Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
Czyli rada fachowca (nie moja) kominek otwarty wyłączamy WM. I jest OK. Kominek kaseta jeśli za kilka tysięcy OK (certyfikat - błąd) to użytkownik ocenia czy ma szczelny kominek. I moje pytanie: po co wyłączać WM nadciśnieniową przy otwieraniu kominka? I dwa pytania jak poprawić błędy (?) wskazane w postach 51 i 67.

 

rada fachowca - ale od kominków a nie od WM, co zresztą bije z jego wypowiedzi....i tyle

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594357
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale skąd ten tłuszcz ? Z anemostatu zlokalizowanego pod sufitem ? O ile dobrze kojarzę, to Liwko ma indukcje, to już w ogóle tłuszcz ma male szanse, by dotrzeć pod sufit.

Nie wiem jakie urządzenie grzewcze w kuchni ma Liwko. W powietrzu w kuchni w trakcie gotowania, pieczenia itd są cząstki tłuszczu. Jeśli to dla Ciebie wiedza tajemna skonsultuj się z kucharką, albo osobą wycierającą kurze w kuchni.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594362
Udostępnij na innych stronach

Ale skąd ten tłuszcz ? Z anemostatu zlokalizowanego pod sufitem ? O ile dobrze kojarzę, to Liwko ma indukcje, to już w ogóle tłuszcz ma male szanse, by dotrzeć pod sufit.

 

Cicho, będzie większe zaskoczenie :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594377
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakie urządzenie grzewcze w kuchni ma Liwko. W powietrzu w kuchni w trakcie gotowania, pieczenia itd są cząstki tłuszczu. Jeśli to dla Ciebie wiedza tajemna skonsultuj się z kucharką, albo osobą wycierającą kurze w kuchni.

 

Miałeś kiedykolwiek do czynienia z indukcją?

Na ścianie za kuchenką mam płytki, miałem je również przy gazie, różnica kolosalna!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594379
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Coś mi się widzi że za dużo osób tutaj myli dwie rzeczy ... oraz różne idee im przyświecające ... wentylację mechaniczną i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację). I to jest odpowiedź na pytania (Fotohobby, Liwko) i autorytatywne stwierdzenia (Tymczsowy19) które po mojej wczesniejszej wypowiedzi tutaj padły ...

Pomyślcie trochę nad fundamentalnymi założeniami jednego i drugiego ... choćby w aspekcie otwierania drzwiczek kominka przy włączonej instalacji reku i jeszce bardziej zwiększonemu (nadciśnienie w salonie) przez to wypływowi dzięsiątków metrów sześciennych ogrzanego powietrza z domu w tym momencie ... tudzież nad sensem działania wentylacji mechanicznej zrekuperacją w momencie gdy przez 10 godzin w ciągu dnia nie ma nikogo w domu ... wieczorem podzielimy się wnioskami ... :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594389
Udostępnij na innych stronach

Miałeś kiedykolwiek do czynienia z indukcją?

Na ścianie za kuchenką mam płytki, miałem je również przy gazie, różnica kolosalna!

Może niezbyt precyzyjnie napisałem: proszę skonsultować się z osobą wycierającą kurze (konserwatorem powierzchni płaskich) na szafkach wiszących. Nie piszcie o powierzchniach pionowych i pryskającym tłuszczu. Liwko muszę Cię zmartwić nie Ty odkryłeś PC i indukcje. Nie jest to wiedza tylko dla wtajemniczonych.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594417
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Coś mi się widzi że za dużo osób tutaj myli dwie rzeczy ... oraz różne idee im przyświecające ... wentylację mechaniczną i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację). I to jest odpowiedź na pytania (Fotohobby, Liwko) i autorytatywne stwierdzenia (Tymczsowy19) które po mojej wczesniejszej wypowiedzi tutaj padły ...

Pomyślcie trochę nad fundamentalnymi założeniami jednego i drugiego ... choćby w aspekcie otwierania drzwiczek kominka przy włączonej instalacji reku i jeszce bardziej zwiększonemu (nadciśnienie w salonie) przez to wypływowi dzięsiątków metrów sześciennych ogrzanego powietrza z domu w tym momencie ... tudzież nad sensem działania wentylacji mechanicznej zrekuperacją w momencie gdy przez 10 godzin w ciągu dnia nie ma nikogo w domu ... wieczorem podzielimy się wnioskami ... :)

Pozdrawiam.

 

No i co z tego że te dziesiątki m3 ogrzanego powietrza mi ubędzie, akurat to dla mnie zaleta bo kominek mocno grzeje :)

Do tego to tylko powietrze, w tri miga powróci do poprzedniej temperatury (w rzeczywistości nawet tego nie zauważę)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594437
Udostępnij na innych stronach

Może niezbyt precyzyjnie napisałem: proszę skonsultować się z osobą wycierającą kurze (konserwatorem powierzchni płaskich) na szafkach wiszących. Nie piszcie o powierzchniach pionowych i pryskającym tłuszczu. Liwko muszę Cię zmartwić nie Ty odkryłeś PC i indukcje. Nie jest to wiedza tylko dla wtajemniczonych.

