Gość tymczasowy19 02.10.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Czyli rada fachowca (nie moja) kominek otwarty wyłączamy WM. I jest OK. Kominek kaseta jeśli za kilka tysięcy OK (certyfikat - błąd) to użytkownik ocenia czy ma szczelny kominek. I moje pytanie: po co wyłączać WM nadciśnieniową przy otwieraniu kominka? I dwa pytania jak poprawić błędy (?) wskazane w postach 51 i 67. rada fachowca - ale od kominków a nie od WM, co zresztą bije z jego wypowiedzi....i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.10.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale skąd ten tłuszcz ? Z anemostatu zlokalizowanego pod sufitem ? O ile dobrze kojarzę, to Liwko ma indukcje, to już w ogóle tłuszcz ma male szanse, by dotrzeć pod sufit. Nie wiem jakie urządzenie grzewcze w kuchni ma Liwko. W powietrzu w kuchni w trakcie gotowania, pieczenia itd są cząstki tłuszczu. Jeśli to dla Ciebie wiedza tajemna skonsultuj się z kucharką, albo osobą wycierającą kurze w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale skąd ten tłuszcz ? Z anemostatu zlokalizowanego pod sufitem ? O ile dobrze kojarzę, to Liwko ma indukcje, to już w ogóle tłuszcz ma male szanse, by dotrzeć pod sufit. Cicho, będzie większe zaskoczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie wiem jakie urządzenie grzewcze w kuchni ma Liwko. W powietrzu w kuchni w trakcie gotowania, pieczenia itd są cząstki tłuszczu. Jeśli to dla Ciebie wiedza tajemna skonsultuj się z kucharką, albo osobą wycierającą kurze w kuchni. Miałeś kiedykolwiek do czynienia z indukcją? Na ścianie za kuchenką mam płytki, miałem je również przy gazie, różnica kolosalna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.10.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 skłaniałbym się ku opinii liwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.10.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Witam. Coś mi się widzi że za dużo osób tutaj myli dwie rzeczy ... oraz różne idee im przyświecające ... wentylację mechaniczną i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację). I to jest odpowiedź na pytania (Fotohobby, Liwko) i autorytatywne stwierdzenia (Tymczsowy19) które po mojej wczesniejszej wypowiedzi tutaj padły ... Pomyślcie trochę nad fundamentalnymi założeniami jednego i drugiego ... choćby w aspekcie otwierania drzwiczek kominka przy włączonej instalacji reku i jeszce bardziej zwiększonemu (nadciśnienie w salonie) przez to wypływowi dzięsiątków metrów sześciennych ogrzanego powietrza z domu w tym momencie ... tudzież nad sensem działania wentylacji mechanicznej zrekuperacją w momencie gdy przez 10 godzin w ciągu dnia nie ma nikogo w domu ... wieczorem podzielimy się wnioskami ... Pozdrawiam. Edytowane 2 Października 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.10.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Miałeś kiedykolwiek do czynienia z indukcją? Na ścianie za kuchenką mam płytki, miałem je również przy gazie, różnica kolosalna! Może niezbyt precyzyjnie napisałem: proszę skonsultować się z osobą wycierającą kurze (konserwatorem powierzchni płaskich) na szafkach wiszących. Nie piszcie o powierzchniach pionowych i pryskającym tłuszczu. Liwko muszę Cię zmartwić nie Ty odkryłeś PC i indukcje. Nie jest to wiedza tylko dla wtajemniczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.10.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 skłaniałbym się ku opinii liwka Gotowanie na indukcji powoduje brak "parowania" tłuszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam. Coś mi się widzi że za dużo osób tutaj myli dwie rzeczy ... oraz różne idee im przyświecające ... wentylację mechaniczną i wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuperację). I to jest odpowiedź na pytania (Fotohobby, Liwko) i autorytatywne stwierdzenia (Tymczsowy19) które po mojej wczesniejszej wypowiedzi tutaj padły ... Pomyślcie trochę nad fundamentalnymi założeniami jednego i drugiego ... choćby w aspekcie otwierania drzwiczek kominka przy włączonej instalacji reku i jeszce bardziej zwiększonemu (nadciśnienie w salonie) przez to wypływowi dzięsiątków metrów sześciennych ogrzanego powietrza z domu w tym momencie ... tudzież nad sensem działania wentylacji mechanicznej zrekuperacją w momencie gdy przez 10 godzin w ciągu dnia nie ma nikogo w domu ... wieczorem podzielimy się wnioskami ... Pozdrawiam. No i co z tego że te dziesiątki m3 ogrzanego powietrza mi ubędzie, akurat to dla mnie zaleta bo kominek mocno grzeje Do tego to tylko powietrze, w tri miga powróci do poprzedniej temperatury (w rzeczywistości