mac_612 06.10.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Mac spróbuj palić jak ja Czyli jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.10.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 24-25?: Czyli jak nie otwierasz okien, to masz maks 25 stopni a jak uchylisz to otrzymuje 22? Tylko pozazdrościć bezwładności budynku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Czyli jak nie otwierasz okien, to masz maks 25 stopni a jak uchylisz to otrzymuje 22? Tylko pozazdrościć bezwładności budynku:) No dokładnie tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Czyli jak? zobacz zdjęcia w stopce. Jedyna różnica to kształt opału i jego pionowe ułożenia. Tak przygotowany opał jest o rok szybciej suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_i_Piotr 06.10.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Dyskusja w watku troche odbiegla od glownego tematu. A wiec: jaki wklad kominkowy polecacie do dobrze ocieplonego domu z silki z rekuperacja, wszedzie podlogowka? Kominek bez plaszcza wodnego, mamy kanaly DGP prowadzace do 3 pokoi na pietrze, aby mozna bylo sie dogrzac w razie awarii pradu. Zakladamy, ze w kominku bedzie "przepalane" dla ogrzania domu w okresach przejsciowych oraz rekreacyjnie zima.Chodzi nam o wklad narozny, najchetniej z szyba podnoszona. W dwoch firmach kominkowych polecano nam oczywiscie Spartherm (no ale ta cena...), jako alternatywe polecono tez nowosc - wklad Arcadia, produkowany w fabryce Spartherma. Kominek ten jednak ma szybe lączoną, bez szprosa - czy cos takeigo będzie szczelne? Jakie inne wklady mozecie polecic? Dodatkowe pytanie - z lektury wątku wynika, że dobrze bedzie zrobic dla tego kominka obudowę akumulacyjną, np z cegiel szamotowych, bo nie będzie to powodowalo przegrzewania się salonu (na dole mamy otwartą przestrzeń ok 55 m2.).Czy obudowa akumulacyjna nie upośledzi funkcjonowania DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Dyskusja w watku troche odbiegla od glownego tematu. A wiec: jaki wklad kominkowy polecacie do dobrze ocieplonego domu z silki z rekuperacja, wszedzie podlogowka? Kominek bez plaszcza wodnego, mamy kanaly DGP prowadzace do 3 pokoi na pietrze, aby mozna bylo sie dogrzac w razie awarii pradu. Zakladamy, ze w kominku bedzie "przepalane" dla ogrzania domu w okresach przejsciowych oraz rekreacyjnie zima. Chodzi nam o wklad narozny, najchetniej z szyba podnoszona. W dwoch firmach kominkowych polecano nam oczywiscie Spartherm (no ale ta cena...), jako alternatywe polecono tez nowosc - wklad Arcadia, produkowany w fabryce Spartherma. Kominek ten jednak ma szybe lączoną, bez szprosa - czy cos takeigo będzie szczelne? Jakie inne wklady mozecie polecic? Dodatkowe pytanie - z lektury wątku wynika, że dobrze bedzie zrobic dla tego kominka obudowę akumulacyjną, np z cegiel szamotowych, bo nie będzie to powodowalo przegrzewania się salonu (na dole mamy otwartą przestrzeń ok 55 m2.). Czy obudowa akumulacyjna nie upośledzi funkcjonowania DGP? W razie awarii prądu nie wolno (nie chodzi o zakaz - chodzi o bezpieczeństwo) palić w kominku. Nie działa wentylacja!!!! Edytowane 6 Października 2014 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_i_Piotr 06.10.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 W razie awarii prądu nie wolno (nie chodzi o zakaz - chodzi o bezpieczeństwo) palić w kominku. Nie działa wentylacja!!!! Wiem, zakladam wtedy rozszczelnienie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.10.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A co ma szczelność okien i brak prądu do pracy kominka który pobiera 100% powietrza do spalania z poza budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A co ma szczelność okien i brak prądu do pracy kominka który pobiera 100% powietrza do spalania z poza budynku ? Czyli jeśli 100% powietrza do paleniska jest dostarczone z zewnątrz wentylacja jest niepotrzebna????????? brak prądu = brak wentylacji. Rozszczelnienie okien nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 06.10.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 W domu parterowym, bez podpiwniczenia kanały wykonuje się na etapie ław. Działa bez względu na odległość (średnica kanałów). Genialność tego rozwiązania (nie przeze mnie wymyślonego) polega na tym, że nie jest to : działania jak ze zwykłymi kratkami w kominku W takiej instalacji jedynym motorem napędzającym jest różnica w wadze powietrza lecz działanie jest nieporównywalne z działaniem "zwykłego kominka. Piecokominki przed laty (mój własny był ostatni 7 lat temu) budowałem sam. Trzeba sprawdzić czy istnieje możliwość takiego przerobienia "oryginału" by zamiast kanałów wlotowych, był jeden pod spodem. Masa akumulacyjna kominka grzeje cały dom nawet po wygaszeniu ognia. Widzę tu dwa problemy: 1) W jaki sposób masa aku ma być "przedmuchana". Z tego co wiem piecokominek to lita, masywna konstrukcja - nie jak w przypadku wkładu kominkowego, który opływa zimnym powietrzem. Nie odpowiedziałeś jakiej długości mogą byc poziome, proste kanały rozprowadzające ciepłe powietrze i zasysające zimne? 