Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć wewnątrz jak i na zewnątrz duży problem

SeRgEi

Recommended Posts

Szukam rozwiązania do mojego problemu związanego z wilgocią od ściany północnej. W każdym innym miejscu domu ściany są suche tylko ściana północna i jej narożniki są wilgotne.

3 lata temu razem z ojcem skuliśmy odspojony tynk w pokoju na wysokość 1,6m i nałożyliśmy nowy- obrzutka i warstwa właściwa. Zmieniliśmy umeblowanie żeby w tamtym miejscu nie stały meble tylko była wolna przestrzeń ale niestety za dużego efektu to nie dało. Tynk w pokoju się trzyma ale na farbie jest widoczna wilgoć a w niektórych miejscach odspaja się/ bąble farby lub szpachli. Na ścianie północnej 15 lat temu powstał stalowy garaż więc nie ma tam wód opadowych ani żadnych innych źródeł wody ale niestety po odgraceniu garażu okazało się że grunt jest wilgotny i są kretowiny. Fundament jest odkryty na wysokość ok 15-20 cm widać że była położona papa 2x ale co z tego ja ściany mokre. W kuchni problem był podobny zająłem się nim w tym roku tynki skute ponad miesiąc suszenia dodatkowo została zrobiona iniekcja płynem webera ( wywiercenie otworów i zalewanie ich aż płyn przestał wsiąkać). I mam do was pytanie co z tym zrobić? Czy wybrać ziemię na głębokości 60 cm przy fundamencie dać mu wyschoąć choć troszkę przez miesiąc a następnie odizolować folią kubełkową i założyć drenaż, czy może docieplić ścianę powyżej fundamentu styropianem 10cm a fundament odkopać i założyć tylko folię kubełkową?

Czekam na porady i zapraszam do dyskusji

Też się nad tym zastanawiam ale nie mogę namierzyć źródła.... myślałem że szambo ale jest ono oddalone od ściany północnej o 10m ale znów do ściany zachodniej 5m.. Pamiętam za dzieciaka że zanim stanął tam garaż rosła tam trawa i zawsze było chłodno cień. Może jednak wykopię te 60 cm i zobacze co się dzieje niżej

• 3 weeks później...
Mam podobny problem, zaczynają mi wilgotnieć ściany w domu jednoparterowym (5lat temu budowany). Czy ktoś może mi polecić rozwiązanie? Budowlaniec, który wykańczał nam dom polecał zastosowanie izolacji cieplno-wilgotnościowej typu ISOVER VARIO XtraSafe, czy to jedyne rozwiązanie? Ktoś, coś?

mam podobny problem, zaczynają mi wilgotnieć ściany w domu jednoparterowym (5lat temu budowany). Czy ktoś może mi polecić rozwiązanie? Budowlaniec, który wykańczał nam dom polecał zastosowanie izolacji cieplno-wilgotnościowej typu isover vario xtrasafe, czy to jedyne rozwiązanie? Ktoś, coś?

reklama ???

czy może docieplić ścianę powyżej fundamentu styropianem 10cm a fundament odkopać i założyć tylko folię kubełkową?
to tak jak byś w zimie ubrał wiatrówkę ... a nogi wsadził bose w ziemię ... taki efekt nie ciągłej izolacji.

Aż po ławy kres winno się dać izolację termiczną. I to z obu stron, odcinając np wylewkę w środku od styku z ławą /fundamentem.

Dużo wskazuje, że fundament podciąga wodę kapilarnie niczym drzewo przez korzenie, lub papa na lepiku już nie spełnia swojej roli, a grunt w około jest bardzo wilgotny, lub sączy się bokiem między betonem a papą, czy ma jakieś swoje szczeliny i podciąga bokiem wodę.

Kolejny skutek to po prostu zimna ściana i woda od kondensacji ... za izolować zewnątrz ...

• 1 month później...
Miałem podobnie - papa niby była ale ściana wilgotniała. Zrobiłem iniekcję, odkopałem fundament na 50 cm, 2 x nałożyłem dysperbit, na to dałem 2 x 4 cm styropianu xps (chyba tak to się nazywa) klejonego do ściany pianką do ocieplania fundamentów, w rów po odkopanych fundamentach włożyłem sączek, zasypałem tłuczniem, wylałem beton 10 cm gr na długości 3 m od budynku a na to płytki z lekkim spadkiem żeby woda odchodziła od budynku. Teraz jest sucho. Oczywiście wylewkę i płytki można sobie odpuścić ale na początek odkopałbym fundament i dał na niego dysperbit (śmieszne pieniądze) i ten twardy styropian (drogo ale nie ma co oszczędzać).