Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka nie "wypluwa" tabletek do mycia

saman

Recommended Posts

Nie dawno zakupiłem zmywarkę. Niestety bardzo często nie wypluwa tabletek w trakcie mycia. Po otwarciu zmywarki pokrywa jest otwarte, a kostka siedzi w pojemniku po części rozpuszczona, po części nierozpuszczone fragmenty kostki są na naczyniach. Mieliście tak? W czym jest problem, zgłaszać na serwis?

To może być kwestia zmywarki, ale też samego detergentu - tabletek. Próbowałeś z innymi? Być może te tabletki się słabo rozpuszczają w określonej tempereturze itp. Albo możesz mieć też twardą wodę. Dlatego spróbowałbym po pierwsze pozmieniać programy mycia, a po drugie spróbuj innych tabletek. Można też kupować takie kapsułki z płynem - wtedy odpada problem rozpuszczania.

Tabletki są z najwyższej półki, trafiłem na promocję za połowę ceny. Naczynia układam zgodnie z instrukcją i miejscem w koszach. Orientujecie się, czy ta kostka powinna wypaść po otwarciu pokrywy od detergentu, czy ona tam zostaje i stopniowo rozpuszcza się, jak dysze psiukają na nie? Wczoraj w trakcie zmywania włączyłem pauze, otworzyłem drzwi, i kostka była w otwartym pojemniku w 1/4 rozpuszczona.

Tabletki są z najwyższej półki, trafiłem na promocję za połowę ceny. Naczynia układam zgodnie z instrukcją i miejscem w koszach. Orientujecie się, czy ta kostka powinna wypaść po otwarciu pokrywy od detergentu, czy ona tam zostaje i stopniowo rozpuszcza się, jak dysze psiukają na nie? Wczoraj w trakcie zmywania włączyłem pauze, otworzyłem drzwi, i kostka była w otwartym pojemniku w 1/4 rozpuszczona.

Myślę, że zwyczajnie ustawiasz coś w ten sposób, że blokuje otwarcie się klapki. Ona się tylko lekko uchyla, wtedy dostaje się tam trochę wody, a tabletka zostaje przyklejona do ścianki pojemnika. Oczywiście kiedy otworzysz drzwi - one się odchylają i klapka może się wtedy swobodnie otworzyć, więc wydaje Ci się, że była od początku otwarta.

Następnym razem załaduj tak zmywarkę, żeby po zamknięciu drzwiczek było wolne miejsce na wysokości klapki :yes:

W moim przypadku klapka otwiera się normalnie. Dzieję się tak niezależnie od programu. Z tej strony raczej nie ma co blokować. Pisaliście o tych zawilgoconym pojemniczku. Na początku nie zwracałem na to uwagi, od jakiegoś czasu wycieram przed włożeniem kostki. Wycwaniłem się i w trakcie mycia, po jakiś 50 minutach włączam pausę i otwieram drzwiczki. I po raz któryś widzę, że kostka najzwyczajniej nie wylatuje z pojemnika. Rozpuszcza się w nim. Podejrzewam, że jeśli naczyń jest mniej i dysze chlapią na to miejsce, to po prostu w trakcie mycia rozpuszczają ją w pojemniku. Jeśli naczyń jest więcej, dysze mniej chlapią na kostkę i nie rozpuszcza się. Możecie u siebie też włączyć pause i w trakcie mysia zobaczyć czy kostka wypada, czy rozpuszcza się w pojemniku?

Połowa ceny połowa mycia :-)

Sory nie mogłem sie powstrzymać.

Zmień program i wypróbuj.

Też o tym myślałem. Zakupione w Carrefour. Data ważności zgadza się. Kurka, a kupiłem dwa duże opakowania - zapas na parę miesięcy. Mogę odsprzedać;)

Mi też zdarza się, że kostka nie rozpuści się w całości i zdaje się, że tylko wtedy, gdy dużymi deskami do krojenia chleba zablokuję możliwość otwarcia klapki. Kiedyś miałem teorię, że kostki Somat mają większy problem z rozpuszczaniem, zwłaszcza w krótkich cyklach mycia przy niższej temperaturze. Teraz używam Finish All In 1 i też czasem kostka zostaje tylko rozpaćkana, ale zdecydowanie rzadziej niż Somat. Trafiłem gdzieś na informację, że przyczyną może być szwankująca grzałka, która nie dogrzewa wody. Jak masz możliwość, to sprawdź w trakcie cyklu temperaturę wody, ew. podpytaj w serwisie przez telefon - może dla twojej zmywarki jest jakieś proste rozwiązanie tego problemu, bez konieczności wzywania pomocy.

Przy okazji trafiłem na film o kostkach do zmywarek:

Świetny film:yes: Kolejne tabletki to będą te najtańsze na rynku:yes: Ja w tej promocji kupiłem za ok 27 zł duże opakowanie Finisz Quantum. Na liście "kompatybilnych" zmywarek nie ma mojej. Może to jest problem, kostka nie do końca pasuje do pojemniczka. Jest w miarę luźno, ale nie ma szału.

Jak otworzę zmywarkę to aż para leci, w środku jest gorąco. Od samej zmywarki też czuć ciepło. Kupię dziś jakieś tańsze i mniejsze kostki "na spróbowanie".

Korzystaliście może z Somat, Fairy. Ludwik czy jakiś innych?

Jak pisałem wyżej - z Somatu nie byłem zadowolony, bo mi się nie rozpuszczał, ale pewnie dam mu jeszcze szansę, gdy trafię na niego w promocji. :) Teraz używam Finish i myje bardzo dobrze, ale pod warunkiem, że dosypię sól. Fairy nie używałem. A po pierwszym użyciu Ludwika powiedziałem "nigdy więcej".