2) Rozumiem ideę konałów w podłodze - w styro pod wylewką czy tak? Jak to zrobić w przypadku płyty fundamentowej? To off topic - może admin przeklei wybrane posty do nowego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Wiem, zakladam wtedy rozszczelnienie okien. Przepraszam, ale powyższe zdanie to całkowity brak wiedzy o poprawnym użytkowaniu kominka. Nie wolno tak palić nawet w/g obowiązujących przepisów. Rozpalenie kominka w pomieszczeniu bez wentylacji (z nieczynną wentylacją) to próba samobójcza. Rozszczelnienie okien to nie wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 06.10.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Déjà vu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 06.10.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Rozszczelnienie okien to nie wentylacja. szkoda tylko, że koledze po fachu nie zwróciłeś uwagi, jak proponował wyłaczanie rekuperatora tutaj jest zapisany cytat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625531&viewfull=1#post6625531 to dopisze - wyłączanie reku, to też nie wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ze dwa lata temu zimą po jakiejś zadymie, wyłączyli nam prąd na 6 godzin. Uchyliłem okno, rozpaliłem w kominku i całą rodziną przy nim siedzieliśmy. Mogliby częściej prąd wyłączać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 szkoda tylko, że koledze po fachu nie zwróciłeś uwagi, jak proponował wyłaczanie rekuperatora tutaj jest zapisany cytat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625531&viewfull=1#post6625531 to dopisze - wyłączanie reku, to też nie wentylacja On już się gubi w tym wszystkim. Najpierw pisze że nie wolno, potem że wolno, a teraz znowu zapomniał co pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Widzę tu dwa problemy: 1) W jaki sposób masa aku ma być "przedmuchana". Z tego co wiem piecokominek to lita, masywna konstrukcja - nie jak w przypadku wkładu kominkowego, który opływa zimnym powietrzem. Nie odpowiedziałeś jakiej długości mogą byc poziome, proste kanały rozprowadzające ciepłe powietrze i zasysające zimne? 2) Rozumiem ideę konałów w podłodze - w styro pod wylewką czy tak? Jak to zrobić w przypadku płyty fundamentowej? To off topic - może admin przeklei wybrane posty do nowego wątku? Znamy inne piecokominki? w piecokominkach powinny być kanały czerpiące powietrze od dołu i po ogrzaniu wychodzące na górze . Oczywiście najczęściej otwory są z boków. Spaliny idą innymi kanałami. Długość kanałów uzależniona jest od ich średnicy. Gdy montowałem (przed laty) nie było technologi "płyty" kanały nie mogą być w lub ze styropianu. (elektrostatyka) Można zastosować na kanały tylko materiał taki jak do wentylacji. Są dostępne np. kanały i kształtki stalowe (np o przekroju 50X200 ??) Kanały powinny być w betonie w płycie. Tu jednak problemem (technologicznym) może być komora do likwidacji kurzu. Ta komora to 50% zadowolenia. Trzeba pamiętać, że powietrze w kanałach jest zasysane a nie tłoczone. O ile kanały z zimnym powietrzem mogą być długie to ciepłe powietrze powinny być jak najkrótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 szkoda tylko, że koledze po fachu nie zwróciłeś uwagi, jak proponował wyłaczanie rekuperatora tutaj jest zapisany cytat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625531&viewfull=1#post6625531 to dopisze - wyłączanie reku, to też nie wentylacja Przeczytaj post 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 szkoda tylko, że koledze po fachu nie zwróciłeś uwagi, jak proponował wyłaczanie rekuperatora tutaj jest zapisany cytat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625531&viewfull=1#post6625531 to dopisze - wyłączanie reku, to też nie wentylacja To nie mój fach, choć trochę w nim pracowałem, poza granicami kraju. Podejrzewam, że problemem jest zrozumienie różnicy pomiędzy wyłączeniem rekuperatora, a wyłączeniem WM. Pytanie o bajpasy, przepustnice, sposób sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 06.10.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Przeczytaj post 73 nie o to mi chodziło... chodziło mi o stanowcze zajęcie stanowiska odnośnie wyśmiewania tych, (tak użytkowników jak i wykonawców)którzy mają włączoną wentylację 24h/d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.10.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 nie o to mi chodziło... chodziło mi o stanowcze zajęcie stanowiska odnośnie wyśmiewania tych, (tak użytkowników jak i wykonawców)którzy mają włączoną wentylację 24h/d No tośmy się nie zrozumieli. Moim zdaniem WM może mieć przerwy w pracy, ale nie wielogodzinne.Wielogodzinne wyłączanie wentylacji to błąd. Wentylacja jest nie tylko dla użytkowników jest też i dla domu. Jeśli dla użytkownika nie jest problemem praca 24 godzinna to ja tym bardziej nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts