Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszt robocizny (stan surowy otwarty).

agathka

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie :)

To mój pierwszy post na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość ;)

Planujemy wiosną rozpocząć z mężem budowę naszego wymarzonego domu (śląskie). Czy ktoś jest w stanie orientacyjnie podpowiedzieć, jakie będą koszty wybudowania do stanu surowego otwartego? Chodzi o samą robociznę.

Dom parterowy z poddaszem użytkowym, bez piwnicy. Garaż dwustanowiskowy w bryle budynku. Pow. użytkowa ok. 200 m2, całkowita ok. 250m2. Dach dwuspadowy kryty dachówką, 2 lukarny, 2 okna dachowe.

Ekipa (polecona przez znajomych) wyceniła wstępnie robociznę na 75.000 zł. Nie wiemy, czy to dużo, czy mało. Można prosić o Wasze opinie?

A ściany nośne w jakiej technologii? Co ze stropami? Bez większej ilości informacji nikt ci nie powie czy 75 tys. to mało czy dużo :) U mnie przy trochę mniejszym metrażu, ścianach z Porothermu i dachówce ceramicznej całkowity koszt robocizny SSO był w granicach 60 tys. Tyle że dach i ściany robił kto inny...

Dzięki za odpowiedź :) Rzeczywiście zapomniałam o tym, co ważne ;) A więc tak: ściany z porothermu + ocieplenie styropianem, a strop najprawdopodobniej teriva (jeśli nie fachowo się wyrażam, to przepraszam, ale dopiero raczkuję w tematyce budowlanej...). Celowo piszę, że najprawdopodobniej, ponieważ projekt nie jest jeszcze ostatecznie wykończony, w związku z tym wycena też jest wstępna. Chcemy jednak popytać, żeby mieć jakieś tam pojęcie...

A jeśli mogę zapytać, to Twój koszt to było kiedy? Czy ceny robocizny nie zmieniają się jakoś znacząco w ciągu kilku lat?

• 2 weeks później...
Witaj,mam namiary na firmę,która budowała u mnie i oni za mury biorą 200zl/m2.Powodzenia:)

Nawet z materiałem to bardzo drogo - chyba, że chodzi o powierzchnię budynku, a nie ściany.

U mnie robocizna 26tys za ściany/strop/kominy. Dom 180m2 pow użytkowej, strop 190m2, kominy systemowe Icopal, ściany Silka

Edytowane przez MikeB
doprceyzowanie

U mnie projekt indywidualny,parterówka prosta jak "stodoła", 148m2 pwierzchni całkowitej, budowana kilkanaście kilometrów od Białegostoku. Ekipy wyceniały robociznę od 30k do 45k za fundamenty, ściany, strop teriva i więźbę dachową pod dach dwuspadowy. Wyceny sprzed kilku dni, jestem na etapie wyboru ekipy budowlanej.

Wycena domu do stanu surowego otwartego to jedno - jazda wydatkowa zaczyna się później - ciąg dalszy dopiero jest kosztowny. Instalacje elektryczne, wodne, ogrzewanie podłogowe, jakiś alarm inny niż oferowany przez Solid, wylewki, tynki, okna, drzwi, brama garażowa na pilota.... ocieplenie z zewnątrz.... no i się zaczyna - ogrodzenie, podjazdy, wyrównanie terenu... Na to trzeba mieć zapasy finansowe. Szacuję, że trzeba mieć minimum drugie tyle co na dom !

