Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??


klimator

Recommended Posts

No popatrz, potrafisz mówić ludzkim głosem, nie może być :D

A napiszesz coś sensownego w temacie?

 

I kto to mówi.:rotfl:

 

A powiem ci jeszcze co poprzedni właściciele spalali w kominku dla rekreacji - panele podłogowe. Miodzio.

 

A zapomniałem.

 

Mój ty BOCHATERZE

Edytowane przez mobli
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wlaśnie o tą parę, ktora ze spalonego gazu powstaje.

Dodatkowo, sprawnosc kuchenki gazowej to jakieś 50%, indukcji podad 90%

To oznacza, że żeby dostarczyc potrawie dana ilosć energii musimy wyprodukować jej więcej, prawie dwa razy.

Prawie polowa tej energii "ucieka" spod garnka w postaci goracego powietrza z parą wodną.

Ten "komin" wspaniale zabiera ze soba cząstczki tłuszczu, ktore przy ondukcji ladują po porostu na plycie, bądz w jej bezposrednim sasiedztwie.

Przy gazie ten tluszcz sobie podruzuje z powietrzem, aź te wystygnie i wowczas opada na meble, sciany...

Proste i zauwazalne dla kogos kto mial okazje gotować pare lat na indukcji i gazie

 

Dlatego są okapy kuchenne z wyciągiem nad płytą i odprowadzeniem bezpośrednio na zewnątrz.

Butla LPG za 50 zł starcza na 5 miesięcy..

Edytowane przez zyzolek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wentylacja mechaniczna w kuchni, kuchenka gazowa, czy tłuszcz uniesiony parą wodną ze spalonego gazu:D może dostać się do przewodów wywiewnych.

Oczywiście w wypadku indukcji nie ma pary wodnej.!!!

 

Gdybyś trochę się skupił, to wierzę, że byś pojął różnice miedzy pracą indukcji, a kuchenki gazowej. Włącz indukcje bez garnka (teoretycznie), a włącz kuchenka gazową bez garnka. Nad kuchnią powieś poziomą szybę, i podziel się wrażeniami. Przy okazji napisz, w którym miejscu z indukcji wydobywa się para wodna.

A jak w google wpiszesz "pochłaniacz" to również zobaczysz ciekawe urządzenie, bardzo przydatne w kuchni.

 

Zna ktoś kretyna, który do domu 160m2 wstawia kocioł 22kW?

 

Teraz głupio mi się przyznać, ale ja mam podobno 24kW w domu o zapotrzebowaniu 5kW. :bye:

Edytowane przez mac_612
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Liwko, moim skromnym zdaniem nie ma sensu spierac sie o wyzszosc indukcji nad gazem w tym watku. Pewnie ekogroszkowcy juz czaja sie za rogiem.:yes:

Szkoda nerwow;)

 

Pewnie że nie ma sensu, ale zauważ...

Zrobiłem zdjęcia kanałów wywiewnych z kuchni, wstawiłem je tutaj specjalnie Jurgonce i jaka była reakcja? Zamiast przyznać rację, zwyzywał pomysłodawców takiej wentylacji od idiotów. Koleś kompletnie się nie zna na NICZYM a udaje mądrego. To samo Forest, wleciał, głupot powypisywał, obraził się i uciekł. O zyzolku nawet nie ma co gadać, to wyjątkowy przypadek, jest pocieszny i nawet go lubię :rolleyes: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś trochę się skupił, to wierzę, że byś pojął różnice miedzy pracą indukcji, a kuchenki gazowej. Włącz indukcje bez garnka (teoretycznie), a włącz kuchenka gazową bez garnka. Nad kuchnią powieś poziomą szybę, i podziel się wrażeniami. Przy okazji napisz, w którym miejscu z indukcji wydobywa się para wodna.

A jak w google wpiszesz "pochłaniacz" to również zobaczysz ciekawe urządzenie, bardzo przydatne w kuchni.

 

 

 

Teraz głupio mi się przyznać, ale ja mam podobno 24kW w domu o zapotrzebowaniu 5kW. :bye:

 

