Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała kawalerka do aranżacji

Lena7

Recommended Posts

Witajcie,

stoję przed wyborem kupna niewielkiego mieszkania - kawalerki (plan w załączniku). Zależy mi jednak, aby kąt do spania był oddzielony od pokoju i w łazience zmieściła się wanna.

Najprostszym rozwiązaniem wydaje mi się przenieść kuchnię do pokoju a w tym pomieszczeniu postawić łóżkę i zaaranżować sypialnię. Tylko nie wiem co z przyłączami w takim przypadku. Można (i powinnam?) podpiąć je do pionu z łazienki?

A może Wy macie jakiś lepszy pomysł?

Z góry dziękuję za rady :)

http://images66.fotosik.pl/230/916cd8a58d131995gen.jpg

Myślę że z przeniesieniem kuchni nie będzie problemu,ale nic poza łóżkiem nie wejdzie ci w ten kącik,musisz mieć gdzieś szafę na ubrania lub chociaż dużą komodę.Nie wiem czy to jednak dobre posunięcie,bo pokój się dużo zmniejszy jak wstawisz aneks,kanapę,stół,szafę i tv i będą 2 zagracone klitki.

Jedyne, co można tu zrobić, to zamknąć kuchnię od strony przedpokoju i zrobić coś na kształt garderoby - w miejscu zaplanowanej przez developera szafy.

Zupełnie nie rozumiem sensu wstawiania tylu par drzwi w tak małym mieszkanku :no: Maksymalnie bym to otworzyła - drzwi tylko do łazienki :)

Inspiruj się i rozkładem, i aranżacją :yes:

32 m2 - http://kaskab.blogspot.com/2014/09/kawalerka-188.html

33 m2 - http://kaskab.blogspot.com/2014/09/kawalerka-186.html

Edytowane przez joliska

Dzięi dziewczyny za odzew - idę się inspirować ;)

Szafę myślałam, żeby wcisnąć na lewo od wejścia. Nie mam dokładnych wymiarów pomieszczeń (blok jest w bardzo początkowej fazie budowy), jednak wydaje się tam być sporo miejsca.

Nie chciałam nic wczoraj sugerować, ale coś tam próbowałam w Paintcie zaaranżować:

http://images66.fotosik.pl/231/6a3d0f14da80b005gen.jpg

W holu wydzieliłam a'la garderobę z jedną szerszą a drugą węższą szafą.

Gdyby jednak to wciąż było za mało to pomyślałam, że może warto zrobić zabudowę kuchenną w L, ale na tej ścianie z narożnikiem zrobić płytszą zabudowę od góry do dołu z szafkami. Biały MDF może nie wyglądałby tak przytłaczająco?

A zawsze byłoby to dodatkowe miejsce na wszystkie graty.

Brakuje tylko miejsca na stół. Co prawda mogę wstawić rozkładaną ławę, ale wiadomo, że rozkładana byłaby od wielkiego dzwonu i codzienne posiłki trzeba byłoby jeść przy ławie.

Mieszkanie chciałabym wynająć, ale w dalekiej przyszłości jest szansa, że zamieszka w nim członek mojej rodziny.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to chętnie się zainspiruję :no:

Napisałam do Dewelopera maila z prośbą o podesłanie dokładniejszych wymiarów, ale obawiam się, że ich tak szybko nie dostanę.

Kinka bardziej przypadła mi do gustu pierwsza wersja (w salonie jest więcej światła). Wiąże się z nią również o wiele mniej przeróbek porównując do planu, który ja przygotowałam, więc bardzo Ci dziękuję za pomoc :)

• 3 months później...

Lena - fajnie:), ale...

Ale gdzie odłożysz kurtki, buty..?

Czy druga kanapa jest Ci rzeczywiście potrzebna?

Ja bym chyba spała w salonie, a we wnęce z oknem wstawiła stół jadalniany. Kuchnię zrobiłabym krótszą i zakończyła ścianką wychodzącą na pokój. Na niej TV, narożnik obrócony - pokój nabrałby oddechu moim zdaniem - teraz tak wszystko po kątach...

No i jakieś miejsce na buty, kurtki, czy choćby wieszaczki:)

Lena - fajnie:), ale...

Ale gdzie odłożysz kurtki, buty..?

Czy druga kanapa jest Ci rzeczywiście potrzebna?

Ja bym chyba spała w salonie, a we wnęce z oknem wstawiła stół jadalniany. Kuchnię zrobiłabym krótszą i zakończyła ścianką wychodzącą na pokój. Na niej TV, narożnik obrócony - pokój nabrałby oddechu moim zdaniem - teraz tak wszystko po kątach...

No i jakieś miejsce na buty, kurtki, czy choćby wieszaczki:)

Po odbiorze kluczy mieszkanie pójdzie pod wynajem (raczej dla pary).

Być może kiedyś zamieszka w nim moja mama, dla której odgrodzony kąt do spania jest bardzo ważny.

Rzeczywiście brakuje miejsca na buty, chociaż myslałam, że może wcisnę je gdzieś koło drzwi łazienkowych.

Spróbuję pobawić się jeszcze z układem, którym proponujesz :)