Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kominek w domu z rekuperacją??

klimator

Recommended Posts

No popatrz, potrafisz mówić ludzkim głosem, nie może być :D

A napiszesz coś sensownego w temacie?

I kto to mówi.:rotfl:

A powiem ci jeszcze co poprzedni właściciele spalali w kominku dla rekreacji - panele podłogowe. Miodzio.

A zapomniałem.

Mój ty BOCHATERZE

Edytowane przez mobli

• Odpowiedzi 286
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wlaśnie o tą parę, ktora ze spalonego gazu powstaje.

Dodatkowo, sprawnosc kuchenki gazowej to jakieś 50%, indukcji podad 90%

To oznacza, że żeby dostarczyc potrawie dana ilosć energii musimy wyprodukować jej więcej, prawie dwa razy.

Prawie polowa tej energii "ucieka" spod garnka w postaci goracego powietrza z parą wodną.

Ten "komin" wspaniale zabiera ze soba cząstczki tłuszczu, ktore przy ondukcji ladują po porostu na plycie, bądz w jej bezposrednim sasiedztwie.

Przy gazie ten tluszcz sobie podruzuje z powietrzem, aź te wystygnie i wowczas opada na meble, sciany...

Proste i zauwazalne dla kogos kto mial okazje gotować pare lat na indukcji i gazie

Dlatego są okapy kuchenne z wyciągiem nad płytą i odprowadzeniem bezpośrednio na zewnątrz.

Butla LPG za 50 zł starcza na 5 miesięcy..

Edytowane przez zyzolek

Wentylacja mechaniczna w kuchni, kuchenka gazowa, czy tłuszcz uniesiony parą wodną ze spalonego gazu:D może dostać się do przewodów wywiewnych.

Oczywiście w wypadku indukcji nie ma pary wodnej.!!!

Gdybyś trochę się skupił, to wierzę, że byś pojął różnice miedzy pracą indukcji, a kuchenki gazowej. Włącz indukcje bez garnka (teoretycznie), a włącz kuchenka gazową bez garnka. Nad kuchnią powieś poziomą szybę, i podziel się wrażeniami. Przy okazji napisz, w którym miejscu z indukcji wydobywa się para wodna.

A jak w google wpiszesz "pochłaniacz" to również zobaczysz ciekawe urządzenie, bardzo przydatne w kuchni.

Zna ktoś kretyna, który do domu 160m2 wstawia kocioł 22kW?

Teraz głupio mi się przyznać, ale ja mam podobno 24kW w domu o zapotrzebowaniu 5kW. :bye:

Edytowane przez mac_612

Liwko, moim skromnym zdaniem nie ma sensu spierac sie o wyzszosc indukcji nad gazem w tym watku. Pewnie ekogroszkowcy juz czaja sie za rogiem.:yes:

Szkoda nerwow;)

Pewnie że nie ma sensu, ale zauważ...

Zrobiłem zdjęcia kanałów wywiewnych z kuchni, wstawiłem je tutaj specjalnie Jurgonce i jaka była reakcja? Zamiast przyznać rację, zwyzywał pomysłodawców takiej wentylacji od idiotów. Koleś kompletnie się nie zna na NICZYM a udaje mądrego. To samo Forest, wleciał, głupot powypisywał, obraził się i uciekł. O zyzolku nawet nie ma co gadać, to wyjątkowy przypadek, jest pocieszny i nawet go lubię :rolleyes: :D

Gdybyś trochę się skupił, to wierzę, że byś pojął różnice miedzy pracą indukcji, a kuchenki gazowej. Włącz indukcje bez garnka (teoretycznie), a włącz kuchenka gazową bez garnka. Nad kuchnią powieś poziomą szybę, i podziel się wrażeniami. Przy okazji napisz, w którym miejscu z indukcji wydobywa się para wodna.

A jak w google wpiszesz "pochłaniacz" to również zobaczysz ciekawe urządzenie, bardzo przydatne w kuchni.

Teraz głupio mi się przyznać, ale ja mam podobno 24kW w domu o zapotrzebowaniu 5kW. :bye:

Mac ogarnij się trochę. Pozwól na wiarę, że wpisy twoje wynikają tylko z pośpiechu i nie poznania całości wątku. Był tylko jeden problem, wentylacja i zanieczyszczenia, wpływ ognia, ciepła na wentylacje. Wątek ma swój temat. Wątek nie dotyczył różnic pomiędzy indukcją a gazem. (Na marginesie wiele lat temu konstruowałem radiator do grzania pomieszczenia poprzez palący się palnik na kuchence gazowej.) Przeczytaj swoje zdanie: "Włącz indukcje bez garnka" a ja dodam - i zmierz temperaturę??? Kończąc, sprawdź w swojej kuchni wlot i początek kanału wentylacyjnego porównaj ze zdjęciami "bochatera". Nie wiem na czym gotujesz i nie to jest problemem. Nie chodzi o porównanie źródeł ciepła, chodzi o zanieczyszczenia, które powstają przy używaniu - gotowaniu. Wentylacja wymuszona bardzo często jest (w kuchniach bez okien musi być) tam gdzie pali się gaz. Porównaj (jak masz możliwość) wlot wentylacji w łazience z podgrzewaczem przepływom-gazowym, a kuchnią z kuchenką gazowa. Zrozumiesz o co mi chodzi. "bochater" zniszczył kolejny wątek. Zamiast dawać żałosne rady: " A jak w google wpiszesz "pochłaniacz" to również zobaczysz ciekawe urządzenie, bardzo przydatne w kuchni." zastanów się dlaczego "bochatera" przeraził ten wątek. Dlaczego storpedował dyskusje na temat kominków i WM. Naiwnie uważam, że przeraziła go myśl, że wszyscy dowiedzą się o jego niepoprawnej instalacji przez "bochatera. Wniosek "pożyteczny idiota". Lub profesjonalne działanie lobby wentylacji wymuszonej i kominkowej.:lol2:

Jurgonka napisałem "teoretycznie", wiadomo dlaczego. Gaz z butli daje bardzo dużo wilgoci, która w postaci par unosi się i osiada na wszystkim wkoło. Indukcja nie dostarcza wilgoci sama z siebie.

Ten wątek od połowy 5'tej strony jest poza tematem. Nic nie czytam w pośpiechu. Żaden bzdurny "certyfikat szczelności" (notabene jest w ogóle takie coś?), nie sprawi, że kominek może być bezmyślnie montowany w instalacji z rekuperatorem. Trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad, spełniać parę warunków koniecznych i jak już pisałem można bezpiecznie zamontować nawet kominek bez drzwiczek (czego nie polecam).

Panowie proponuję skończyć temat indukcji.

Jak widzicie korzystam z forum już od 11 lat i spadek jakości dla przeciętnego poszukiwacza wiadomości na tematy budowlane jest bardzo odczuwalny. Tematy które wydają się ciekawie zaczynać, tak jak ten, po kilku stronach przeradzają się w pyskówkę. I od razu napiszę, że to nie kwestia jakiś konkretnych użytkowników. Przecież gdyby Ci "czepiający się" nie znajdowali chętnych do dyskusji np na temat indukcji w wątku o kominkach i rekuperacji to myślę, że nie przepychaliby się sami ze sobą (no pewnie kilka i takich przypadków się znajdzie, ale tutaj to już byłaby potrzebna interwencja człowieka w białym kitlu).

Powtórzę, skończcie panowie te ambitne przepychanki i wróćmy do tematu głównego.

Jurgonka napisałem "teoretycznie", wiadomo dlaczego. Gaz z butli daje bardzo dużo wilgoci, która w postaci par unosi się i osiada na wszystkim wkoło. Indukcja nie dostarcza wilgoci sama z siebie.

Ten wątek od połowy 5'tej strony jest poza tematem. Nic nie czytam w pośpiechu. Żaden bzdurny "certyfikat szczelności" (notabene jest w ogóle takie coś?), nie sprawi, że kominek może być bezmyślnie montowany w instalacji z rekuperatorem. Trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad, spełniać parę warunków koniecznych i jak już pisałem można bezpiecznie zamontować nawet kominek bez drzwiczek (czego nie polecam).

Widzę, że doszliśmy do podobnych wniosków na temat forum ;)

Napisz o jakich ważnych zasadach myslisz, i jakie warunki trzeba wg Ciebie spełnić?

halszka1938 Wszystko już było w tym wątku napisane. Trzeba wyłowić wśród tych śmieci. Podstawa, to zapewnienie przynajmniej wentylacji zbilansowanej, a najlepiej nadciśnieniowej. Należy się w jakiś sposób zabezpieczyć przed pracą samego wentylatora wyciągowego i z jedną rzeczą z jaka się zgadzam

z Jurgonka to MUSI być zamontowany dobry czujnik czadu (chętnie poznam konkretny model).

polecam taki

http://allegro.pl/czujnik-dymu-i-czadu-2w1-kidde-900-0122-super-9788-i4575333609.html

Ktoś opisywał awarię wentylatora nawiewnego i taki czujnik się sprawdził.

A jeżeli ktoś jest bardzo strachliwy i się boi że jest na baterie, to niech kupi na prąd i do tego zbuduje elektrownie atomową. Będzie pewien że czujnik zadziała :)

halszka1938 Wszystko już było w tym wątku napisane. Trzeba wyłowić wśród tych śmieci. Podstawa, to zapewnienie przynajmniej wentylacji zbilansowanej, a najlepiej nadciśnieniowej. Należy się w jakiś sposób zabezpieczyć przed pracą samego wentylatora wyciągowego i z jedną rzeczą z jaka się zgadzam

z Jurgonka to MUSI być zamontowany dobry czujnik czadu (chętnie poznam konkretny model).

Może konkretnie, na wytłuszczony fragment posta.