Mac ogarnij się trochę. Pozwól na wiarę, że wpisy twoje wynikają tylko z pośpiechu i nie poznania całości wątku. Był tylko jeden problem, wentylacja i zanieczyszczenia, wpływ ognia, ciepła na wentylacje. Wątek ma swój temat. Wątek nie dotyczył różnic pomiędzy indukcją a gazem. (Na marginesie wiele lat temu konstruowałem radiator do grzania pomieszczenia poprzez palący się palnik na kuchence gazowej.) Przeczytaj swoje zdanie: "Włącz indukcje bez garnka" a ja dodam - i zmierz temperaturę??? Kończąc, sprawdź w swojej kuchni wlot i początek kanału wentylacyjnego porównaj ze zdjęciami "bochatera". Nie wiem na czym gotujesz i nie to jest problemem. Nie chodzi o porównanie źródeł ciepła, chodzi o zanieczyszczenia, które powstają przy używaniu - gotowaniu. Wentylacja wymuszona bardzo często jest (w kuchniach bez okien musi być) tam gdzie pali się gaz. Porównaj (jak masz możliwość) wlot wentylacji w łazience z podgrzewaczem przepływom-gazowym, a kuchnią z kuchenką gazowa. Zrozumiesz o co mi chodzi. "bochater" zniszczył kolejny wątek. Zamiast dawać żałosne rady: " A jak w google wpiszesz "pochłaniacz" to również zobaczysz ciekawe urządzenie, bardzo przydatne w kuchni." zastanów się dlaczego "bochatera" przeraził ten wątek. Dlaczego storpedował dyskusje na temat kominków i WM. Naiwnie uważam, że przeraziła go myśl, że wszyscy dowiedzą się o jego niepoprawnej instalacji przez "bochatera. Wniosek "pożyteczny idiota". Lub profesjonalne działanie lobby wentylacji wymuszonej i kominkowej.:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jurgonka napisałem "teoretycznie", wiadomo dlaczego. Gaz z butli daje bardzo dużo wilgoci, która w postaci par unosi się i osiada na wszystkim wkoło. Indukcja nie dostarcza wilgoci sama z siebie.

 

Ten wątek od połowy 5'tej strony jest poza tematem. Nic nie czytam w pośpiechu. Żaden bzdurny "certyfikat szczelności" (notabene jest w ogóle takie coś?), nie sprawi, że kominek może być bezmyślnie montowany w instalacji z rekuperatorem. Trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad, spełniać parę warunków koniecznych i jak już pisałem można bezpiecznie zamontować nawet kominek bez drzwiczek (czego nie polecam).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie proponuję skończyć temat indukcji.

Jak widzicie korzystam z forum już od 11 lat i spadek jakości dla przeciętnego poszukiwacza wiadomości na tematy budowlane jest bardzo odczuwalny. Tematy które wydają się ciekawie zaczynać, tak jak ten, po kilku stronach przeradzają się w pyskówkę. I od razu napiszę, że to nie kwestia jakiś konkretnych użytkowników. Przecież gdyby Ci "czepiający się" nie znajdowali chętnych do dyskusji np na temat indukcji w wątku o kominkach i rekuperacji to myślę, że nie przepychaliby się sami ze sobą (no pewnie kilka i takich przypadków się znajdzie, ale tutaj to już byłaby potrzebna interwencja człowieka w białym kitlu).

Powtórzę, skończcie panowie te ambitne przepychanki i wróćmy do tematu głównego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jurgonka napisałem "teoretycznie", wiadomo dlaczego. Gaz z butli daje bardzo dużo wilgoci, która w postaci par unosi się i osiada na wszystkim wkoło. Indukcja nie dostarcza wilgoci sama z siebie.

 

Ten wątek od połowy 5'tej strony jest poza tematem. Nic nie czytam w pośpiechu. Żaden bzdurny "certyfikat szczelności" (notabene jest w ogóle takie coś?), nie sprawi, że kominek może być bezmyślnie montowany w instalacji z rekuperatorem. Trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad, spełniać parę warunków koniecznych i jak już pisałem można bezpiecznie zamontować nawet kominek bez drzwiczek (czego nie polecam).

Widzę, że doszliśmy do podobnych wniosków na temat forum ;)

 

Napisz o jakich ważnych zasadach myslisz, i jakie warunki trzeba wg Ciebie spełnić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

halszka1938 Wszystko już było w tym wątku napisane. Trzeba wyłowić wśród tych śmieci. Podstawa, to zapewnienie przynajmniej wentylacji zbilansowanej, a najlepiej nadciśnieniowej. Należy się w jakiś sposób zabezpieczyć przed pracą samego wentylatora wyciągowego i z jedną rzeczą z jaka się zgadzam

z Jurgonka to MUSI być zamontowany dobry czujnik czadu (chętnie poznam konkretny model).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polecam taki

http://allegro.pl/czujnik-dymu-i-czadu-2w1-kidde-900-0122-super-9788-i4575333609.html

 

Ktoś opisywał awarię wentylatora nawiewnego i taki czujnik się sprawdził.

A jeżeli ktoś jest bardzo strachliwy i się boi że jest na baterie, to niech kupi na prąd i do tego zbuduje elektrownie atomową. Będzie pewien że czujnik zadziała :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

halszka1938 Wszystko już było w tym wątku napisane. Trzeba wyłowić wśród tych śmieci. Podstawa, to zapewnienie przynajmniej wentylacji zbilansowanej, a najlepiej nadciśnieniowej. Należy się w jakiś sposób zabezpieczyć przed pracą samego wentylatora wyciągowego i z jedną rzeczą z jaka się zgadzam

z Jurgonka to MUSI być zamontowany dobry czujnik czadu (chętnie poznam konkretny model).

Może konkretnie, na wytłuszczony fragment posta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...