 

U nas równouprawnienie, wiem jak wyglądała sprawa przy gazie, a teraz widzę kolosalną różnicę przy indukcji. Tłuszczu ni widu ni słychu. Czary :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594440
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie na indukcji powoduje brak "parowania" tłuszczu?

 

Może różnica polega na tym, że przy np. gazie ogrzewasz również pomieszczenie i z tym ciepłem unosi ci się tłuszczyk, w indukcji podgrzewasz jedynie potrawę, nawet reszta garnka jest często zimna :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594443
Udostępnij na innych stronach

Może różnica polega na tym, że przy np. gazie ogrzewasz również pomieszczenie i z tym ciepłem unosi ci się tłuszczyk, w indukcji podgrzewasz jedynie potrawę, nawet reszta garnka jest często zimna :)

 

Liwko - litości. Tłuszcz paruje z ? tłuszczu. Garnki nie parują - chyba, że na indukcji. Ilość osadów - kurzu w kuchni zależy od wielu czynników, ale nie o tym mówiliśmy. Nie rozmawialiśmy o sposobach użytkowania kuchni w sposób zmniejszający jej zaśmiecenie. Naprawdę inni oprócz Ciebie też mogą coś wiedzieć. Indukcja jest prawdopodobnie starsza od Ciebie. (I ja chyba też - niestety)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594467
Udostępnij na innych stronach

Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594471
Udostępnij na innych stronach

Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu.

Spalanie gazu w prawidłowo wyregulowanej kuchence jest całkowite. Możemy pominąć cząstki stałe spalonego gazu które osiadają na powierzchniach płaskich. główne zabrudzenie bierze się z ogromnej konwencji powietrza - rozgrzanego płomieniem. Powietrze to porywa opary z gotowania, pieczenia i transportuje do góry.

Podejmując decyzje na czym gotować, te problemy można pominąć. "Boje się" gazu = prąd. Koszty = kalkulacja w swoich warunkach (prąd gaz) wynik, decyzja. Przechodząc z gazu na indukcję możliwa konieczność wymiany garnków. Gaz = kłopoty z WM. Na dzień dzisiejszy u mnie. 1 indukcja 2 gaz.

Indukcja = dwie taryfy - to co mogę gotuje na 2 taryfie. (Niestety tylko 22 do 7 i 13 do 16)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594505
Udostępnij na innych stronach

Liwko nie gotuje, dlatego ma czysty okap, filtry itp.

Jeśli ktoś lubi gotować i gotuje regularnie, to w życiu nie zainstaluje indukcji.

Gotowanie na indukcji to jak rąbanie kotka za pomocą młotka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594521
Udostępnij na innych stronach

Liwko nie gotuje, dlatego ma czysty okap, filtry itp.

Jeśli ktoś lubi gotować i gotuje regularnie, to w życiu nie zainstaluje indukcji.

Gotowanie na indukcji to jak rąbanie kotka za pomocą młotka.

 

No tak, jak przeszedłem z gazu na indukcję to od razu przestałem gotować :yes:

:lol2:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594525
Udostępnij na innych stronach

Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu.

 

Coś w tym musi być.

Nad kuchenką mam pochłaniacz i kratki od niego przez pięć lat były może ze dwa razy myte. I wcale jakoś specjalnie się nie kleiły.

Jurgonka na oczy indukcji nie widziałeś, przyznaj się ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594528
Udostępnij na innych stronach

Coś w tym musi być.

Nad kuchenką mam pochłaniacz i kratki od niego przez pięć lat były może ze dwa razy myte. I wcale jakoś specjalnie się nie kleiły.

Jurgonka na oczy indukcji nie widziałeś, przyznaj się ;)

 

To tylko świadczy o tym, że nie gotujesz;)

A powiedz mi jak na indukcji robisz Wiener Gulasch, który 4 godziny musi się dusić na małym ogniu?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594531
Udostępnij na innych stronach

To tylko świadczy o tym, że nie gotujesz;)

A powiedz mi jak na indukcji robisz Wiener Gulasch, który 4 godziny musi się dusić na małym ogniu?

 

Wiesz, mam skalę od 1-8. Jedynka to ta najmniejsza moc, a ósemka największa :D

Mam jeszcze super power, ale nie będę ci pisał co to oznacza :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594548
Udostępnij na innych stronach

Spalanie gazu w prawidłowo wyregulowanej kuchence jest całkowite.

Proponuje się przyjrzeć produktom tego spalania, (a właściwie jednemu z nich) i ich wpływ na to co się dzieje w kuchni.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/193941-jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85/page/5/#findComment-6594554
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...