Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??

klimator

Recommended Posts

Wiesz, mam skalę od 1-8. Jedynka to ta najmniejsza moc, a ósemka największa :D

Mam jeszcze super power, ale nie będę ci pisał co to oznacza :)

Liwko od dziś jesteś moim guru. Jedynka to najmniejsza moc a ósemka największa. Wolniej!! gdy to ogarnę przejdę do dalszych mądrości.

"Jurgonka na oczy indukcji nie widziałeś, przyznaj się " Jak teraz mógłbym przyznać się, że pierwszą płytę indukcyjną montowałem kilkanaście lat temu.

Z utęsknieniem czekam na obiecane zdjęcia. Z wymianą "myśli" poczekam jak dorośniesz.

• Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz, mam skalę od 1-8. Jedynka to ta najmniejsza moc, a ósemka największa :D

Mam jeszcze super power, ale nie będę ci pisał co to oznacza :)

Tia, tia, tia, i właśnie dlatego po 10 latach mordęgi z indukcją, (wymieniałem 4 razy w przeszłości) w nowym domu jest płyta na gaz z butli LPG:P

Bo w indukcji na 1, albo przez 20 minut nic się nie dzieje, a potem nagle wrzy jak z kopyta.

Zero kontroli;)

A propo tych tłuszczy, to przy smażeniu i podsmażaniu zawsze są. Zrób sobie frytki w głębokim oleju, albo jakąś tempurę.

Albo tłustego steaka. A potem obejrzyj filtr z okapu.

Jeśli ktoś wypisuje takie rzeczy o indukcji to znaczy, że nie miał z nią do czynienia. Indukcja i gaz to dwa rożne światy, podobnie jak ekogroszek i PCi.

Miałem gaz przez całe życie, podobnie pewnie jak większość z nas, a od 4 lat użytkuje indukcję. Gotujemy sporo i mogę jednoznacznie potwierdzić, że przy indukcji jest o niebo czyściej. Mam mozaikę gresową za indukcją i w zasadzie wystarczy ją raz w tygodniu przetrzeć - nic nie trzeba szorować, żadnych tłustych plam i zacieków nie widziałem. Za to jak se przypomnę cotygodniowe skrobanie kratki przy gazie to jeszcze mi się niedobrze robi (gorsze wspomnienia mam chyba tylko z ekogroszkiem;)) Gotowanie na "małym ogniu" w indukcji jest o wiele prostsze niż przy gazie, a przede wszystkim bezpieczne. Możesz sobie bigosik zostawić na noc żeby się dusił bez obawy, że nie obudzisz się następnego dnia:).

Tia, tia, tia, i właśnie dlatego po 10 latach mordęgi z indukcją, (wymieniałem 4 razy w przeszłości) w nowym domu jest płyta na gaz z butli LPG:P

Bo w indukcji na 1, albo przez 20 minut nic się nie dzieje, a potem nagle wrzy jak z kopyta.

Zero kontroli;)

A propo tych tłuszczy, to przy smażeniu i podsmażaniu zawsze są. Zrób sobie frytki w głębokim oleju, albo jakąś tempurę.

Albo tłustego steaka. A potem obejrzyj filtr z okapu.

Łączę się z tobą w bólu :) Ja nie mam takich problemów z moją indukcją

(proponuję poczytać wątek "Płyta indukcyjna czy gazowa?")

NIGDY WIĘCEJ GAZOWEJ!

Dla ułatwienia chodzi mi o ten produkt przez który kotły kondensacyjne "przekraczają 100% sprawności"

Eureka - na gazie wytwarza się para, która później się wkrapla (kondensuje) na indukcji nie ma pary? nie ma kondensacji? Indukcja wygrywa, chyba, że guru orzeknie inaczej.? Jak zagotować wodę,bez parowania??

Eureka - na gazie wytwarza się para, która później się wkrapla (kondensuje) na indukcji nie ma pary? nie ma kondensacji? Indukcja wygrywa, chyba, że guru orzeknie inaczej.? Jak zagotować wodę,bez parowania??

Mocno odbiegliśmy od tematu, ale brawo, gratuluje. Tylko, że przy kuchence jakby "ciut" więcej tej pary się wytwarzało i tak, masz racje ona kondensuje, tylko, że np w kotłach kondensacyjnych w kominie, z którego sobie gdzieś tam spływa do kanalizy, a nie w kuchni na szafkach pozostawiając tam różne rzeczy które ze sobą uniosła.

Poszukaj forum o szydełkowaniu. Pewnie też nie umiesz, ale zawsze można coś doradzić :yes:

Odpuszczam, nie widzę sensu dalszej dyskusji na ten temat.

Jaka może być dyskusja z dzieckiem, którego największe osiągnięcie intelektualne to: "Wiesz, mam skalę od 1-8. Jedynka to ta najmniejsza moc, a ósemka największa"

Kolego @Jurgonka chyba nie zauwazułeś że Liwko ma najlepszy dom na świecie, najlepszy kominek, najlepsze ogrzewanie, najlepszą indukcję, najlepsza pralkę, zmywarkę telefon komórkowy itd. Mało tego, wszytko czego dokonał w swoim domu zrobił to najlepiej i najtaniej na świecie a rezta żyje w średniowieczu - istny ciemnogród.

Liwko jestem z ciebie dumny.:yes::yes::yes: istna alfa i omega.

Liwko mam nadzieję że zostaniesz BOHATEREM MOJEGO DOMU???

Jaka może być dyskusja z dzieckiem, którego największe osiągnięcie intelektualne to: "Wiesz, mam skalę od 1-8. Jedynka to ta najmniejsza moc, a ósemka największa"

Dobre Jurgonka.

Ciekawe jaką temperaturę duszenia ma na 1-3 a smażenia od 6-8?

Widać, że zamiast gotować, woli stołować się w przyzakładowej stołówce;)

Kolego @Jurgonka chyba nie zauwazułeś że Liwko ma najlepszy dom na świecie, najlepszy kominek, najlepsze ogrzewanie, najlepszą indukcję, najlepsza pralkę, zmywarkę telefon komórkowy itd. Mało tego, wszytko czego dokonał w swoim domu zrobił to najlepiej i najtaniej na świecie a rezta żyje w średniowieczu - istny ciemnogród.

Liwko jestem z ciebie dumny.:yes::yes::yes: istna alfa i omega.

Liwko mam nadzieję że zostaniesz BOHATEREM MOJEGO DOMU???

A i wszystko za kredyt, PC z odwiertami za 20kzł, wyposażenie kuchni 2kzł a kominek za freeko po kosztach, w podzięce od tych, co mu dom cały zbudowali, i że w ogóle mieli przyzwolenie od Liwko go zbudować;)

Edytowane przez zyzolek