnie wykonaną) to czy ciepło rozejdzie się po parterówce? Czy z piecokominkiem można łączyć DGP grawitacyjne - nie ma tam komory dekompresyjnej - nie wiem jak by to miało działać. Cała sprawa rozbija się o to, że chciałbym w jak najmniejszym stopniu być zależny od prądu - na tyle na ile będzie to kompromisem pomiędzy komfortem życia, a ograniczeniem tychże technologii (reku, PC, DGP z turbiną). Gaz jako zapasowe CO i jako pierwsze CWU, piecokominek jako pierwsze CO. Istnieje technologia montażu kominka grzejącego cały dom bez DGP z turbiną. Niestety decyzje o takim montażu należy podejmować gdy jest możliwość poprowadzenia kanałów powietrznych pod podłogami. Idealnie pracuje z piecokominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 05.10.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Można bardziej szczegółowo? Bo już zacząłem brać pod uwagę PC... Jednak taki cieplutki 24h "piecyk" i widok ognia co wieczór to jest to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.10.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Można bardziej szczegółowo? Bo już zacząłem brać pod uwagę PC... Jednak taki cieplutki 24h "piecyk" i widok ognia co wieczór to jest to:) PC i kominek to nie porównywalne źródła ciepła. PC trzeba umieć włączyć jesienią wyłączyć wiosną i płacić na bieżąco, by nie wyłączono prądu. Jeśli problemem jest ciągłość dostaw energii elektrycznej, PC nie może (nie powinno) być jedynym źródłem ciepła. Kominek to kłopoty, konieczność przenoszenia ton opału. (który trzeba kupować z 2 letnim wyprzedzeniem) Konieczność pilnowania ognia, zgaśnie - będzie zimno. Jeśli te niedogodności rekompensuje widok ognia i ciepło piecokominka, można w to wchodzić. A jeszcze jedno - miejsce na opał. Optymalnym rozwiązaniem (pomijam możliwości finansowe) jest za małe (na -20) PC i kominek z centralnym doprowadzeniem powietrza do ogrzania. Jeśli Jesteś zainteresowany mogą schematycznie opisać sposób instalacji. W przeszłości już to chyba robiłem, lecz mój interlokutor nie zrozumiał zasady działania -co jest najważniejsze. Nie przyjadę i nie pomogę. Mogę tłumaczyć, lecz przed decyzją trzeba zrozumieć (nie szczegóły) a zasadę działania. Jedynym "motorem" tej instalacji jest grawitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 05.10.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Jestem zainteresowany. Przygotowywanie drzewa na opał traktuję jako miłą rozrywkę (włączając to tzw. samowyrób w lesie). Piszesz o PC i kominku. Ja piszę o chęci postawienia piecokominka. Czekam zatem na wyjaśnienia:)Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.10.2014 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Pożyjemy zobaczymy, ale zapamiętaj sobie to co napisałem Jakieś planowane zmiany zasad fizyki? O przebiegunowaniu ziemi słyszałem, ale czy ma ona jakiś wpływ na emisje ciepła przez szybę kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Jakieś planowane zmiany zasad fizyki? Ta, i doświadczenia z własnym małym kominkiem. Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 PC i kominek to nie porównywalne źródła ciepła. PC trzeba umieć włączyć jesienią wyłączyć wiosną i płacić na bieżąco, by nie wyłączono prądu. Jeśli problemem jest ciągłość dostaw energii elektrycznej, PC nie może (nie powinno) być jedynym źródłem ciepła. Kominek to kłopoty, konieczność przenoszenia ton opału. (który trzeba kupować z 2 letnim wyprzedzeniem) Konieczność pilnowania ognia, zgaśnie - będzie zimno. Jeśli te niedogodności rekompensuje widok ognia i ciepło piecokominka, można w to wchodzić. A jeszcze jedno - miejsce na opał.http://forum.muratordom.pl/clear.gif Odpowiedź z Cytatem Optymalnym rozwiązaniem (pomijam możliwości finansowe) jest za małe (na -20) PC i kominek z centralnym doprowadzeniem powietrza do ogrzania. Jeśli Jesteś zainteresowany mogą schematycznie opisać sposób instalacji. W przeszłości już to chyba robiłem, lecz mój interlokutor nie zrozumiał zasady działania -co jest najważniejsze. Nie przyjadę i nie pomogę. Mogę tłumaczyć, lecz przed decyzją trzeba zrozumieć (nie szczegóły) a zasadę działania. Jedynym "motorem" tej instalacji jest grawitacja. Patrzcie, a ja głupi PC mam włączoną cały rok. I znam takich co drewna z lasu nie składują i nim nie palą w swoich kominkach, a mają piękny widok ognia i ciepełko. Cuda? Nie. Jak ktoś się choć trochę zna to nie pisze głupot. Gorzej jak ktoś struga wariata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.10.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 No właśnie doświadczenia już mam Szkoda, żę coś się zmieni, bo działa dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.10.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 I znam takich co drewna z lasu nie składują i nim nie palą w swoich kominkach, a mają piękny widok ognia i ciepełko. Zdradzisz sekret? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Zdradzisz sekret? To żaden sekret. Nazywa się to brykietem w workach z marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 No właśnie doświadczenia już mam Szkoda, żę coś się zmieni, bo działa dobrze... A miałeś podłogówkę przy tych doświadczeniach czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 06.10.2014 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 . PC trzeba umieć włączyć jesienią wyłączyć wiosną i płacić na bieżąco, by nie wyłączono prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts