Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??


klimator

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
Czyli rada fachowca (nie moja) kominek otwarty wyłączamy WM. I jest OK. Kominek kaseta jeśli za kilka tysięcy OK (certyfikat - błąd) to użytkownik ocenia czy ma szczelny kominek. I moje pytanie: po co wyłączać WM nadciśnieniową przy otwieraniu kominka? I dwa pytania jak poprawić błędy (?) wskazane w postach 51 i 67.

 

rada fachowca - ale od kominków a nie od WM, co zresztą bije z jego wypowiedzi....i tyle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale skąd ten tłuszcz ? Z anemostatu zlokalizowanego pod sufitem ? O ile dobrze kojarzę, to Liwko ma indukcje, to już w ogóle tłuszcz ma male szanse, by dotrzeć pod sufit.

Nie wiem jakie urządzenie grzewcze w kuchni ma Liwko. W powietrzu w kuchni w trakcie gotowania, pieczenia itd są cząstki tłuszczu. Jeśli to dla Ciebie wiedza tajemna skonsultuj się z kucharką, albo osobą wycierającą kurze w kuchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakie urządzenie grzewcze w kuchni ma Liwko. W powietrzu w kuchni w trakcie gotowania, pieczenia itd są cząstki tłuszczu. Jeśli to dla Ciebie wiedza tajemna skonsultuj się z kucharką, albo osobą wycierającą kurze w kuchni.

 

Miałeś kiedykolwiek do czynienia z indukcją?

Na ścianie za kuchenką mam płytki, miałem je również przy gazie, różnica kolosalna!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Coś mi się widzi że za dużo osób tutaj myli dwie rzeczy ... oraz różne idee im przyświecające ... wentylację mechaniczną i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację). I to jest odpowiedź na pytania (Fotohobby, Liwko) i autorytatywne stwierdzenia (Tymczsowy19) które po mojej wczesniejszej wypowiedzi tutaj padły ...

Pomyślcie trochę nad fundamentalnymi założeniami jednego i drugiego ... choćby w aspekcie otwierania drzwiczek kominka przy włączonej instalacji reku i jeszce bardziej zwiększonemu (nadciśnienie w salonie) przez to wypływowi dzięsiątków metrów sześciennych ogrzanego powietrza z domu w tym momencie ... tudzież nad sensem działania wentylacji mechanicznej zrekuperacją w momencie gdy przez 10 godzin w ciągu dnia nie ma nikogo w domu ... wieczorem podzielimy się wnioskami ... :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałeś kiedykolwiek do czynienia z indukcją?

Na ścianie za kuchenką mam płytki, miałem je również przy gazie, różnica kolosalna!

Może niezbyt precyzyjnie napisałem: proszę skonsultować się z osobą wycierającą kurze (konserwatorem powierzchni płaskich) na szafkach wiszących. Nie piszcie o powierzchniach pionowych i pryskającym tłuszczu. Liwko muszę Cię zmartwić nie Ty odkryłeś PC i indukcje. Nie jest to wiedza tylko dla wtajemniczonych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Coś mi się widzi że za dużo osób tutaj myli dwie rzeczy ... oraz różne idee im przyświecające ... wentylację mechaniczną i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację). I to jest odpowiedź na pytania (Fotohobby, Liwko) i autorytatywne stwierdzenia (Tymczsowy19) które po mojej wczesniejszej wypowiedzi tutaj padły ...

Pomyślcie trochę nad fundamentalnymi założeniami jednego i drugiego ... choćby w aspekcie otwierania drzwiczek kominka przy włączonej instalacji reku i jeszce bardziej zwiększonemu (nadciśnienie w salonie) przez to wypływowi dzięsiątków metrów sześciennych ogrzanego powietrza z domu w tym momencie ... tudzież nad sensem działania wentylacji mechanicznej zrekuperacją w momencie gdy przez 10 godzin w ciągu dnia nie ma nikogo w domu ... wieczorem podzielimy się wnioskami ... :)

Pozdrawiam.

 

No i co z tego że te dziesiątki m3 ogrzanego powietrza mi ubędzie, akurat to dla mnie zaleta bo kominek mocno grzeje :)

Do tego to tylko powietrze, w tri miga powróci do poprzedniej temperatury (w rzeczywistości nawet tego nie zauważę)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może niezbyt precyzyjnie napisałem: proszę skonsultować się z osobą wycierającą kurze (konserwatorem powierzchni płaskich) na szafkach wiszących. Nie piszcie o powierzchniach pionowych i pryskającym tłuszczu. Liwko muszę Cię zmartwić nie Ty odkryłeś PC i indukcje. Nie jest to wiedza tylko dla wtajemniczonych.

 

U nas równouprawnienie, wiem jak wyglądała sprawa przy gazie, a teraz widzę kolosalną różnicę przy indukcji. Tłuszczu ni widu ni słychu. Czary :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może różnica polega na tym, że przy np. gazie ogrzewasz również pomieszczenie i z tym ciepłem unosi ci się tłuszczyk, w indukcji podgrzewasz jedynie potrawę, nawet reszta garnka jest często zimna :)

 

Liwko - litości. Tłuszcz paruje z ? tłuszczu. Garnki nie parują - chyba, że na indukcji. Ilość osadów - kurzu w kuchni zależy od wielu czynników, ale nie o tym mówiliśmy. Nie rozmawialiśmy o sposobach użytkowania kuchni w sposób zmniejszający jej zaśmiecenie. Naprawdę inni oprócz Ciebie też mogą coś wiedzieć. Indukcja jest prawdopodobnie starsza od Ciebie. (I ja chyba też - niestety)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu.

Spalanie gazu w prawidłowo wyregulowanej kuchence jest całkowite. Możemy pominąć cząstki stałe spalonego gazu które osiadają na powierzchniach płaskich. główne zabrudzenie bierze się z ogromnej konwencji powietrza - rozgrzanego płomieniem. Powietrze to porywa opary z gotowania, pieczenia i transportuje do góry.

Podejmując decyzje na czym gotować, te problemy można pominąć. "Boje się" gazu = prąd. Koszty = kalkulacja w swoich warunkach (prąd gaz) wynik, decyzja. Przechodząc z gazu na indukcję możliwa konieczność wymiany garnków. Gaz = kłopoty z WM. Na dzień dzisiejszy u mnie. 1 indukcja 2 gaz.

Indukcja = dwie taryfy - to co mogę gotuje na 2 taryfie. (Niestety tylko 22 do 7 i 13 do 16)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu.

 

Coś w tym musi być.

Nad kuchenką mam pochłaniacz i kratki od niego przez pięć lat były może ze dwa razy myte. I wcale jakoś specjalnie się nie kleiły.

Jurgonka na oczy indukcji nie widziałeś, przyznaj się ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś w tym musi być.

Nad kuchenką mam pochłaniacz i kratki od niego przez pięć lat były może ze dwa razy myte. I wcale jakoś specjalnie się nie kleiły.

Jurgonka na oczy indukcji nie widziałeś, przyznaj się ;)

 

To tylko świadczy o tym, że nie gotujesz;)

A powiedz mi jak na indukcji robisz Wiener Gulasch, który 4 godziny musi się dusić na małym ogniu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...