Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??

klimator

Recommended Posts

• Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Był fajny, ciekawy i konstruktywny wątek ...

... jak zwykle Liwko go rozpier..ł ... tak jak już wiele innych wątków na FM ... bo wie najlepiej na swoim przykładzie w ilości "sztuk jedna" ...

Wysiadam z wątku.

Pozdrawiam.

Ja go rozwaliłem? To ty żeś pierdół napisał i dałeś nogę. Kilka osób ci to napisało a ty mnie się czepiasz? Czepiaj się swojej baby Forest :p

Gość tymczasowy19
Zna ktoś kretyna, który do domu 160m2 wstawia kocioł 22kW?

ty to bez inwektyw żyć nie możesz....

całkiem sporo znam osób co ma takie piece w takich domach

mnie tez pewnie by taki wcisnęli, gdyby nie lektura forum :p

współczuję im, ale nie uważam ich za kretynów...

Litości - nie indukcja - gotująca się woda = para wodna. Oczywiście pomijam efekty spalania gazu = para wodna.

Wlaśnie o tą parę, ktora ze spalonego gazu powstaje.

Dodatkowo, sprawnosc kuchenki gazowej to jakieś 50%, indukcji podad 90%

To oznacza, że żeby dostarczyc potrawie dana ilosć energii musimy wyprodukować jej więcej, prawie dwa razy.

Prawie polowa tej energii "ucieka" spod garnka w postaci goracego powietrza z parą wodną.

Ten "komin" wspaniale zabiera ze soba cząstczki tłuszczu, ktore przy ondukcji ladują po porostu na plycie, bądz w jej bezposrednim sasiedztwie.

Przy gazie ten tluszcz sobie podruzuje z powietrzem, aź te wystygnie i wowczas opada na meble, sciany...

Proste i zauwazalne dla kogos kto mial okazje gotować pare lat na indukcji i gazie

Jaki filtr, z reku? Tydzień temu wymieniany. Nic ci on nie wyjaśni, a reku mam na strychu i nie chce mi się iść odkręcać pokrywę żeby zrobić zdjęcie niemal czystego filtra.

Powiem ci tak. Filtry wywiewne są dużo czyściejsze od nawiewnych :yes:

Rozumiem nowoczesna wentylacja mechaniczna nie ma filtrów na wlocie z kuchni ma je dopiero przed rekuperatorem. Albo kłamiesz albo ja znowu muszę się uczyć. Co za idiota wymyślił taką wentylacje. Chyba, że to w ramach strzyżenia.

Rozumiem nowoczesna wentylacja mechaniczna nie ma filtrów na wlocie z kuchni ma je dopiero przed rekuperatorem. Albo kłamiesz albo ja znowu muszę się uczyć. Co za idiota wymyślił taką wentylacje. Chyba, że to w ramach strzyżenia.

No tak jest :yes: Ucz się ucz Jurgonka, masz duży łeb, dużo ci wiedzy wejdzie :D

To oznacza, że żeby dostarczyc potrawie dana ilosć energii musimy wyprodukować jej więcej, prawie dwa razy.

Prawie polowa tej energii "ucieka" spod garnka w postaci goracego powietrza z parą wodną.

Ten "komin" wspaniale zabiera ze soba cząstczki tłuszczu, ktore przy ondukcji ladują po porostu na plycie, bądz w jej bezposrednim sasiedztwie.

Przy gazie ten tluszcz sobie podruzuje z powietrzem, aź te wystygnie i wowczas opada na meble, sciany...

Proste i zauwazalne dla kogos kto mial okazje gotować pare lat na indukcji i gazie

Dla niektórych to nie do ogarnięcia :)

Wentylacja mechaniczna w kuchni, kuchenka gazowa, czy tłuszcz uniesiony parą wodną ze spalonego gazu:D może dostać się do przewodów wywiewnych.

Oczywiście w wypadku indukcji nie ma pary wodnej.!!!

Pomyślcie trochę nad fundamentalnymi założeniami jednego i drugiego ... choćby w aspekcie otwierania drzwiczek kominka przy włączonej instalacji reku i jeszce bardziej zwiększonemu (nadciśnienie w salonie) przez to wypływowi dzięsiątków metrów sześciennych ogrzanego powietrza z domu w tym momencie ... tudzież nad sensem działania wentylacji mechanicznej zrekuperacją w momencie gdy przez 10 godzin w ciągu dnia nie ma nikogo w domu ... wieczorem podzielimy się wnioskami ... :)

Pozdrawiam.

A Ty wyłaczasz swoja WG, kiedy wychodzisz z domu na 12h ?

Przeciez ona generyje tyle strat, kiedy nie ma Cię w domu.

;)

Mój rekuperator pobiera 16W kiedy dziala z wydatkiem 70m3/h i 36W kiedy dziala z wydatkiem 120m/h (na tyle byl dobierany)

Czasem tuner sat bierze wiecej w stand-by...

Zna ktoś kretyna, który do domu 160m2 wstawia kocioł 22kW?

Powiem ci że znam go.

Widzisz mój Bohaterze ten kocioł wstawili poprzedni właściciele. Powiem ci więcej też budowali takim system jak ty bez komina dymnego i takie tam cuda nie wida no i oczywiście kominek w salonie ( w tym roku nie udało mi się go wywalić ale w przyszłym to na pewno wywalę to badziewie)

Potem kombinowali jak tego 22kw upchnąć w kotłowni która nie jest za duża. (po tym śmiecuchu pozostało tylko wspomnienie) Niestety grzanie systemem bezobsługowym wyszło im bokiem no ale ty przeciez wiesz najlepiej na świecie mój ty BOHATERZE.

Edytowane przez mobli

Widzisz mój Bohaterze ten kocioł wstawili poprzedni właściciele. Powiem ci więcej też budowali takim system jak ty bez komina dymnego i takie tam cuda nie wida no i oczywiście kominek w salonie ( w tym roku nie udało mi się go wywalić ale w przyszłym to na pewno wywalę to badziewie)

Potem kombinowali jak tego 22kw upchnąć w kotłowni która nie jest za duża. Niestety grzanie systemem bezobsługowym wyszło im bokiem no ale ty przeciez wiesz najlepiej na świecie mój ty BOHATERZE.

Uważam, że słowo bohater obraża Liwka proponuje BOCHATER, wtedy nikt nie pomyli zwykłego bohatera z naszym BOCHATEREM.

Powiem ci że znam go.

Potem kombinowali jak tego 22kw upchnąć w kotłowni która nie jest za duża. (po tym śmiecuchu pozostało tylko wspomnienie) Niestety grzanie systemem bezobsługowym wyszło im bokiem no ale ty przeciez wiesz najlepiej na świecie mój ty BOHATERZE.

No popatrz, potrafisz mówić ludzkim głosem, nie może być :D

A napiszesz coś sensownego w temacie?