Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska sypialnia = problem

linkus

Recommended Posts

Błagam pomóżcie, mam wąską sypialnie i ogromny problem z jej aranżacją .

Bardzo bym chciała aby sypialnia była przytulna i intymna więc w jakiejś ciemniejszej/cieplejszej kolorystyce.

Dla mnie musi być łóżko małżeńskie i szafa na ubrania a mąż chce tam jeszcze tv .

Pomóżcie bo ja nie jestem wstanie nic ładnego tu wymyślić .

Wstawiam rysunek sypialni z painta (sory inaczej nie umiem )

sypialnia.JPG

Tak zadumałem się nad Twoim szkicem i przyznam, że faktycznie łatwo nie będzie. Taki pomysł na szybko , pod okno ustawione bokiem łoże, na ścianę przed łoże tv. Na ścianie na przeciw drzwi szafa z drzwiami suwanymi ( da radę wstawić szafę do 3m szerokości) na ścianę na przeciwko można dorzucić niedużą komódkę. Minusem takiego pomysłu jest utrudniony dostęp do miejsca sypialnego od strony okna. Można też ustawić łóżko wezgłowiem do okna i schodzić do przodu, lub wąskie łoże do 140 cm i wtedy po bokach pozostaną przejścia po 40 cm, zmieszczą się nieduże szafki nocne, ale na szafę pozostanie mało miejsca. I pozostaje telewizor, wtedy jedyna możliwość to ściana na przeciw okna, tyle że będą na niego zachodzić drzwi po otwarciu i duża odległość do oglądania.

Czy to jest tak beznadziejny przypadek że nikt za specjalnie nie chce się podjąć wyzwaniu ?

Artur i Lidia no ja tak na razie mam łóżko bokiem pod oknem a na przeciwnej ścianie dwie szafki na szerokość 120 cm (bardzo mało miejsca na ubrania) a w "nogach" łóżka (tak z boku) stoi mała komoda z tv ale to na razie jest prowizorka a mi się marzy sypialnia

syp-1A.jpg syp-1B.jpg

Odsuń łóżko od okna to będzie można symetrycznie po bokach postawić dwie szafki nocne lub komody i położyć dwa dywaniki. Co prawda osoba śpiąca "od okna" będzie musiała i tak przechodzić przez łożko żeby wyjść z pokoju ale jak będzie chciała np.tylko "rozprostować kości" to będzie miała kawałek podłogi. I okno będzie łatwiej umyć. Telewizor na ścianę naprzeciwko łóżka. Na wprost wejścia do sypiani szafa -np.150cm.

Co do kolorystyki trudno mi coś doradzić - czerwonawo-pomarańczowy kolor drzwi chyba nie za bardzo pasuje do podłogi w kilku odcieniach brązu. Z ciekawości spytam - jaki kolor mają listwy przypodłogowe?

A może jednak łóżko wzdłuż ściany? Nie mam programu do wizualizacji, więc spróbuje opisać :-)

Na wprost wejścia coś w rodzaju garderoby, szafy o długości 160cm i głębokośćci 30 i 60 cm "twarzami" do siebie z przejściem miedzy nimi około 60cm, płytsza oparta o ścianę na przeciwko okna, głębsza plecami do okna

Plecy szafy głębszej (dobrze byłoby postawić ściankę) to miejsce na telewizor, łóżko z wysokim wezglowiem "nogami" odstawione do pleców szafy z telewizorem, za wezgłowiem łóżka powino zostać jeszcze około metra do okna, dałabym tam toaletkę plecami do ściany, z lwej strony byłoby okno

robi się trochę pociąg, bo wzdłuż całej lewej ściany masz około 60 cm przejście, ale jeśli postawilabys ścianę wydzielającą cześć garderobianą, skracasz trochę pokój i robi się chyba bardziej przytulny

U mojej znajomej jest taki układ jak poniżej,sprawdza się rewelacyjnie,szafa ma lustrzane drzwi,reszta w bieli i szarościach.

Telewizor można zawiesić na ścianie naprzeciw łóżka,lub ustawić na ścianie za drzwiami.

http://static.pokazywarka.pl/i/4548201/846965/iu7t76r.jpg

Edytowane przez kinka

spróbuj z łóżkiem wzdłuż ściany chociaż tak po prawdzie to wersja z łóżkiem pod oknem też mega wygodna...koleżanka ma tak urządzoną sypialnię tyle że ona jeszcze w połowie pokoju postawiła takie półki z ikei żeby zasłonić widok na łóżko (Ale ona nie ma drzwi do sypialni w mieszkaniu więc to stąd;)