Jestem na etapie wybierania ekipy budowlanej. Dom wg projektu Z40 GPp. 166mk. SSO z kompletnym dachem to koszt od 38tys do 55tys taka rozbieżność cenowa. Wysłałem około 20 zapytań i takie sa wyniki:) Technologia wykonania to ławy fundamentowe, ściany z ytonga, strop teriva, schody żelbetowe i dach pokryty blachodachówka;) oczywiście wycena bez materiału.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam mam zamiar zaczac budowe w 2015 roku ale systemem gospodarczym sam tez bede robil co sie da :)

dom 120 m2 uzytkowej 15 tys zl sama robocizna

bedzie to robil znajomy murarz czyli fundamenty na lawach ,strop teriva ,schody monolit ,mury liczone narazie bez scian dzialowych

wiezbe i dach bedzie robic inna ekipa

na slasku okolice bielsko cieszyn ustron

Edytowane przez maxus79

• 2 months później...
Mam do was pytanie. Ekipy za robociznę SSO rzucają kwotami 60-65 tyś zł. Sądzicie że to dużo czy normalna cena?

Dom ma 113 metrów, na płycie, dach blachodachówka, ściany ceramika. Budowa na śląsku.

Poniżej kilka fotek szpicu żeby zobrazować co buduję.

[ATTACH=CONFIG]298143[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298144[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]298145[/ATTACH]

Oblicz sobie sam tutaj, to naprawdę bardzo proste :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 6 months później...

witam

wlasnie budujemy dom: 180m2 z garazem (paterowy, 140m pow. uzytkowa, poddasze nieuzytkowe, dach kopertowy czterospadowy, bryla bud- 20 na 0, zas ekipa od dachu 113m, pow.dachu ok.320m2, strop lany, sciany zew. :pustak ceramiczny, dach: blachodachówka).

Ekipa za wybudowanie domu wziela 36tys (woj.lodzkie) zas ekipa od dachu 19tys ( ok.60zl za mer na gotowo z odeskowaniem oraz opapowaniem, bez tego mowili na gotowo 45-50zl za metr).

A oto wszystkie poniesione dotychczas przez Nas koszty- stan surowy otwarty :

FUNDAMENTY:

-piach 12t.- 400zł;

-druty +gwoździe- 2000zł;

-koparka- 550zł;

-drewno na ławy 1000zł;

- piach tańszy 54t. 1500zł;

- koparka II -500zł;

- bloczki fund. całość z folią , cementem i innymi elem . 5900zł;

- beton - 7000zł;

-beton na wylewki 3900zł;

- kanalizacja fundamenty - 1000zł (500 materiał + 500 robocizna)

=24000zł.

PARTER:

-pustaki + cement+ nadproża + inne elem . na parter 8550zł + 2700zł;

-piach 15t. - 450zł;

- kominy 2*1500 = 3000zł + wentylacja 160zł = 3160zł;

- ścianki wew. - 2000zł.

=17000zł.

STROP:

-stemple 390 szt- 500zł + 500zł =1000zł;

-beton 7000zł;

- drewno calówki - 7m3* 500= 3600zł;

- druty + gwoździe itp. 9700zł;

=21000zł.

DACH:

-więźba dachowa- drewno 9000zł;

- cegła klinkier 1000zł;

- blachodachówka + elem. wykończeniowe -21000zł;

- drewno + papa (drewno i papa idzie pod blachodachowke) - 4000zł;

= 35000zł

DODATKOWE KOSZTY:

-projekt INDYWIDUALNY- 5000zł;

-mapka geodezyjna- 1300zł;

-wyznaczenie budynku + inwentaryzacja wody- 1700 zł;

-podłączenie wody 6000 zł;

-podłączenie prądu- 1000zł (do elektrowni) + 1000zł (elektryk) = 2000zł;

-kierownik budowy 1500zł;

-ekipa budowlana 36000zł;

-ekipa dachowa- 18000zł (ok.65zl/m2 na gotowo z odeskowaniem i opapowaniem)

= 72000zł;

Tak wiec podsumowujac cala impreza kosztowala Nas jak dotad ok. 170 tys. zl. liczylam raczej wszystko i skrupulatnie. pewnie mozna troche taniej ale doszlismy do wniosku ze stabilna bryla to podstawa. na wiosne ruszamy dalej. budowa w woj. lodzkim.

mam nadzieje ze komus pomoglam. pozdrawiam...