Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??

klimator

Recommended Posts

Znamy inne piecokominki? w piecokominkach powinny być kanały czerpiące powietrze od dołu i po ogrzaniu wychodzące na górze . Oczywiście najczęściej otwory są z boków. Spaliny idą innymi kanałami.

Długość kanałów uzależniona jest od ich średnicy. Gdy montowałem (przed laty) nie było technologi "płyty" kanały nie mogą być w lub ze styropianu. (elektrostatyka) Można zastosować na kanały tylko materiał taki jak do wentylacji. Są dostępne np. kanały i kształtki stalowe (np o przekroju 50X200 ??) Kanały powinny być w betonie w płycie. Tu jednak problemem (technologicznym) może być komora do likwidacji kurzu. Ta komora to 50% zadowolenia. Trzeba pamiętać, że powietrze w kanałach jest zasysane a nie tłoczone. O ile kanały z zimnym powietrzem mogą być długie to ciepłe powietrze powinny być jak najkrótsze.

Komora do likwidacji kurzu?? Czy to przestrzeń pod paleniskiem (w jego okolicy), w której kurz osiada i można go zassać odkurzaczem? Proszę o więcej szczegółów. Jeśli nei tu to na priv. Kanały z ciepłym powietrzem: najkrótsze tzn? Metr, dwa?

• Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Komora do likwidacji kurzu?? Czy to przestrzeń pod paleniskiem (w jego okolicy), w której kurz osiada i można go zassać odkurzaczem? Proszę o więcej szczegółów. Jeśli nei tu to na priv. Kanały z ciepłym powietrzem: najkrótsze tzn? Metr, dwa?

Komora do likwidacji kurzu powinna być umieszczona jak najbardziej centralnie w stosunku do wszystkich czerpni zimnego powietrza i najlepiej najbliżej kominka. Można temat rozwiązać na wiele sposobów będę opisywał tylko jeden sposób - z ostatniej realizacji. P-kominek usytuowany na parterze w centrum budynku. Jest podpiwniczenie, a więc można łatwo prowadzić kanały i pod stropem (podłogą parteru) umieścić komorę z kąpielą wodną. Komora o wymiarach 1m x 0,5 x 0,5. umieszczona centralnie pod p-kominkiem. W stropie otwór f 250 na dnie komory kuweta z wodą. Wszystkie kanały doprowadzone do komory i ich wyloty skierowane na kuwetę. Centralnym otworem przez strop powietrze doprowadzone jest do obudowy p-kominka.

Kanały z ciepłym powietrzem mogą być o wiele dłuższe niż metr lecz zawsze prowadzimy je w możliwie najkrócej . Nie ma znaczenia w którym miejscu pod sufitem wejdą do ogrzewanego pomieszczenia. Znaczenie mają tylko prawidłowo umieszczone czerpnie.

Komora do likwidacji kurzu powinna być umieszczona jak najbardziej centralnie w stosunku do wszystkich czerpni zimnego powietrza i najlepiej najbliżej kominka. Można temat rozwiązać na wiele sposobów będę opisywał tylko jeden sposób - z ostatniej realizacji. P-kominek usytuowany na parterze w centrum budynku. Jest podpiwniczenie, a więc można łatwo prowadzić kanały i pod stropem (podłogą parteru) umieścić komorę z kąpielą wodną. Komora o wymiarach 1m x 0,5 x 0,5. umieszczona centralnie pod p-kominkiem. W stropie otwór f 250 na dnie komory kuweta z wodą. Wszystkie kanały doprowadzone do komory i ich wyloty skierowane na kuwetę. Centralnym otworem przez strop powietrze doprowadzone jest do obudowy p-kominka.

Kanały z ciepłym powietrzem mogą być o wiele dłuższe niż metr lecz zawsze prowadzimy je w możliwie najkrócej . Nie ma znaczenia w którym miejscu pod sufitem wejdą do ogrzewanego pomieszczenia. Znaczenie mają tylko prawidłowo umieszczone czerpnie.

Wygląda na niewykonalne w domu parterowym na płycie fundamentowej - kuweta z wodą. O ile kanały jestem sobie w stanie wyobrazić to takiego zbiornika z łatwym dostępem do niego - nie bardzo.Jako jakaś szuflada w obudowie p-kominka? Nie wiem....

Wygląda na niewykonalne w domu parterowym na płycie fundamentowej - kuweta z wodą. O ile kanały jestem sobie w stanie wyobrazić to takiego zbiornika z łatwym dostępem do niego - nie bardzo.Jako jakaś szuflada w obudowie p-kominka? Nie wiem....

Szkoda, że nie jestem młodszy. Zawsze byłem uczulony na stwierdzenie, że coś jest niewykonalne. Nawet w tym wypadku zrealizował bym ewentualne zlecenie. Niestety - gdybym był młodszy. Wodę w kuwecie wymieniany raz w miesiącu, lecz musimy mieć taką możliwość. Płyta fundamentowa jest utrudnieniem lecz nie wyklucza takiej inwestycji. Na pewno ją podraża, choć niewiele. Rzeczywistym problemem jest łatwość dostępu do kuwety i montowanego przeze mnie "mieszacza wody" zapobiegającego powstania kurzowej kołderki na wodzie w kuwecie. Oczywiście mogą być problemy,(wysoka woda gruntowa), które takie rozwiązanie czyni nieracjonalne.

• 1 year później...
  • 2 months później...