nawet tego nie zauważę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Może niezbyt precyzyjnie napisałem: proszę skonsultować się z osobą wycierającą kurze (konserwatorem powierzchni płaskich) na szafkach wiszących. Nie piszcie o powierzchniach pionowych i pryskającym tłuszczu. Liwko muszę Cię zmartwić nie Ty odkryłeś PC i indukcje. Nie jest to wiedza tylko dla wtajemniczonych. U nas równouprawnienie, wiem jak wyglądała sprawa przy gazie, a teraz widzę kolosalną różnicę przy indukcji. Tłuszczu ni widu ni słychu. Czary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Gotowanie na indukcji powoduje brak "parowania" tłuszczu? Może różnica polega na tym, że przy np. gazie ogrzewasz również pomieszczenie i z tym ciepłem unosi ci się tłuszczyk, w indukcji podgrzewasz jedynie potrawę, nawet reszta garnka jest często zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.10.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Może różnica polega na tym, że przy np. gazie ogrzewasz również pomieszczenie i z tym ciepłem unosi ci się tłuszczyk, w indukcji podgrzewasz jedynie potrawę, nawet reszta garnka jest często zimna Liwko - litości. Tłuszcz paruje z ? tłuszczu. Garnki nie parują - chyba, że na indukcji. Ilość osadów - kurzu w kuchni zależy od wielu czynników, ale nie o tym mówiliśmy. Nie rozmawialiśmy o sposobach użytkowania kuchni w sposób zmniejszający jej zaśmiecenie. Naprawdę inni oprócz Ciebie też mogą coś wiedzieć. Indukcja jest prawdopodobnie starsza od Ciebie. (I ja chyba też - niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 02.10.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.10.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu. Spalanie gazu w prawidłowo wyregulowanej kuchence jest całkowite. Możemy pominąć cząstki stałe spalonego gazu które osiadają na powierzchniach płaskich. główne zabrudzenie bierze się z ogromnej konwencji powietrza - rozgrzanego płomieniem. Powietrze to porywa opary z gotowania, pieczenia i transportuje do góry. Podejmując decyzje na czym gotować, te problemy można pominąć. "Boje się" gazu = prąd. Koszty = kalkulacja w swoich warunkach (prąd gaz) wynik, decyzja. Przechodząc z gazu na indukcję możliwa konieczność wymiany garnków. Gaz = kłopoty z WM. Na dzień dzisiejszy u mnie. 1 indukcja 2 gaz. Indukcja = dwie taryfy - to co mogę gotuje na 2 taryfie. (Niestety tylko 22 do 7 i 13 do 16) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.10.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Liwko nie gotuje, dlatego ma czysty okap, filtry itp. Jeśli ktoś lubi gotować i gotuje regularnie, to w życiu nie zainstaluje indukcji.Gotowanie na indukcji to jak rąbanie kotka za pomocą młotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Liwko nie gotuje, dlatego ma czysty okap, filtry itp. Jeśli ktoś lubi gotować i gotuje regularnie, to w życiu nie zainstaluje indukcji. Gotowanie na indukcji to jak rąbanie kotka za pomocą młotka. No tak, jak przeszedłem z gazu na indukcję to od razu przestałem gotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jurgonka, ja planuje kuchenkę gazową (przynajmniej na chwilę obecną) ale myślę, że te większe zanieczyszczenia powstające przy gazie spowodowane są właściwościami tego co pozostaje w wyniku spalania gazu. Coś w tym musi być. Nad kuchenką mam pochłaniacz i kratki od niego przez pięć lat były może ze dwa razy myte. I wcale jakoś specjalnie się nie kleiły. Jurgonka na oczy indukcji nie widziałeś, przyznaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.10.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Coś w tym musi być. Nad kuchenką mam pochłaniacz i kratki od niego przez pięć lat były może ze dwa razy myte. I wcale jakoś specjalnie się nie kleiły. Jurgonka na oczy indukcji nie widziałeś, przyznaj się To tylko świadczy o tym, że nie gotujesz;) A powiedz mi jak na indukcji robisz Wiener Gulasch, który 4 godziny musi się dusić na małym ogniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 To tylko świadczy o tym, że nie gotujesz;) A powiedz mi jak na indukcji robisz Wiener Gulasch, który 4 godziny musi się dusić na małym ogniu? Wiesz, mam skalę od 1-8. Jedynka to ta najmniejsza moc, a ósemka największa Mam jeszcze super power, ale nie będę ci pisał co to oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.10.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Spalanie gazu w prawidłowo wyregulowanej kuchence jest całkowite. Proponuje się przyjrzeć produktom tego spalania, (a właściwie jednemu z nich) i ich wpływ na to co się dzieje w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.